Nuorisovaltuusto innostaa maskulaisia roskattomaan kampanjaan

Maahan heitetyistä kasvomaskeista kumpusi jotakin positiivista, kun niistä syntyi idea Roskaton Masku -kampanjasta.

Luontoon päätyneet kasvomaskit innostivat kampanjan aloittamiseen. Roskien kerääminen voi myös parhaimmillaan luoda yhteisöllisyyttä Maskuun.

MASKU.

Maskun nuorisovaltuusto on aloittanut kunnassa Roskaton Masku -kampanjan, joka kestää toukokuun loppuun asti. Mukaan ei tarvitse ilmoittautua erikseen, mutta halukkaat voivat lähettää kuvia roskien keräämisestä nuorisovaltuustolle ja osallistua samalla arvontaan. Nuorisovaltuuston sihteeri Aada Hakula kertoo, että kampanjan myötä moni voi havahtua siihen, kuinka kamalalta likainen ympäristö näyttää.

– Kun menee konkreettisesti paikan päälle katsomaan, huomaa miten roskaaminen likaa ympäristöä. Moni voisi myös huomata, ettei roskien kerääminen ole iso juttu ja ympäristö näyttää heti siistimmältä. Tällöin kaikilla on mukavampi olla, hän sanoo.

Roskien kerääminen voisi myös tuoda yhteisöllisyyttä kuntaan. Isoa tapahtumaa ei voi koronaviruksen takia järjestää, mutta tunnelma voi syntyä jo pienessä porukassa.

– Sellaisen tunnelman luominen on meidän kaikkien asia. Kuka nyt haluaisi asua kunnassa, jossa on paljon roskaa eikä ole viihtyisää? Kunta saisi myös hyvää mainetta siitä, että on siistiä ja pidetään huolta niin ihmisten kuin luonnon hyvinvoinnista.

Ajatus kampanjasta ei syntynyt etäpalaverissa tai -kokouksessa vaan istuen autossa parkkipaikalla.

Hakula kertoo katselleensa maassa olevia kasvomaskeja, jotka tuntuvat päätyvän harmittavan usein maahan roskiksen sijaan. Seuraavaksi syntyi idea kampanjasta, joka sai valtuustossa kannatusta.

– Kasvomaskit eivät vain näytä rumalta luonnossa. Ne päätyvät meriin ja vahingoittavat eläimiä ja häiritsevät niiden elämää. On niin surullista nähdä somessa jaettuja kuvia siitä, kuinka maskit tarttuvat esimerkiksi lintujen jalkoihin, Hakula kertoo.

Roskaton Masku -kampanja menee myös hyvin yksiin nuorisovaltuuston arvojen kanssa, sillä Hakulan mukaan luonto on tärkeä arvo nuorisovaltuustolle.

– Valtuustossa nuorten hyvinvointi on suuressa arvossa, mutta samalla tavalla ovat siisteys ja luonnon hyvinvointi, jotka liittyvät jokaisen ihmisen päivittäiseen elämään. Jos emme tee itse mitään asioille, niin ongelma jää meille tulevaisuudessa. Asioille on pakko tehdä jotakin.

Nuorisovaltuuston kevät kuluu Roskattoman Maskun lisäksi esimerkiksi kuntavaalien parissa.

Nuorisovaltuuston edustaja on muun muassa toisena juontajana kuntavaalipaneelissa. Valtuustolta pyydettiin kysymyksiä myös yrittäjäpaneeliin, ja Hakula kertoo nuorisovaltuuston keränneen kysymyksiä paneeliin sosiaalisen median kautta, jotta muidenkin kuin valtuustolaisten ajatukset ja kysymykset tulisivat kuuluviin. Katseet on käännetty myös jo syksyä kohti, sillä valtuustolla on työn alla nuorten hyvinvointikysely.

– Se suunnataan yläkoululaisille ja mahdollisuuksien mukaan koko Maskun nuorille. Hyvinvointikyselyssä kysytään muun muassa koronan vaikutuksista hyvinvoinnin kannalta. Myös Rivieran uimahyppypaikka on työnalla. Se olisi tulossa mahdollisesti ensi vuoden kesäksi, jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, Hakula kertoo.

Syksystä on tulossa varmasti vilkas joka tapauksessa, sillä seuraavat nuorisovaltuustovaalit pidetään ennen joulua. Hakulan mukaan nuorisovaltuustoon haetaan uusia nuoria, sillä moni valtuutettu täyttää tänä vuonna 19 vuotta, joten he eivät voi asettua uudestaan ehdolle.

– On löydettävä uusia, aktiivisia nuoria. Koitamme pitää tilaisuuden, jossa voisi kysellä nuorisovaltuuston toiminnasta ja samalla innostaa uusia nuoria mukaan.

Hakula on ollut itse mukana valtuustossa vajaa neljä vuotta, jonka aikana on rakennettu pohja valtuustotyölle. Se tekee uusien valtuutettujen mukaan lähtemisestä helpompaa.

– Maskun nuorisovaltuuston ensimmäinen kokous oli 2018 tammikuussa. Vuosien aikana on rakennettu pohja ja hyvä yhteistyö lautakuntien ja kunnan kanssa. Uudet valtuutetut voivat tarttua suoraan asian ytimeen.

Liisa Kallio