Vapaaehtoinen ryhmätoiminta starttaa huhtikuussa kolmen kunnan nuorille

Etsiviin nuorisotyöntekijöihin Vivica Silfverbergiin ja Taru Leppimäkeen saa yhteyden esimerkiksi sosiaalisen median kautta.

Kasvokkain tapahtuvat kohtaamiset ovat nuorille tärkeitä aikana, jolloin iso osa elämästä on siirtynyt verkkoon.

ETSIVÄ NUORISOTYÖ.

Maskun, Nousiaisen ja Mynämäen kuntien yhteinen etsivä nuorisotyö käynnistää nuorille uuden ryhmän, joka järjestetään joka keskiviikko 7. huhtikuuta alkaen Mynämäellä Nuorten työpajassa. Ryhmä on suunnattu 18–29-vuotiaille nuorille. Etsivä nuorisotyöntekijä Taru Leppimäki kertoo, että kuntien alueelta on puuttunut nuorille tarkoitettu vapaaehtoinen ryhmätoiminta.

– Ryhmätoiminta on ollut mielessä jo pari vuotta, mutta nyt kun meitä on kaksi sitä vetämässä, oli ryhmän käynnistäminen vihdoin mahdollista. Sinne saa tulla viihtymään, kohtaamaan ihmisiä ja juttelemaan meidän kanssa. Välimatkat ovat harmittavaisen pitkiä, mutta toivomme kovasti, että kaikista kolmesta kunnasta tulee nuoria, hän sanoo.

Leppimäen kanssa ryhmää vetävä etsivä nuorisotyöntekijä Vivica Silfverberg on Leppimäen kanssa samoilla linjoilla.

– Toiminta on mukavaa yhdessäoloa. Ryhmän nimi on Rento, ja haluamme tuoda sillä esiin sen, että ryhmässä saisi olla ja viettää aikaa mahdollisimman rennosti. Toiminnassa otetaan myös nuorten toiveet huomioon tekemisen suhteen, Silfverberg kertoo.

Leppimäki kertoo olevansa innoissaan, kun pari vuotta hautunut idea toteutuu vihdoin.

– Odotan todella innokkaasti, että pääsemme käynnistämään ryhmän ja nuoret saavat kohdata toisiaan. Vertaistukea saadessa nuoret huomaavat, etteivät ole yksin tilanteensa kanssa. Ryhmätoiminta antaa nuorille paljon, Leppimäki kertoo.

Etsivä nuorisotyö auttaa kaikkia alle 29-vuotiaita nuoria kaikessa, missä nuori kokee tarvitsevansa apua.

Tällaisia asioita ovat esimerkiksi itsenäistyminen, asunnon ja tukien hakeminen, kotivakuutuksen ja sähkösopimuksen tekeminen, raha-asioiden selvittely ja koulutukseen liittyvät asiat. Toiminta on nuorelle täysin vapaaehtoista ja maksutonta.

Työ tapahtuu niin puhelimitse kuin kasvotusten. Kuitenkin juuri lähitapaamiset ovat nuorille tärkeitä.

– On äärimmäisen tärkeää, että voi kohdata kasvokkain. Nuoret ovat yksinäisäi ja heitteillä tällä hetkellä, kun palvelut ovat siirtyneet verkkoon koronan takia. Käymme niitä sitten yhdessä läpi ja selvitellään asioita nuoren kanssa, Leppimäki kertoo.

Silfverbergin mukaan koronavirus on lannistanut nuorten halua ryhtyä toimimaan asioidensa edistämiseksi.

– Heillä ei ole motivaatiota lähteä välttämättä tekemään mitään juuri nyt. Osa ajattelee hakevansa kouluun tai töihin koronan jälkeen. Elämä tuntuu olevan joillakin pysähdyksissä, hän sanoo.

Vuosittain etsivä nuorisotyö kohtaa noin 80-90 nuorta, joista noin 60-70 ottaa palvelun vastaan.

Leppimäellä ja Silfverbergillä on molemmilla hyviä kokemuksia nuorten kiitollisuudesta, kun asiat ovat alkaneet järjestyä.

– Osa on sanonut, ettei olisi tajunnut oman elämänsä ongelmia ilman etsivää nuorisotyötä tai että on huomannut, että avun hakeminen ja pyytäminen on ok. Parasta on nähdä, kuinka nuori onnistuu, iloitsee ja pääsee eteenpäin. Siinä saa iloita rinnalla, Leppimäki sanoo.

– Jos yksikin pala loksahtaa paikalleen ja aiheuttaa iloa, niin se on hienoa. Kohtaamiset nuorten kanssa ovat myös parhaita juttuja tässä työssä, Silfverberg jatkaa.

Liisa Kallio