Kirkon keskusteluavussa on neljä kanavaa: Turun alueen päivystäjät toimivat Palvelevassa puhelimessa, chatissa ja netissä. Lisäksi Kirkon keskusteluapua voi lähestyä perinteisellä kirjeellä.
PALVELUT. Kirkon valtakunnallinen Palveleva puhelin on Suomen vanhin puhelinauttamispalvelu. Perinteisen auttavan puhelimen lisäksi Kirkon keskusteluapuun saa yhteyden netin kautta.
– Palveleva puhelin on Kirkon keskusteluavun kanavista aloittanut ensimmäisenä toimintansa. Turun alueella toimintaa on ollut 50 vuotta, keskusteluavun toiminnanjohtaja Riitta Räsänen Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymästä kertoo.
Kirkon keskusteluavun päivystäjille voi purkaa huolia ja ahdistusta. Päivystäjät ovat kirkon työntekijöitä ja koulutettuja vapaaehtoisia, joita sitoo vaitiolovelvollisuus.
– Kirkon keskusteluavussa kohdataan elämän haurautta ja elämän mukanaan tuomia haasteita. Keskuudessamme on aina ihmisiä, joiden elämässä on haasteita, Räsänen toteaa.
Poikkeuksellinen aika on Räsäsen mukaan tuonut hieman tavallista enemmän esille yksinäisyyttä ja toivottomuutta.
– Moni jo ennen pandemiaa huonosti voinut ihminen saattaa voida entistä huonommin. Palveluihin on kenties tavallista hankalampi päästä ja se voi heikentää ihmisen vointia entisestään. Entistä enemmän kotona oleminen on myös raskasta niissä perheissä ja parisuhteissa, joissa on ongelmia, hän jatkaa.
Riitta Räsänen kertoo, että yhteydenottojen määrä on kasvanut Palvelevan puhelimen ja chatin puolella.
– Erityisesti nousua oli pandemian alussa eli keväällä 2020. Kasvu on jatkunut sen jälkeenkin. Ainoastaan netin puolella yhteydenottojen määrä on laskenut. Toivottavasti keskusteluapua kaipaavat ihmiset muistaisivat myös mahdollisuuden olla yhteydessä Palvelevan netin kautta.
Keskusteluavun toiminta on valtakunnallista. Turun alueen päivystäjät ovat siis osa valtakunnallista päivystäjien joukkoa: Yhteydenotot puhelimeen, chattiin ja nettiin tulevat siis mistä päin maata tahansa.
Kirkon Palveleva puhelin 0400 221 180 on avoinna iltakuudesta puoleen yöhön asti, myös viikonloppuisin ja juhlapyhinä. Lisäksi keskusteluapua saa verkosta: Palveleva chat on avoinna maanantaista perjantaihin kello 12–20 ja Palvelevaan nettiin voi kirjoittaa milloin vain, vastauksen saa muutaman päivän kuluessa.
– Palvelevassa puhelimessa päivystäjä tekee kolmen tunnin vuoron eli kello 18–21 tai 21–24. Chatissa vuoro on kaksi tuntia kerrallaan. Chatin vuorot jaetaan koko Suomen päivystäjien kesken ja vuoron saa valita vapaasti vuorolistasta, sanoo Räsänen.
Päivystää voi seurakunnan päivystäjien tilassa tai kotona. Vapaaehtoiset tekevät pääsääntöisesti 3–4 tuntia kuukaudessa päivystystä.
– Netissä päivystäjä voi ottaa Turun alueen vastuuviikolla oman vastuupäivän, jolloin hän vastaa sen päivän aikana tuleviin nettiviesteihin, lisää Räsänen. ¨
Kirkon keskusteluapu haki viimeksi maaliskuussa uusia vapaaehtoisia päivystäjiä, joille järjestetään toukokuussa vapaaehtoistoiminnan peruskurssi.
– Turun alueella on tällä hetkellä 66 koulutettua vapaaehtoista. Toukokuun koulutukseen on hakenut 19 henkilöä.
Katariina Mäkinen-Önsoy
Jaa juttu sosiaalisessa mediassa!