Lähes 200 turkulaista halusi osallistua kaupunkiviljelyyn

Viljelijä saa itse päättää, mitä laatikkoon istuttaa. Istutukset ilahduttavat myös ohikulkijoita. Kuva: Mika Maaskola.

Yhteensä viljelylaatikoita on jo 700 ympäri kaupunkia.

KAUPUNKIVILJELY.

Turun kaupunki vastaanotti 174 hakemusta turkulaisilta, jotka haluavat työntää kätensä multaan ja istuttaa kaupungin jakamiin viljelylaatikoihin omia viljelyksiään. Yhteensä laatikoita on jaossa 100, jotka kaupunki jakaa nopeusjärjestyksessä. Viime vuonna laatikoita oli tarjolla 50, ja hakemuksia tuli saman verran – kiinnostus kaupunkiviljelyä kohtaan näyttääkin nousseen Turun asukaskoordinaattori Mika Maaskolan mukaan.

– Hakemusten määrä yllätti kyllä. Selvästi kaupunkiviljely kiinnostaa ihmisiä, ja se on hieno asia. Määrän nousu kertoo varmaan myös siitä, että on eletty poikkeusoloissa ja on pitänyt viettää aikaa kotona. Viljely on turvallista tekemistä, kun saa itsekseen toimia. Se ilahduttaa myös ohikulkijoita, hän sanoo.

Viljelystä innostuneet hakijat ovat Maaskolan mukaan kirjavaa sakkia: esimerkiksi ikähaarukka kulkee nuorista aikuisista vanhempiin turkulaisiin.

– Yllättävän kivaa on ollut, että naisten lisäksi mieshakijoita on ollut paljon. Laatikoita tulee myös tasaisesti ympäri Turkua.

Turku jakoi tänä vuonna 100 viljelylaatikkoa kulttuuripääkaupungin 10-vuotisjuhlan kunniaksi.

Laatikoiden lisäksi kaupunki tarjoaa ensimmäisen vuoden mullan. Viljelijä saa itse päättää, mitä aikoo omassa laatikossa viljellä. Myös vastuu kastelusta ja viljelypaikan siisteydestä kuuluu viljelijälle.

Kuluva vuosi on jo järjestyksessään viides, kun Turku tarjoaa kaupunkilaisille mahdollisuuden kaupunkiviljelyyn. Yhteensä viljelylaatikoita on jo noin 700 ympäri kaupunkia. Niissä on viljelty muun muassa kurkkua, korianteria ja kehäkukkia. Viljelyn jatkosta ei ole vielä tehty virallisia päätöksiä, mutta tämän vuoden suosio lupailee valoisaa tulevaisuutta Maaskolan mukaan.

– Tässä mennään vuosi kerrallaan. Suosio on ollut kuitenkin niin vankkaa, että pitäisin todennäköisenä, että viljelylaatikoiden jakamista jatketaan, hän sanoo.

Laatikot rahoitetaan kaupungin kaunistamisrahastosta. Se on lahjoitusrahasto, jonka vuotuisesta tuotosta käytetään kaupunginhallituksen päättämä summa Turun kaunistamiseen ja luonnonsuojeluun.

Liisa Kallio