Vehmaalla vuokra-asuntojen määrä vastaa kysyntää, mutta itse talot kaipaavat kohennusta

Vehmaan Vuokratalojen vuokra-asunnot ovat rivitaloasuntoja.

Vehmaalla vuokra-asuntoja kunnostetaan asunto kerrallaan.

VEHMAA.

Kiinteistö Oy Vehmaan Vuokrataloilla on tällä hetkellä kaksi vuokra-asuntoa vapaana, mutta asukkaita niihin ei ole vielä muuttamassa: molemmat asunnot ovat nimittäin remonttijonossa. Ensimmäisen asunnon kylpyhuoneremontti on jo aloitettu, ja toisen kunnostustyöt alkavat ensimmäisen valmistuttua. Isännöitsijä Riitta Vanhatalon mukaan käytäntö on tavanomainen.

– Huoneistokohtaisia remontteja tehdään yleensä asukkaan vaihtuessa. Usein remontoidaan seinä- ja lattiapintoja, kylpyhuonetta ja keittiötä. Joskus remontoidaan enemmän ja joskus vähemmän riippuen siitä, kuinka kauan asukkaat ovat asuneet asunnossa. Akuutit ongelmat kuten esimerkiksi vesivahingot hoidetaan toki kiireellisesti, hän sanoo.

Vanhatalon mukaan Vehmaan kunnan vuokra-asunnoissa kunnostettavaa olisi paljonkin, sillä kohteet ovat jo yli 30 vuotta vanhoja. Viime vuonna kuudesta rivitalosta yhdessä uusittiin katto, ikkunat ja ovet. Tänä vuonna olisi tarkoitus jatkaa ulkolaudoituksen uusimisen parissa.

– Taloja pitäisi remontoida enemmän, sillä ne ovat vanhoja ja kaikki vaatisivat paljonkin korjauksia.

Yhteensä Vehmaan Vuokrataloilla on 47 vuokra-asuntoa, jotka sijaitsevat kuudessa eri rivitalokohteessa. Asuntoja on yksiöistä kolmioihin: pienin on 35 neliötä ja suurin 73 neliötä. Keskimäärin asuntojen neliöhinta on noin 9 euroa neliöltä. Esimerkiksi sauna nostaa neliöhintaa, kun taas asukkaan omasta pussista maksettava sähkölämmitys laskee sitä.

Rivitalot sijaitsevat Rautilassa, Lammenmäen alueella ja Vinkkilässä. Asukkaat eivät vaihdu kovin usein.

– Vaihtuvuus ei ole säännönmukaista. Välillä asukkaita vaihtuu tiuhaan ja välillä on todella rauhallista. Keskimäärin noin 10–15 asuntoa vaihtaa asukasta vuodessa. Kysyntään nähden asuntoja on riittävästi, sillä kunnan lisäksi on myös yksityisiä vuokranantajia, Vanhatalo kertoo.

Vuokra-asunnoissa elää Vanhatalon mukaan ihmisiä laidasta laitaan: perheitä, pariskuntia ja esimerkiksi juuri ensimmäiseen omaan vuokra-asuntoonsa muuttaneita nuoria. Joukkoon mahtuu muun muassa myös ulkomailta työn perässä muuttaneita.

– Vuokralaiset ovat hirveän hyviä, sillä missään ei ole järjestyshäiriöitä eikä suuria vuokrarästejä. Sen suhteen meillä on nyt hyvä tilanne, Vanhatalo sanoo.

Hänen mukaansa Vehmaan kunnan etuja vuokramarkkinoilla ovat asuntojen edullisuus, rauhallisuus ja nopea reagointi.

– Pienessä kunnassa avun saa nopeasti, ja yhteisöllisyyttä on enemmän kuin kaupungissa. Vehmaalta käydään myös töissä Uudessakaupungissa ja Turussa, ja on etu, että olemme kahden kaupungin välissä. Kaikki kun eivät halua asua kaupungissa, vaikka käyvätkin siellä töissä.

Tilannetta vuokra-asuntojen suhteen voisi parantaa juuri talojen kunnostamisella, mutta tuttu syy lyö kapuloita rattaisiin.

– Raha on se ongelma. Paljon pitäisi korjata, mutta ei voida ottaa niin paljon lainaa, että kaiken saisi kuntoon lyhyessä ajassa.

Liisa Kallio