Luonne ja mieltymykset näkyviin lastenhuoneen sisustuksessa

Pikkuisen omaa tilaa – yksilöllisyys ja oman tyylin ilmaisu ovat tärkeitä kaikessa sisustamisessa

Kalusteissa kannattaa suosia kestäviä ja muokattavia vaihtoehtoja. Kuva: BETTINA FRONDELIUS.

Seutusanomien haastattelema paikallinen sisustusarkkitehti SIO Katja Lahti muistuttaa, että lapsen tarpeiden kartoittaminen tilasuunnittelussa vaatii erityisen tarkkaa silmää ja korvaa. Lahti pitää hyvin tervetulleena suuntauksena sitä, että sisustuksessa arvostetaan kestäviä valintoja ja pitkäikäisiä ratkaisuja.

Sisustusarkkitehti Katja Lahden vinkit pähkinänkuoressa
• Huomioi toimivuus, käytännöllisyys, putsattavuus, materiaalien kestävyys ja tilan monipuolisuus tulevien muutoksien kannalta.
• Hyvin suunniteltu tila on muunneltavissa pienillä muutoksilla, kun lapsi kasvaa ja kehittyy sekä tarpeet muuttuvat.
• Sisustusvalintoihin vaikuttavat tänä päivänä kestävä kehitys, ekologisuus, vastuullisuus ja luonnonläheisyys. Tämä on erittäin positiivinen ja tervetullut suuntaus sisustamisessa.

SISUSTUS. Vauvalle pesäpaikka löytyy useimmiten vanhempien huoneesta, mikä on käytännön kannaltakin loogisin ratkaisu. Leikki-ikäiselle voi sen sijaan miettiä omaa tilaa mahdollisuuksien mukaan. Paikallisen sisustusarkkitehdin Katja Lahden mukaan sisustuksen pitäisi tukea lapsen luonnetta ja mielenkiinnon kohteita.
– Lastenhuoneen olisi hyvä olla viihtyisä sekä toimiva. Mielellään vanhemmat haluisivat päättää sisustuksesta, jotta se sopisi hyvin kodin muuhun sisustukseen. On kuitenkin tärkeää, että lasta kuullaan ja hän saa vaikuttaa oman huoneensa sisustukseen, hän huomauttaa.

Lahti kuvailee lastenhuonetta varsinaiseksi monitoimitilaksi, koska siellä nukutaan, leikitään, tehdään koulutehtäviä, pelataan, tavataan kavereita, katsotaan elokuvia, kuunnellaan musiikkia. Lapsen kasvaessa tarpeet muuttuvat.

Lastenhuonetta sisustaessa on siis hyvä huomioida ikä, lapsen sen hetkiset ja tulevat toiminnalliset tarpeet.

Lastenhuonetta sisustaessa on hyvä huomioida lapsen ikä ja toiminnalliset tarpeet. Kuva: KATJA LAHTI.

– Pieni lapsi tarvitsee lattialla leikkimiseen enemmän tilaa, kun taas teini viettää aikaa istuen sängyssä tai sohvalla sekä tekee koulutehtäviä, Katja Lahti sanoo.

Materiaalien laatuun on hyvä kiinnittää huomiota.

Jo pintamateriaaleja mietittäessä kannattaa Lahden mukaan miettiä, miten ne sopivat lapsen eri kasvuvaiheeseen, jotta niitä ei tarvitse kaiken aikaa vaihtaa.
– Materiaalien on hyvä olla kestäviä, pestäviä ja likaa hylkiviä. Lattian pintamateriaali pienen lapsen kohdalla on erityisen tärkeä, jotta siinä on kivaa leikkiä, pinta tuntuu miellyttävältä, lämpöiseltä, kestää vauhdikkaampaa menoa, on putsattavissa ja turvallinen.

Seinäpinnat ovat helpoimmin muuteltavissa iän toiveiden mukaan. Ilmettä saa muutettua vaikka vain yhden seinän muutoksilla.
– Pyyhittävä seinämaali ja tapetti ovat käytännöllisiä ja helppoja sekä ne ovat edullista vaihtaa, Lahti toteaa.

Katja Lahti kannustaa lastenhuoneen suunnittelussa huomioimaan myös akustiikan.
– Meteliä piisaa ja varsinkin lattiamateriaaleissa on eroja: laminaatti on kopisevaa ja äänekästä kun taas vinyylikorkki tai tekstiililaatta hiljaisempaa.

Säilytyskalusteissa tulee huomioida korkeus sekä riittävyys: Huone on helpompi pitää puhtaana, kun jokaiselle tavaralle on paikkansa. Kuva: BETTINA FRONDELIUS.

Lelujen, vaatteiden ja tavaroiden säilytyskalusteet kannattaa myös miettiä huolella.
– Kun jokaisella tavaralla on oma paikkansa, niin lapsen on helpompaa pitää huone siistinä. Säilytyskalusteiden korkeus on myös huomioitava, että lapsi ylettyy laittamaan tavarat oikealle paikoille, Lahti jatkaa.

Säilytyskalusteissa korkeussäädettävät ovat helposti muokattavia tarpeen mukaan lapsen kasvaessa.

Katja Lahti pitää positiivisena suuntausta, jossa mietitään kalusteiden kestävyyttä pidemmällä aikavälillä.
– Laadukas jatkettava sänky kestää koko lapsuuden ajan. Aitoja puukalusteita voi myös kätevästi uusia maalaamalla pinnat, jos ne ovat kärsineet vauhdikkaammissa leikkivuosissa.

DIY on edelleen nosteessa: itse tehdyt koristeet tuovat huoneeseen kuin huoneeseen yksilöllisyyttä. Kuva: BETTINA FRONDELIUS.

Lahti pitää tärkeänä, että perinteisiä arvoja ja käsityötä arvostetaan entistä enemmän. Tämä näkyy myös lastenhuoneen sisustuksessa eli käsityötä harrastetaan tekstiileissä ja kalusteiden kunnostuksessa.
– Vanhemmat ovat hyvin tietoisia arvoista ja nykyään trendinä on, että kierrätetään, kunnostetaan ja muutetaan olemassa olevia kalusteita sopiviksi. Luonnonmateriaalit ja luonnonläheiset materiaalit ovat pinnalla. Materiaaleissa ja muodoissa panostetaan ajattomuuteen sekä ekologisuuteen, hän lisää.

Pintojen tulee olla turvallisia erityisesti lastenhuoneissa. Esimerkiksi lattia ei saisi olla liukas eikä irtomatto liukua vaarallisesti.

– Irtomaton alle voi laittaa liukuestepohjallisen. Tekstiileissä on hyvä huomioida vesipestävyys ja paloturvallisuus. Kalusteiden reunat pitää olla pyöristetyt sekä oikeilla korkeuksilla. Tulee varmistaa, että lapsi ei pääse putoamaan korkeista paikoista tai jää jumiin. On hyvää myös muistaa, että sähkökalusteet ja valaisimet eivät ole lapsien saatavilla, Katja Lahti muistuttaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Neutraaleihin sävyihin ei heti kyllästy, lelut ja tekstiilit tuovat joka tapauksessa väriä tilaan. Väreillä voi myös huomioida tilantuntua eli vaaleat värit avartavat ja tummat värit taas pienentävät.

 

Jaa juttu sosiaalisessa mediassa!