Etäperhekirkkohetket ovat yksi tapa lisää kohdata lapsiperheitä

Sini-Maaria Kataja kertoo, että maaliskuun etäperhekirkkohetkessä on teemana perhe. Usko-nalle on myös mukana juttelemassa teemasta ystäviensä kanssa.

Etäperhekirkkohetket ovat jokaisen katseltavissa Maskun seurakunnan Youtube-kanavalla.

MASKU.

Helmikuun 21. päivä starttasi ensimmäinen Maskun seurakunnan etäperhekirkkohetki, joka striimattiin seurakunnan Lapset ja perheet -Facebook-sivulle. Etäperhekirkkohetket ideoinut ja niitä vetävä lapsi- ja perhetyön pappi Sini-Maaria Kataja kertoo, että hän halusi hetkiin liikettä ja laulua sekä tuttuja kasvoja kuten Messunalle Uskon, Joni-kanttorin ja Kati-suntion.

Hetki alkaa musiikilla ja kynttilöiden sytytyksellä, joka tuo suntion työtä tutuksi. Sitten on alkuvirsi ja tehdään ristinmerkki. Jumalanpalvelukseen liittyviä elementtejä ovat myös rukous, teksti selkoraamatusta ja synnintunnustus ja -päästö. Hetkissä on myös kirkkovuoteen liittyvä teema, ja ensimmäisellä kerralla se oli ystävyys. Usko-nalle juttelee siitä muiden pehmoleluystäviensä kanssa, Kataja kertoo.

Etäperhekirkkohetket kestävät noin 20 minuuttia, ja lapset voivat ottaa niihin mukaan oman pehmolelun. Kaksi ensimmäistä etäperhekirkkohetkeä on nauhoitettu jo etukäteen, mutta huhti- ja toukokuussa hetket pidetään livenä Facebookissa. Runko säilyy Katajan mukaan samana, mutta esimerkiksi teema ja virret vaihtelevat.

Helmikuun etäperhekirkkohetki on kerännyt noin 20 katselukertaa.

– Olin realisti näyttökertojen suhteen, ettei niitä voi heti ensimmäisellä kerralla kertyä kovin montaa. Yleensä määrä kasvaa muutaman päivän jälkeen, mutta olemme iloisia siitä, että niinkin moni on jo löytänyt tämän, Kataja sanoo.

Hyvin poikkeuksellinen viime vuosi sai aikaan seurakunnissa ja kirkoissa sen, että seurakuntalaisia piti tavoittaa ja kohdata uusin keinoin. Esimerkiksi Maskun seurakunnassa lapsi- ja perhetyön kerhotoiminta oli viime keväänä jäissä, jolloin lapsi- ja perhetyön tiimi tuotti materiaalia netin puolelle Maskun seurakunnan lapset ja perheet -Facebook-sivulle sekä Maskun seurakunnan Youtube-kanavalle. Etäperhekirkkohetki onkin Katajan mukaan luonnollinen jatkumo heidän jo tuottamalleen materiaalille.

– Videot olivat suosittuja ja keräsivät katselukertoja. Sima-pappi on aloittanut vuoden alusta myös Siman kanavan Maskun seurakunnan Youtubessa. Siellä hän juttelee Messunalle Uskon kanssa eri teemoista ja aiheista. Lapset voivat lähettää kysymyksiä Simalle ja Uskolle ja niihin vastataan Siman kanavalla.

Juuri perheiden, lasten ja nuorten kohtaaminen on Katajan mukaan äärimmäisen tärkeää, sillä viime aikoina on puhuttu paljon nuorten ja perheiden hyvinvoinnista.

– Perhekerhopäivinä on esimerkiksi päivystysaikoja, jolloin voi kohdata perheitä kasvokkain ja tulla juttelemaan. Kirkolla ja seurakunnalla on kyllä aikaa kohdata. Etäperhekirkkohetket ovat yksi kohtaamistapa lisää, ja ne hetket voivat tuoda iloa ja valoa tähän hetkeen, kun tutut kasvot ovat mukana.

Etäperhekirkkohetkiä järjestetään yhteensä neljä kertaa, joista viimeinen on toukokuussa. Kuitenkin Kataja kertoo suunnitelleensa jo uusia hetkiä.

– Joskus on helpompi osallistua etänä ruudun välityksellä esimerkiksi välimatkan tai perhetilanteen takia. Näin myös kynnys osallistua pysyisi matalana. Tavoitteena on, että seurakunta pysyisi tuttuna eri elämäntilanteissa ja eri-ikäisille seurakuntalaisille.

Maaliskuun etäperhekirkkohetki pidetään 21. maaliskuuta. Videot ovat myös katseltavissa Maskun seurakunnan Youtube-kanavalla.

Liisa Kallio