22-vuotias Annika Kaskinen perusti yrityksensä jo 10 vuotta sitten – juhlavuosi toi tullessaan myös finaalipaikan yrittäjäkilpailussa

Annika Kaskinen on valokuvannut lapsesta saakka. Kuva: PhotoKaskinen.

Valokuvausharrastus kehittyi lopulta yritykseksi Annika Kaskisen kohdalla.

VEHMAA.

Hevosia, festareita, häitä, juhlia, potretteja… Vehmaalainen valokuvaaja Annika Kaskinen on omien sanojensa mukaan kuvannut kaikkea laidasta laitaan. Puhuessaan työstään sitä lähes unohtaa, että kyseessä on kuitenkin vasta 22-vuotias yrittäjä, joka perusti oman yrityksensä 4H-yhdistyksen kautta jo kymmenen vuotta sitten yläkoulun kynnyksellä. Alkuun Kaskinen myi koruja ja hoiti pieneläimiä, kunnes valokuvaus tuli kuvioihin seitsemän vuotta sitten.

Hevoset ovat aina olleet Kaskisen ykköskuvauskohde.

– Helmikuun alussa oli pieni projektikuvaus, kun pistettiin pakkaseen yksi kaverini. Hän uhrautui mekko päällä laukkaamaan hankeen hevosen kanssa. Sama parivaljakko raijattiin Yyteriin viime vuonna ja otettiin siellä kuvia. Viime kesänä rakastuin itse myös hääkuviin. Siitä tulee itselle niin hyvä fiilis, kun kuvan tunne välittyy katsojalle, Kaskinen kertoo.

Yrittäjyys on ollut Kaskiselle opettavainen taival, joka on myös muuttanut häntä itseään.

– Olin aiemmin hiljainen enkä uskaltanut tehdä juuri mitään. Yrittäjyys teki minusta todella sosiaalisen, ja nykyään olen suuna päänä ehdottamassa omia ideoitani. Kuvauskeikoilla on kommunikoitava, jotta homma toimii, hän sanoo.

Hevoset ovat mieluisa kuvauskohde Annika Kaskiselle. Kuva: PhotoKaskinen.

Kaskisen valokuvausharrastus sai alkunsa hänen äitinsä filmikameran kautta. Aina täyteen kuvattu filmi ei miellyttänyt Kaskisen äitiä juurikaan, mutta harjoittelu jatkui. 14-vuotiaana Kaskinen sai lopulta syntymäpäivälahjaksi ikioman kameran.

Valokuvauksessa Kaskista kiehtoo jatkuva uuden oppiminen.

– Valokuvaus on sellainen ala, jossa ei voi koskaan olla paras. Aina on kehitettävää ja opittavaa. Vielä ei ole tullut fiilistä, että haluaisi lopettaa. Kun kuvat onnistuvat, niistä tykätään ja ne näyttävät hyvältä myös omaan silmään niin se palkitsee ja innostaa jatkamaan.

Oman yrityksen perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 10 vuotta. Kuin juhlavuoden kunniaksi Kaskisen yritys PhotoKaskinen valittiin 4H-yrittäjäkilpailun finaaliin 18–28-vuotiaiden sarjassa.

– 246 yrittäjästä kuusi valittiin jatkoon tässä sarjassa. Valtakunnallisesti se on ihan hyvin, ja olisi kova juttu voittaa kymmenennen vuoden kunniaksi, Kaskinen toteaa.

Valokuvaus on ala, jonka parissa Kaskinen aikoo myös jatkaa vastaisuudessa. Hän työskentelee samaan aikaan myös lähihoitajana.

– Lähihoitajan työ on pohja sille, jos valokuvaus ei kuitenkaan kannatakaan. Hoitoalalta eivät työt koskaan lopu, hän sanoo.

Ainakaan vielä Kaskisen ei tarvitse laskea kameraa käsistään, sillä hänen yrityksensä on ollut kovassa nousussa uusien aluevaltausten myötä. Viime kesänä kuvioon tulivat hääkuvaukset, joita on varattu myös tulevalle kesälle. Sitä ennen Kaskista työllistävät kuntavaalien ehdokkaat. Hän kertoo toivovansa, että voisi valokuvata tulevaisuudessa täyspäiväisesti.

–Viime vuoden alussa sain tilaisuuden ostaa oman valokuvaamon studiotiloineen, mutta luovuin ajatuksesta. Minulla on kuitenkin kaksi omaa hevosta, vakituinen työ ja sen päälle olisi tullut valokuvaamo. Ostin kuitenkin omat studiotarvikkeet kyseisestä valokuvaamosta. Minun tarvitsee vain pakata ne autoon ja pystyttää studio mihin vain kohteeseen. Sitten vain kuvataan.

Liisa Kallio