Kaksi kolmesta suomalaisesta lähtenyt rattiin vaarallisen väsyneenä

Liian moni autoilija lähtee liikenteeseen väsyneenä.

LIIKENNE.

Lähes kaksi kolmesta suomalaisesta on lähtenyt rattiin nukuttuaan edellisenä yönä alle suositusten. Erityisen yleistä unesta tinkiminen on miesten ja perheellisten keskuudessa. Lisäksi moni myöntää ajaneensa jopa 8 tuntia ilman taukoja. Autoklinikka haluaakin muistuttaa, että riittävä uni ennen pitkää automatkaa ja runsaat tauot matkan aikana ovat erittäin tärkeitä turvallisuustekijöitä.

Autoklinikan teettämän kyselytutkimuksen mukaan lähes kaksi kolmesta suomalaisautoilijasta (63 prosenttia) on joskus lähtenyt auton rattiin nukuttuaan edeltävänä yönä alle viisi tuntia. Korkeimmillaan tämä osuus on miesten keskuudessa (72 prosenttia) sekä usein ruuhkavuosiaan elävien 35–45-vuotiaiden keskuudessa (71 %).

– Väsyneitä, koko kaistan leveydellä ajelehtivia kuljettajia näkee ikävä kyllä liikenteessä ajoittain. Olen myös huomannut, että puhelimeen ilman hands-freetä puhuvan kuljettajan ajo vaikuttaa usein samalla tavalla epävarmalta kuin nukahtamista vastaan taistelevan kuljettajan, Autoklinikan PDR-ammattilainen Juha Heiskanen toteaa.

Kuljettajan jaksamisen kannalta paras turva on aina riittävä lepo ennen ajoa. Liikenneturva suosittelee nukkumaan vähintään 6 tuntia edeltävänä yönä. Mikäli matkalle kuitenkin joutuu väsyneenä tai mikäli matka on erityisen pitkä, taukojen merkitys korostuu.

– Matkalle kannattaa aina varata reilusti aikaa, jotta taukoja voi pitää tarpeen mukaan ja matalalla kynnyksellä. Tämä on erityisen kriittistä syksyllä ja talvella, jolloin pimeys lisää monilla väsymystä, Heiskanen ohjeistaa.

Kyselytutkimukseen vastanneista 65 prosenttia ei ole koskaan ajanut yli 4 tunnin matkaa ilman taukoja. 23 prosenttia myöntää ajaneensa 5–6 tuntia yhteen menoon, 5 prosenttia kertoo yhtäjaksoisten matkojen venyneen 7–8 tuntiin, ja yli 8 tuntia tauotta ajaneita on jopa 7 prosenttia. Lisäksi 59 prosenttia kertoo, matkanteko on joskus ollut pakko keskeyttää väsymyksen vuoksi.