Vuoden 2020 Paimio-mitali Juha Hurmeelle

Juha Hurme palkittiin tämän vuoden Paimio-mitalilla. Kuva: Heli Sorjonen / Teos

PAIMIO.

Vuonna 2003 ensimmäisen kerran jaettu Paimio-mitali on perinteinen kunnianosoitus henkilölle, joka on saavuttanut menestystä ja tuonut esille Paimiota ja paimiolaisuutaa esimerkiksi kulttuurin, tieteen, urheilun tai yhdyskuntatyön alueilla.

Tänä vuonna paimiolaisen kuvanveistäjä Raili Mikkosen suunnittelema Paimio-mitali myönnettiin teatteriohjaaja ja kirjailija Juha Hurmeelle. Hurme tuo tuotannossaan ja esiintymisissään Paimiota esille eri tavoin.

Vuosittain voidaan myöntää kaksi Paimio-mitali. Lopullisen päätöksen mitalin myöntämisestä tekee kaupunginhallitus, sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan saamien ehdotusten ja tekemien esitysten pohjalta. Tänä vuonna mitalin sai ainoastaan Juha Hurme.

Juha Hurmeen saama Paimio-mitali on mitali numero 26.

Finlandiankin voittanut kirjailija

Juha Hurme on syntynyt Paimion Veikkarin kylässä 61 vuotta sitten. Opiskeltuaan biologiaa Turun yliopistossa hän päätti siirtyä teatteritaiteen pariin ja onkin sittemmin toiminut teatterinjohtajana Ylioppilasteatterissa, Rauman kaupunginteatterissa ja tamperelaisessa Teatteri Telakassa. Yövieraat, Nälkäteatteri, Suomen kiinalainen teatteri ja Operaatio Paulaharju ovat Hurmeen perustamia teatteriryhmiä. Hän on ohjannut ja käsikirjoittanut myös lukuisia näytelmiä. Juha Hurme toimi pitkään myös Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikon taiteellisena johtajana.

Juha Hurmeen esikoisromaani Volvo Amazon julkaistiin vuonna 2007. Sen jälkeen häneltä on ilmestynyt vielä viisi romaania, joista Niemi-romaani palkittiin vuonna 2017 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnolla. Samana vuonna hänelle myönnettiin myös Pro Finlandia –mitali, joka on kirjailijoille ja taiteilijoille myönnettävä Suomen Leijonan ritarikunnan kunniamerkki.

Paimiolaisuus, eritoten veikkarilaisuus, on ollut vahva pohja Hurmeen kielellisille harrastuksille teatterin ja kirjallisuuden piirissä.

Koronatilanteen vuoksi Juha Hurme ei ollut vastaanottamassa hänelle myönnettyä mitalia.

Hurme vastaanottaa mitalin ensi vuoden aikana, kun olosuhteet mahdollistavat yleisötilaisuuksien järjestämisen Paimiossa. Mitalin myöntäminen Hurmeelle julkistettiin itsenäisyyspäivänä Paimion kaupungintalolla järjestetyssä itsenäisyysjuhlassa. Juhlasta tehty taltiointi on katsottavissa osoitteessa www.paimio.fi/paimio-tv.