Marko Vainio Turun Yrittäjien vuoden 2020 yksinyrittäjä

Drag-artisti Marko Vainio on Turun Yrittäjien valinta vuoden yksinyrittäjäksi.

TURKU.

Turun Yrittäjien hallitus on valinnut vuoden 2020 yksinyrittäjäksi drag-artisti Marko Vainion. Divet showssaan hän parodioi kymmeniä suomalaisia ja kansainvälisiä artisteja ja julkisuuden henkilöitä. Hänellä on takanaan 15 vuoden ura, jonka aikana hän on esittänyt noin 2500 show:ta.

Marko Vainio harrasti nuorena aktiivisesti kilpatanssia aina SM-tasolla asti. Koulujen jälkeen hän työskenteli laivan viihdeosastolla. Nähtyään Turussa yhden kollegan shown, hän tajusi, että haluaa tehdä työkseen sitä samaa. Hänen ensimmäinen esiintymisensä drag-artistina oli Viking Line Isabellalla vuonna 2005.

– Yrittäjyyteni lähti liikkeelle onnekkaasti. Ensimmäistä esitystäni olivat sattumalta katsomassa Auraviihteen edustajat. He ihastuivat esitykseeni, ja halusivat managerikseni. Heidän kauttaan sain tyylikkäät nettisivut ja ammattilaiset hoitamaan markkinointia heti alusta alkaen, Marko Vainio muistelee.

Vainio on sisäistänyt b to b -ajattelun ja ostaa palveluita toisilta yrittäjiltä, mm. ompelijoilta, mainostoimistolta, kirjanpitäjältä ja tapahtumateknikoilta. Ajoittain hän työllistää myös joitain tanssijoita. Verkosto on Marko Vainolle tärkeä.

– Seuraan tiiviisti mediaa, viihdemaailmaa, televisiota ja juorulehtiä. Kaikki mitä tapahtuu ympärillä, inspiroi minua. Ideat esittämiini hahmoihin tulevat arjesta. Esimerkiksi Krista Kiuru on yksi tulevista hahmoistani ja aiemmin parodioin Päivi Räsästä. Sellaiset hahmot ovat kiehtovia, joita osa vihaa ja osa rakastaa, Marko Vainio tiivistää.

Miia Aaltonen vuoden hantvärkkäriksi

Vuoden 2020 hantvärkkäriksi Yrittäjät valitsi vaatesuunnittelija Miia Aaltosen. Sen lisäksi, että hän valmistaa vaatteita tilauksesta, hänellä on omaa vaatemallisto, johon kuuluu muun muassa kierrätetyistä farkuista tehtyjä mekkoja. Kivijalkaliike Tyyki Design sijaitsee Humalistonkadulla.

Vuoden hantvärkkärin valinta on Turun Yrittäjät ry:n kunnianosoitus perinteisille käsityöaloille, sillä kädentaitajat ovat pienyrittämisen ydinjoukkoa. Myös Turun Yrittäjien juuret ovat Turun Käsityöläisyhdistyksessä. Tänä vuonna hantvärkkäri valittiin 24:n kerran.

Tilitoimisto Aarnio Vuoden Yrittäjäperhe

Vuoden Yrittäjäperhe -tunnustuspalkinnon sai tänä vuonna Tilitoimisto Aarnion omistajaperhe. Vuosittain, nyt 34:n kerran, yrittäjäperheen palkinto on jaettu yrittämisen saralla ansioituneelle perheelle. Tilitoimiston lisäksi perheellä on myös paljon muuta liiketoimintaa. Yhteensä perheen yritykset työllistävät suoraan lähes 60 ihmistä, yhteenlasketun liikevaihdon ollessa viiden miljoonan euron paikkeilla.

Aarnion suvussa yrittäjyys on kulkenut mukana sukupolvelta toiselle jo 1830-luvulta asti. Sukukirjojen mukaan suvun ensimmäinen ”yrittäjä” oli koristepuuseppä, jonka kätten jälkiä on edelleen esillä muun muassa Pietarissa Iisakinkirkon saarnastuolissa ja ovissa.