Nousiaislaisen Pasi Tasasen mielestä hyvä metsänhoito kunnioittaa myös luontoarvoja

Pasi Tasanen kertoo digitaalisuuden auttavan metsänhoidon suunnittelussa valtavasti.

NOUSIAINEN.

Suomen metsien arvostus on noussut ilmastonmuutoksen myötä – ovathan metsät ilmastolle arvokkaita hiilinieluja. Nousiaisissa metsäänsä varsin aktiivisesti hoitava Pasi Tasanen muistuttaa, että metsien asianmukainen hoito pitää metsän eläväisenä. Tuottavaa metsänhoitoa voi siis harjoittaa luontoarvoja kunnioittaen.

– Minua ainakin harmittaa, kun näen ylitiheäksi kasvaneen, puskiintuneen metsän. Jos metsää ei hoideta lainkaan, se kasvaa umpeen. Kyllä hyvin ja luontoarvot huomioiden asiallisesti hoidettu ja ajoittain myös hakattu metsä toimii myös tehokkaana hiilinieluna, pohtii Tasanen.

Tasasen omiin syksyn metsänhoitotoimiin kuuluu muun muassa taimikoiden heinikoiden alas tallaaminen.

– Jos heinikoita ei tallata alas tai ajeta siimaleikkkurilla, pienet taimet jäävät keväällä heinikon varjoon. Itse pidän taimikot varsin tiiviinä, ja harvennan niitä vasta, kun taimet ovat kasvaneet 3-4 metrin korkeuteen.

Digitaaliset suunnitelmat

Nykyaikaan kuuluu, että metsänomistajat käyttävät metsiensä hoidon ja hakkuiden suunnitteluun digitaalista apua.

– Metsänhoitosuunnitelmani on digitaalisessa muodossa, ja pystyn sitä tarkastelemaan ja tekemään suunnitelmia kännykällä tai tietokoneella. Tämä on sujuvampaa kuin ennen vanhaan paperisten karttojen kanssa toimiminen, kertoo Tasanen.

Tasanen kerää metsästään harvennustöiden yhteydessä energiapuuta.

– Minulla on kotitalossani hakelämmitys, joten saan käytettyä energiapuun itse. En ole myynyt energiapuuta, kerännyt vain omaan lämmityskäyttöön.