Kirjoituksiin osallistuvien lukiolaisten toiveena oli lähiopetuksessa pysyminen. Neljän opiskelijan on tarkoitus nostaa valkolakki päähänsä joulukuussa.
PAIMIO.
Paimion lukiossa on rauhallinen tunnelma lokakuisena tiistaina. Ainoa ero niin sanottuun normaaliin on lukiolaisilla ja henkilökunnalla käytössä olevat kasvomaskit, jotka muistuttavat edelleen jatkuvasta koronavirusepidemiasta.
Koronavirus toi oman mausteensa syksyn ylioppilaskirjoituksiin. Viimeinen koepäivä, vieraan kielen pitkä oppimäärä, oli torstaina 1. lokakuuta. Paimion lukion rehtori Olli-Pekka Lehtonen kertoo syksyn kirjoituksiin osallistuneen yhteensä 98 henkilöä.
– Syksylle ilmoittautui enemmän kirjoittajia kuin viime keväälle. Esimerkiksi englannin kokeessa oli noin 60 osallistujaa. Se oli isoin kokeemme. Kaikki ilmoittautuneet pääsivät myös osallistumaan eikä kukaan joutunut jäämään pois sairastumisen tai karanteenin takia, hän sanoo.
Paimion lukio järjestää ylioppilaskirjoitukset viereisessä Jokelan koulun liikuntasalissa. Koronavirus oli otettu huomioon järjestelyissä niin sisääntulossa kuin kirjoitussalissa.
– Meillä oli kokemuksia kirjoitusten järjestämisestä epidemian aikaan jo keväältä. Porrastimme sisääntulon, sillä aulassa ei voi pitää turvavälejä. Salissa turvavälit toteutuivat, ja pöytien välissä oli myös suojalasit. Pöydät ovat myös normaalia leveämpiä. Kokeissa, joissa oli vähemmän osallistujia, saatiin hajautettua kirjoittajia vielä enemmän, Lehtonen kertoo.
Hänen mukaansa syksy on kevättä haasteellisempi kirjoitusaika, sillä opettajilla pyörivät täydet oppitunnit samaan aikaan. Haasteeksi muodostuikin koevalvojien saatavuus.
– Jos opettajalla on flunssaoireita, niin kouluun ei saa tulla silloin. Jokaiselle valvojalle oli kuitenkin suunniteltu varavalvoja. Muuten kirjoitukset sujuivat suunnitellusti.
Normaalia opiskelua epidemiasta huolimatta
Esimerkiksi Tampereella kaikki abiturientit siirtyivät etäopetukseen 9. syyskuuta. Etäopetus jatkui syksyn ylioppilaskokeiden loppuun saakka. Paimion lukio pysyi lähiopetuksessa, mikä oli opiskelijoiden toiveena.
– Meillä lukiolaiset ovat Paimiosta, Sauvosta ja muista lähikunnista. Täällä epidemiatilanne on ollut alueellisesti maltillinen. Olemme seuranneet sitä tarkasti ja olleet yhteydessä terveydenhuollon viranomaisiin aktiivisesti. Päätimme pysyä lähiopetuksessa. Myös abit toivoivat opiskelun jatkuvan mahdollisimman normaalisti, Lehtonen kertoo.
Paimion lukion varotoimiin ylioppilaskokeissa kuuluu mahdollisen sairastumisen huomioon ottaminen. Lukio oli valmistellut kolme väistötilaa esimerkiksi opiskelijalle, jolla on flunssaoireita mutta myös negatiivinen tulos koronatestistä.
– Väistötilat eivät ole koronatartunnan saaneille tai altistuneille vaan heille, joilla on jokin muu tauti. Jos joku on karanteenissa, niin silloin ei voi osallistua kirjoituksiin.
Uudet ylioppilaat saavat valmistujaisjuhlat tavalla tai toisella
Vaikka maailmanlaajuinen pandemia on kääntänyt normaaleiksi koetut asiat päälaelleen, löytyy siitä myös jotain hyvää. Noin 200 opiskelijan kokoisessa Paimion lukiossa kaikki tuntevat toisensa, niin opiskelijat kuin opettajat. Lehtonen kokeekin yhteisöllisyyden vahvistuneen.
– Tällaisessa keskisuuressa lukiossa opiskelijoiden ja opettajien suhde vahvistuu, kun opettajat eivät juuri vaihdu matkan varrella. Keväälläkin siirryttiin päivän varoitusajalla etäopetukseen, johon opettajilla oli jo hyvät valmiudet. Kyllä yhteisöllisyys on lisääntynyt, kun on yhdessä koettu, hän sanoo.
Viime keväänä valmistuneet ylioppilaat saivat kaksi juhlaa – toisen videoituna ja toisen perinteisessä muodossa elokuun loppupuolella. Joulukuussa Paimion lukiosta on valmistumassa neljä opiskelijaa – ensin täytyy toki odottaa ylioppilaskokeiden tuloksia, jotka tulevat 12. marraskuuta.
– Valmistujaisjuhlien muodosta ei ole vielä keskusteltu. Tällä hetkellä kokoontumisrajoitus on 20 henkeä. Tavalla tai toisella valmistuville juhla kyllä järjestetään.
Liisa Kallio