Heijastintempauksella huomiota risteysturvallisuudelle Raisiossa

Hyvin valaistut pyöräilijät saivat frisbeet Valmetin hyvinvointitiimiltä heijastintempauksessa.

Varppeen- ja Kerrolankadun risteys kaipaisi Valmetin työntekijöiden mielestä parannuksia, jotta siitä tulisi turvallisempi.

RAISIO. Valmetin Raision toimipisteen hyvinvointitiimi kokoontuu aulaan puoli kahdeksalta aamulla. On maanantai 19. lokakuuta, ja koulut ovat taas alkaneet syyslomien jälkeen. Ulkona sataa räntää ensimmäistä kertaa tänä syksynä. Viisihenkinen tiimi siirtyy aulasta ulos sateeseen toimipisteen takana olevaan Varppeen- ja Kerrolankadun risteykseen. He jakavat ohiajaville pyöräilijöille heijastimia ja frisbeitä ja muistuttavat turvallisuudesta, sillä kyseisessä risteyksessä on sattunut monta läheltä piti -tilannetta.

Varppeenkadulta risteykseen tultaessa täytyy pysähtyä stop-merkin mukaisesti. Kuitenkin näkyvyys oikealle Kerrolankadun alikulun suuntaan on huono pensasaidan takia. Juuri alikululta kulkee paljon pyöräilijöitä risteykseen. Osa pyöräilijöistä on koululaisia, jotka kääntyvät Kerrolankadulta Varppeenkadulle.

– Moni on huomannut risteyksen turvattomuuden. Varsinkin aamuisin tässä on paljon työmatkaliikennettä ja koululaisia, Valmetin Raision toimipisteen paikallisjohtaja Mika Granlund kertoo.

Pienetkin parannukset lisäisivät turvallisuutta

Risteys nousi puheenaiheeksi Valmetilla viime vuonna, kun henkilöstön jäsen kertoi kokemastaan vaaratilanteesta kyseisessä risteyksessä. Iso osa henkilökunnasta kulkee juuri Kerrolan- ja Varppeenkadun risteyksestä Raision toimipisteen parkkipaikalle. Alueella toimii myös muita yrityksiä, joilla on muun muassa tavaraliikennettä.

Valmet viesti asiasta sisäisesti ja oli myös yhteydessä siitä Raision kaupunkiin. Kuitenkin Valmetin hyvinvointiryhmä halusi myös itse vaikuttaa asiaan, jolloin syntyi idea heijastintempauksesta.

– Ajankohta osui hyvin, sillä nyt on pimeää, liukasta ja syysloma on juuri päättynyt. Koululaisia kulkee kuitenkin paljon juuri tästä risteyksestä, Granlund sanoo.

Heijastintempauksen lisäksi Valmetin työntekijöillä on ajatuksia siitä, miten risteyksen turvallisuutta voisi parantaa.

– Peilin kautta Varppeenkadulta tulevat autoilijat näkisivät paremmin oikealle. Pyöräilijöille voisi myös maalata oman kaistan, jotta kääntyminen Kerrolankadulta Varppeenkadulle selkeytyisi. Pienetkin parannukset ovat hyviä.

Hyvää havainnointia

Heijastintempaus oli Granlundin mukaan onnistunut, sillä he saivat jaettua tietoa risteyksen turvallisuudesta ohiajaneille pyöräilijöille. Kehujakin riitti.

– Monella pyöräilijällä oli hyvät valot, ja autoilijat pysähtyivät ja havainnoivat hyvin ennen matkan jatkumista. Puolen tunnin aikana oli kuitenkin myös 2-3 potentiaalista läheltä piti -tilannetta. Kyllä me varmasti saimme jonkun koululaisen mieleen sen, että risteykseen kannattaa tulla varoen.

Valmet jatkaa risteyksestä tiedottamista sisäisesti jatkossakin. Granlund sanoo heidän toivovan, että myös kaupungin kanssa päästäisiin keskustelemaan aiheesta.

Liisa Kallio