Essi Maaria Orpanan näyttely Turun Taidehallissa

Essi Maaria Orpanan näyttely on esillä Turun Taidehallissa. Kuva: Turun Taidehalli

TAIDE.

Essi Maaria Orpanan näyttely Such is the Silence on esillä Turun Taidehallin Isossa galleriassa 20. joulukuuta asti. Such is the Silence on tilallisesti muotoutuva teoskokonaisuus, joka koostuu valokuvista, videosta sekä löydetystä esineistä.

Yhdistämällä nämä kolme elementtiä Turun Taidehallin näyttelytilaan syntyy installaatio, joka on kuin kertomus. Sen jokainen osa on dialogissa keskenään tarinassa, joka liikkuu hienovaraisesti todellisuuden rajamailla.

Valokuvissaan Essi Maaria Orpana esiintyy neiti Silence- henkilöhahmona vanhoissa hylätyissä taloissa. Teokset syntyvät narratiiveista, kuvitteellisista menneistä tapahtumista, joita taiteilija luo uudelleen kuvissa esiintyvän henkilöhahmon kautta.

Näyttely Turun Taidehallissa on Essi Maaria Orpanan (s. 1988) taiteellinen opinnäytetyö Aalto-yliopiston valokuvataiteen maisteriohjelmassa. Orpana on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemian valokuvataiteen osastolta vuonna 2015.

Orpanan tähänastinen taiteellinen työskentely on pohjautunut valokuva- ja videoformaatteihin, mutta viime aikoina hän on vienyt teoskokonaisuuksiaan entistä enemmän installaatiotaiteen suuntaan.

Hänen teoksiaan on ollut esillä muun muassa ryhmänäyttelyissä Latvian valokuvataiteen museossa, Riiassa (2019) ja Galleria Lapinlahdessa, Helsingissä (2018) sekä yksityisnäyttelyssä Pohjanmaan Valokuvakeskuksessa, Lapualla (2017).