Paimiossa palkittiin kaksi kaupungin kauneinta pihaa: ”Paras puutarha on keskeneräinen puutarha”

Voittajapihojen omistajat saivat palkintonsa perjantaina 5. lokakuuta. Vasemmalta alkaen Johanna ja Juha Käkönen, Mikko ja Ulla-Maija Alitalo sekä Pasi ja Kirsi Salminen.

Joka toinen vuosi järjestettävässä kilpailussa pihat jaettiin kahteen kategoriaan.

PAIMIO.

Paimion kaunein kotipiha -kilpailun voittajat julkistettiin maanantaina 5. lokakuuta kaupungin kirjastossa pidetyssä tilaisuudessa. Kilpailun viisihenkinen tuomaristo oli jakanut arvioimansa pihat kahteen kategoriaan, suuriin ja pieniin pihoihin. Tänä vuonna arvioitavat pihat sijaitsivat Oinilassa ja tien 181 lähialueilla.

Pienet pihat -kategoriassa voittajaksi valikoitui Salmisen piha Torpparintieltä. Tuomaristo kehui pihan olevan puutarhaharrastajan taidonnäyte.

– Runsaslajinen puutarha sulautuu hienosti luonnonmetsään. Pihassa on hyödynnetty labyrintti-ideaa, jossa pihan kaikki osat eivät näy kerralla. Etupiha oli vähän jäsentymätön usean istutusryhmän takia, tuomaristo kommentoi.

Suuret pihat -kategorian voittaja löytyi Sähköyhtiöntieltä. Käkösen pihalla kehuja keräsi puistomainen, näyttävä ja sopusointuinen kokonaisuus.

– Piha on hyvin hoidettu ja kasviryhmät ovat selkeitä. Pihassa ei ole mitään turhaa, mikä olisi rikkonut kokonaisuuden. Tarkkaan mietittyjen hoitotoimenpiteiden ansiosta asukkaille jää aikaa nauttia pihasta ja sen monista oleskelualueista, tuomaristo sanoo.

Kilpailussa kunniamaininnan sai Alitalon piha Kaimalantieltä.

Pienet pihat -kategorian voittaneen Salmisen perheen pihaa.

Mäntymetsästä rentoutumisen keitaaksi

Kommentit omasta pihasta lämmittävät kovasti Kirsi Salmisen, Pienet pihat -kategorian voittopihan omistajan, mieltä. Hän on laittanut pihaa yhdessä puolisonsa Pasi Salmisen kanssa. He muuttivat nykyiseen kotiinsa vuonna 1996. Silloin piha oli lähinnä mäntymetsää. Kirsi Salmisen mukaan puutarhakärpänen puraisi häntä pikkuhiljaa, kunnes innostus iski tosissaan.

– Tavoitteenani on ollut, että pihalta löytyisi aina jotakin kukkivaa keväästä syksyyn. Havukasvit ovat tärkeä osa pihaa, sillä ne tuovat vihreyttä talvella. Olen myös pyrkinyt rakentamaan kerroksellisuutta niin, että pihalta löytyy kukkasipuleita, matalia ja korkeita perennoja, pensaita, köynnöksiä ja puita, hän kertoo.

Pariskunta on rakentanut pihaa yhdessä pala palalta. Pasi Salminen on rakentanut pihalle leikkimökin, terassin ja portteja. Myös kiveykset, kulkuväylät ja kukkapenkkien reunukset ovat hänen käsialaansa. Vaikka pihatöiden parissa kuluukin aikaa, on lopputulos sen arvoinen Kirsi Salmisen mukaan.

– Tästä on tullut vuosien myötä yhteinen, mukava harrastus. Kulunutta aikaa ei laske, kun pihalla olosta nauttii. Puutarha on meille samalla rentoutumisen keidas, joka tarjoaa myös liikuntaa ja raitista ilmaa, hän sanoo.

Oma piha ei kuitenkaan ole vielä valmis, sillä Salmisen mukaan hänellä on jatkuvasti uusia ajatuksia mielessä sen suhteen.

– Paras puutarha on keskeneräinen puutarha. Se on mietelauseeni. Mitä tekisinkään, jos piha olisi jonain päivänä täysin valmis? Pihasta ei oteta stressiä vaan päinvastoin se on aina toiminut hyvänä stressin poistajana. Mitä ei ehditä tänä vuonna, voidaan hyvin tehdä seuraavana vuonna, hän sanoo.

Salmiset ovat halunneet tehdä pihastaan paikan, jossa voi puuhastella sekä rentoutua.

Paimioaiheisia palkintoja

Kilpailun voittajat palkittiin Paimion kaunein kotipiha -laatalla ja -kunniakirjalla, Kunnallislehden lahjoittamilla 150 euron lahjakorteilla sekä Paimio-isännänviireillä.

Paimion kaunein kotipiha -kilpailun järjestää Paimion sivistys- ja vapaa-aikalautakunta. Kilpailu perustuu Mauri Perkanojan lahjoitusrahastoon. Tuomaristoon kuuluivat tänä vuonna Antti Uotila Paimion kaupungin sivistys- ja vapaa-aikalautakunnasta, Maarit Haapamäki Ammattiopisto Liviasta, Taina Tukia Kunnallislehdestä, Kaisa Salonen Paimion kaupungin infrapalveluista ja vuoden 2012 kotipihakilpailun voittaja Asta Tuominen.

Liisa Kallio