Lux Gratiae tuo kulttuurin, taiteen ja tieteen valoa syksyyn jo yhdeksännen kerran

Naantalin musiikkijuhlillakin useasti esiintynyt Total Cello Ensemble esiintyy myös Lux Gratiae -tapahtumassa.

TAPAHTUMAT.

Lux Gratiae -tapahtumasarja tuo 23.-25. lokakuuta, jo yhdeksännen kerran, Naantaliin ja saaristoon laajan kirjon kulttuuria ja taidetta. Tapahtuman ohjelmassa on erilaisia konsertteja, taiteen ja tieteen ammattilaisten puheenvuoroja, kuvataidetta ja runoutta, unohtamatta perinteistä Jaakobin reittiä Naantalista Rymättylään kulkevaa Jaakobin kävelyä.

Kun valon juhlasta puhutaan, on se sitä myös konkreettisessa mielessä: Naantalin kirkko kylpee auringon väreissä tapahtumaviikonlopun ajan.

Tämän vuoden uusi aluevaltaus on kirjallisuus, joka tuo Naantalin Kristoffer-saliin taidehistorioitsija, kirjailija Anna Kortelaisen lauantaina 24.10. kello 15. Hän on koulutukseltaan filosofian tohtori ja väitellyt Albert Edelfeltistä 2002 Turun yliopistossa. Anna Kortelainen kertoo uusimmasta teoksestaan, Tulirinta, joka on Albert Edelfeltin nuorena kuolleen, ainoana avioliitossa syntyneen pojan hätkähdyttävä tarina 1900-luvun alun Etelä-Ranskassa.

Niin ikään lauantaina 24.10. kello 17.00 on mahdollisuus kuulla ”Miten taiteilija päätyy taiteeseensa”. Tätä näkökulmaa on Naantalin Taidehuoneella valottamassa taidemaalari Antti Eklund, joka on täysipäiväiseksi taidemaalariksi heittäytynyt muotoilun ja graafisen viestinnän ammattilainen. Yhdysvalloissa viimeiset 13 vuotta asunut ja työskennellyt Eklund on löytänyt Naantalin Teersalosta inspiroivan paikan ateljeelleen.

Sunnuntaina 25.10. kello 14.00 kaupungintalon valtuustosalissa naantalilainen palkittu Amazon- ja hyönteistutkija ja Turun yliopiston Biodiversiteettiyksikön johtaja professori Ilari E. Sääksjärvi ja dosentti Juulia Räikkönen kertovat työstään luonnon monimuotoisuuden tutkimusten parissa. Esitelmän aikana matkataan maapallon toiselta puolelta Seilin saarelle ja Naantaliin, joka on vastikään julkaissut oman ympäristöohjelmansa.

Keskiajasta varieteehen

ja aarioista akrobatiaan

Konserttien sarjan aloittaa perjantaina 23.10. kello 19.00 akrobatiaa ja varieteetaidetta sekä sellomusiikkia yhdistävä Moulin Noir -esitys Naantalin Kylpylän Paviljongissa. Lavalla on sirkusammattilaisten Art Teatro ja Naantalin musiikkijuhlillakin useasti esiintynyt Total Cello Ensemble.

Naantalin ja Rymättylän kirkot ovat Lux-konserttien vakioesiintymispaikkoja. Tänä vuonna Naantalin kirkossa kuullaan harvemmin ohjelmistoissa olevia kirkkoaarioita eri aikakausilta lauantaina 24.10. kello 19.

Valon aarioita -konsertti on musiikillinen pyhiinvaellus läpi vuosisatojen mm. Vivaldin, Bachin ja Mozartin sävellysten myötä. Yleisö saa kuulla myös kantaesityksenä Kari Tikan Armolaulun triosovituksen. Esiintyjinä ovat Oopperakammarin upeat solistit: sopraanot Annukka Kuivisto ja Heidi Laakso sekä basso Nicholas Söderlund. Heitä säestää pianisti Marko Autio.

Rymättylän kirkossa sunnuntaina 25.10. kello 16 konsertissa matkataan keskiajan sävelmaailmaan. Eturivin keskiaikamuusikkomme Uli Kontu-Korhonen ja Anneliina Rif muodostavat Duo Medieval -yhtyeen, joka esittää muun muassa Hildegard Bingeniläisen lauluja 1100-luvulta sekä keskiaikaisen maallisen musiikin helmiä. Kahden sopraanon duo säestää itseään runsaalla valikoimalla keskiajan soittimia.

Kevyemmän musiikin ystäville on tarjolla ulkoilmakonsertti Kirkkopuiston paviljongissa perjantai-illan alkajaisiksi 23.10. kello 18. ”Kun saapuu syys” on orkesterimuusikko ja saksofonisti Jari Koiviston musiikkituokion teema. Koivistoa säestää kosketinsoittimilla Jarkko Salmi. Paviljongin läheisyydessä olijat ovatkin aitiopaikalla, kun kello 18 konsertin alkamisaikaan Naantalin kirkon julkisivu syttyy hehkumaan valoteoksen voimasta auringon värein. Kirkon valaistusta voi ihailla viikonloppuna koko tapatuman ajan.

Naantalin Taidehuoneessa on Lux Gratiaen ajan esillä naantalilaisten taideharrastajien ILO-näyttely, joka kuvastaa taiteen tekemisen iloa. Taiteentekijät kertovat teoksistaan lauantaina ja sunnuntaina kello 12.30 puolen tunnin ajan.

Kuvataiteen lomassa on mahdollisuus kuunnella myös naantalilaista runoutta, kun paikallinen runo- ja haikuryhmä Sulkakynät esiintyvät niin ikään lauantaina ja sunnuntaina kello 13.00 Taidehuoneessa. Sulkakynät on vaikuttavilla runoillaan esiintynyt eri tilaisuuksissa.

Perinteinen Jaakobin kävely starttaa lauantaina 24.10. kello 10 Naantalin kirkolta matkalle kohti Rymättylän kirkkoa. Matkaa kertyy noin 25 km. Reitti polveilee syrjässä valtaväylältä, jolloin kulkija voi ihailla syksyistä maalaisluontoa. Perillä Rymättylässä on seurakunta järjestänyt kahvitusta. Kävelijöille on tarjolla paluukuljetus noin kello 16.30.

Lux Gratiae -tapahtuman järjestävät yhteistyössä Naantalin kaupungin kulttuuripalvelut, Naantalin Musiikkijuhlat, Visit Naantali, Naantalin Kulttuuritaloyhdistys ry, Vallis Gratiae -yhdistys ry, Armonlaakson vaeltajat ry, Naantalin Kirjajuhlat ja Rymättylän ja Naantalin seurakunnat.

Lisää tietoa tapahtumasta: www.naantali.fi/luxgratiae