Kesälukukampanja innosti lapsia lukemaan Kaarinassa – lopputuloksena lähes 2000 luettua kirjaa

Innokkaat lukijat keräsivät Kaarinan pääkirjaston ikkunalla olevaan lohikäärmeen pesään satoja lohikäärmeen munia.

Kolmesta luetusta kirjasta sai vastineeksi viedä munan lohikäärmeen pesään. Kesän aikana munia kertyi valtava määrä.

KAARINA. Lounais-Suomen kirjastojen yhteinen lasten kesälukukampanja saavutti suuren suosion Kaarinan kirjastoissa. Pääkirjastossa 118 lasta luki tai kuunteli yhteensä yli 1500 kirjaa. Piikkiössä lukijoita oli 20 ja luettuja tai kuunneltuja kirjoja noin 430.

Koronan aiheuttamista epävarmuuksista huolimatta kampanja startattiin perinteiseen tapaan kesäkuussa, ja lukuaikaa oli elokuun loppuun. Kulunut kesä oli Lounais-Suomessa lohikäärmekesä: kirjastosta riippuen lukijat keräsivät muun muassa lohikäärmeen pesään aarteita tai kasvattivat sen häntää. Kaarinassa lukijat keräsivät munia lohikäärmeen pesään.

– Vaikka osallistujia ei ollut yhtä paljon kuin viime kesänä, niin lapset osallistuivat aktiivisesti ja saatiin kampanja järjestettyä. Kesälukukampanja on monelle lapselle perinne, kirjastonhoitaja Kaarina Sainio Kaarinan kirjastosta kertoo.

Enemmän lukemista kesällä kuin koskaan

Kolme parasta lukijaa Kaarinan kirjasto palkitsi lahjakorteilla kirjakauppaan. Lisäksi jokainen kampanjaan osallistunut osallistui arvontaan, jossa palkintoina oli kirjoja. Sainion mukaan lapset suhtautuvat kesälukukampanjaan intohimoisesti.

– Parhaat lukijat raportoivat lukemistaan kirjoista säännöllisesti ja voitontahtoisesti. Kampanjaa harrastetaan koko kesä. Tämän vuoden voittaja luki ensimmäiset kirjat kesäkuun alussa ja viimeiset elokuun lopussa.

Tänä vuonna kesälukukampanjan voittaja, 10-vuotias Dia Karzan Nadim, luki yli 300 kirjaa kesän aikana. Hän kertoo lukeneensa muun muassa sarjakuvakirjoja, Neropatin päiväkirjoja, tietokirjoja ja runokirjoja. Nadim ei ole aiemmin osallistunut kesälukukampanjaan, mutta tänä vuonna hänellä oli aikaa, kun perheen perinteiset ulkomaanreissut jäivät tekemättä.

– En ole koskaan lukenut noin paljon muutamassa kuukaudessa. Ei se kuitenkaan mikään ihme ollut, ja tahti oli ihan hyvä. Rakastan lukemista, Nadim kertoo.

Lukemisen lisäksi hän kertoo kirjoittavansa itse paljon, ja haaveena on julkaista oma kirja ja saada se kirjastoon muiden luettavaksi. Aiheena Nadimin kirjoituksissa ovat muun muassa ystävyys, riidat ja perheet.

– Kirjoitin ensimmäisen kirjani 6-vuotiaana. Silloin en osannut vielä kirjoittaa, joten veli kirjoitti ja minä sanelin, hän sanoo.

Kesälukukampanjasta voitetulla kirjakauppalahjakortilla Nadim kertoo ostaneensa vihkoja, kyniä ja ystäväkirjan.

Koko perheen yhteinen juttu

Kesälukukampanja ei ole välttämättä vain yhden lapsen juttu. Sainion mukaan moni perhe osallistuu kampanjaan vuosittain, ja yleensä mukana ovat kaikki sisarukset. Lukutaito ei myöskään ole este osallistumiselle.

– Olemme painottaneet sitä, että kirjoja voi myös kuunnella, jos esimerkiksi perheessä luetaan ääneen paljon. Sen myötä pienten lasten osallistujamäärä on noussut.

Myöskään kirjojen pituudella ei ole väliä, sillä kampanjassa lasketaan vain luettujen ja kuunneltujen kirjojen määrää. Sainion mukaan kampanjan voittajat ovat usein aika nuoria.

– Jos 12-vuotias on innokas lukemaan nuorten fantasiaromaaneja, ei hän saa millään luettua 100 kirjaa kesän aikana. Emme myöskään kuulustele, että onko kirjat luettu oikeasti. Juttelemme kuitenkin usein siitä, mitä lapset ovat tykänneet lukemistaan kirjoista, Sainio sanoo.

Liisa Kallio