Turun sataman terveysneuvontapisteitä pilotoidaan 7. ja 8. syyskuuta

TURKU.

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan, Tyksin, Turun Satama Oy:n sekä Viking Linen ja Tallink & Silja Linen laivavarustamoiden yhteisiä terveysneuvontapisteitä pilotoidaan Turun satamassa ensi viikolla. Maanantaina 7. syyskuuta terveysneuvontapilotti kohdistuu Viking Linen iltalaivan matkustajiin ja tiistaina 8. syyskuuta Tallink & Silja Linen iltalaivan matkustajiin.

– Illalla Turkuun tulee tietojemme mukaan enemmän matkustajia kuin aamuisin ja tästä syystä iltalaivat ovat meille hyvä pilottikohde. Testaamme kahtena iltana tietynlaista toimintatapaa ja sen jälkeen arvioimme, miten terveysneuvonnan kohdentaminen epidemia-alueelta saapuville olisi järkevintä järjestää, asiantuntijalääkäri Jane Marttila Turun kaupungin hyvinvointitoimialalta kertoo.

Satamissa terveysneuvonta kohdistetaan pääasiassa Ruotsista tuleville matkustajille. Ruotsi on määritelty yhdeksi koronaviruksen epidemia-alueeksi. Ruotsista saapuvien lisäksi myös muut oireilevat matkustajat ohjataan terveysneuvontapisteisiin.

Satamassa on pilotin aikana kaksi erillistä terveysneuvontapistettä, joihin ohjaudutaan rajavalvonnan jälkeen. Toinen neuvontapiste palvelee autokannen kautta poistuvia ja toiseen satamaterminaalissa sijaitsevaan pisteeseen ohjautuvat kansimatkustajat. Terveysneuvontapisteissä matkustajat saavat ohjeistuksen omaehtoisesta karanteenista ja kaikille tarjotaan koronanäytteenottoa.

Sataman terveysneuvontapisteiden suunnittelussa on ollut haasteita johtuen Turkuun saapuvien laivojen määrästä.

– Vuorokauden aikana Turkuun saapuu neljä laivaa, joissa Ruotsista saapuvia matkustajia on onneksi suhteellisen vähän. On kuitenkin haasteellista seuloa matkustajien joukosta Ruotsista saapuvat, sillä terveysneuvonta ei koske esimerkiksi 24 tunnin risteilyllä tai piknik-risteilyllä olevia. Tavoitteemme on myös se, että laivamatkustaminen on turvallista, Marttila muistuttaa.

Terveysneuvontapilottien avulla kerätään tietoa muun muassa siitä, miten koronavirukseen liittyvää ohjeistusta voitaisiin tarkentaa paremmin. Lisäksi pilottien avulla arvioidaan terveysneuvontapisteiden tarpeellisuutta ja vaikutusta koronaepidemian hillitsemiseksi. Pilottien myötä terveysneuvontapisteen toimintaa hiotaan edelleen.