Taivassalossa Viiasten kartanomuseolla vierailee noin 1300 ihmistä vuodessa. Museon omistaa Taivassalo-seura.
TAIVASSALO. Sunnuntaina viimeistä päivää auki ollut Viiasten kartanomuseo laittaa ovet säppiin hyvillä mielin: vaikka koronavirus myöhäisti museon avaamista muutamalla viikolla, kävi museolla kuitenkin mukavasti vierailijoita kesän aikana Taivassalo-seuran puheenjohtaja Inga Grönlundin mukaan. Museon kesä huipentui elokuun ensimmäisenä viikonloppuna vietettyyn kotiseutupäivään, jossa oli puhujana kirjailija Juha Hurme.
‒ Kotiseutupäivänä museossa vieraili noin 300 ihmistä, mikä on poikkeuksellista. Ennen ei ole ollut niin paljon kävijöitä kotiseutupäivillä. Satsasimme tapahtumaan paljon, säät suosivat ja juhla oli onnistunut. Toivottavasti se myös poikii ensi kesänä jotakin uutta, Grönlund sanoo.
Kävijöillä usein yhteys Taivassaloon
Ensimmäinen maininta Viiasten kartanosta on 1300-luvulta. Nykyisin museona toimiva päärakennus on rakennettu 1700-luvulla. Päärakennuksessa, työväenasunnossa ja näyttelyhallissa on esillä yli 8500 esineen kokoelmat, jotka liittyvät muun muassa perinteisiin elinkeinoihin ja paikallishistoriaan. Kartanon lisäksi kävijä voi tutustua pihalla sijaitsevaan sepän pajaan, työkaluvajaan ja tuulimyllyyn. Kartano on ollut Taivassalo-seuran omistuksessa vuodesta 1961.
Grönlundin mukaan moni kartanossa vieraillut on tullut tutustumaan juuriinsa.
‒ Kävijöillä on usein jonkinlainen sidos Taivassaloon. Voi olla mökki täällä tai sitten edellinen sukupolvi on asunut seudulla. Jotkut hakevat juuriaan tai tekevät sukututkimusta. Moni käy kartanon lisäksi tutustumassa myös Taivassalon kirkkoon.
Moni vierailijoista ei olisi Grönlundin mukaan uskonut, että Taivassalosta löytyy tällainen kohde. Museolle tarjotaan myös usein lisää esineistöä jo kattavaan kokoelmaan.
‒ Suurin osa kävijöistä on ollut yllättyneitä siitä, että meillä on näin hieno museo. Olemme saaneet myös ammattilaisilta kiitosta museosta. Ongelmana on se, että moni tarjoaa meille esineistöä, jolle meillä ei ole tilaa. Meidän täytyy myös rajata esineistö 1800-lukuun. Sen ajan kalastukseen liittyvää välineistöä voisi toki olla enemmänkin.
Tuulimyllyn kunnostusta ja tulevan suunnittelua
Vaikka museo on virallisesti kiinni syksyllä, käy siellä vielä muutama ryhmä vierailulla. Muuten syksy on Taivassalo-seuralle uuden suunnittelemisen aikaa. Onnistunut kotiseutupäivä loi hyvän pohjan tulevalle vuodelle.
‒ Luulen, että tulossa on jotakin valokuvaukseen liittyvää. Kotiseutupäivillä oli valokuvauskilpailu, ja meillä on arkistossa noin 20 tuhatta valokuvaa. Suunnitelmat liittyvät luultavasti sen arkiston tunnetuksi tekemiseen jotenkin, Grönlund kertoo.
Myös pientä remonttia on tiedossa: museon yhteydessä oleva tuulimylly vaatii korjausta kuin myös syksyn aikana kunnostettava kalojen suolaukseen tarkoitettu aittarakennus. Se sijaitsee rannassa ja on peräisin 1840-luvulta.
Liisa Kallio