Arkkipiispa Tapio Luoma teki piispantarkastuksen Martinseurakunnassa

Arkkipiispa Tapio Luoma teki harvinaisen piispantarkastuksen Martinseurakuntaan.

SEURAKUNTA.

Arkkipiispa Tapio Luoma teki piispantarkastuksen Turun Martinseurakuntaan toissa viikolla. Kyseessä oli harvinainen arkkipiispan vierailu, sillä edellinen piispantarkastus Martinseurakuntaan tehtiin 16 vuotta sitten.

Piispantarkastuksen nimi kalskahtaa paitsi arvokkaalta, myös hieman pelottavalta. Kyseessä ei kuitenkaan ole seurakunnan tarkastaminen – ei ainakaan vikojen hakeminen.

Joskus kauan sitten piispantarkastus oli jännittävä tilanne seurakunnille, kun mietittiin, paljastuuko tarkastuksessa jotain hämminkiä. Nykyäänhän piispantarkastus on päinvastoin seurakuntaa tukeva tilaisuus. Piispantarkastuksen yhteydessä on hyvä tilaisuus tuoda arkkipiispan tietoon asioita, joissa evankelis-luterilainen kirkko voisi auttaa paikallista seurakuntaa, kertoo Martinseurakunnan viestintäsihteeri Henri Kirkanen.

Korona muutti aikatauluja

Arkkipiispa Tapio Luoma oli korona-ajan vuoksi ainoastaan kahdessa yleisötapahtumassa vierailunsa aikana. Torstaina 17. syyskuuta arkkipiispa keskusteli ajankohtaisista asioista Henri Kirkasen ja Jenni Haltian juontamassa ”Ilta arkkipiispan kanssa” -tapahtumassa, joka pidettiin Martinkirkossa. Sunnuntaina 20. syyskuuta arkkipiispa osallistui Martinkirkon jumalanpalvelukseen.

Torstain keskusteluillassa tuli hyvin ilmi, miten erikoinen vuosi tämä on ollut, myös kirkollisessa toiminnassa.

Tavallisesti arkkipiispa joutuu olemaan paljon pois Turusta. Korona-aika lopetti matkustelun saman tien. Sitten oli aikaa tutustua uuteen kotikaupunkiin, pohtia tarkemmin arkkipiispan työtä ja löytää uusia tapoja tätä arkkipiispan tehtävää. Nykyaikainen tekniikka auttaa.

Kirkollisen työn tekeminen olikin keväällä pääasiassa etätyötä.

Työn tekeminen tietokoneilla, verkon kautta toimii, vaikka olenkin tottunut tapaamaan ihmisiä kasvokkain. Yhtäkkiä oltiin kasvokkain näyttöpäätteen kautta, niin olihan se erilaista. Mutta siihenkin näköjään tottuu.

Arkkipiispan mielestä etäkokoukset toimivat siis pääsääntöisesti hyvin – mutta tietyissä tapauksissa hän kaipaa kasvotusten tapaamista.

Esimerkiksi ideointikokouksiin, kun pitäisi saada keskustelijoista irti luovuutta, etäkokoukset eivät ole parhaita.

Tapio Luoman mielestä parasta arkkipiispan työssä ovat hänen sanoillaan ”maailman tärkeimmän asian palveluksessa oleminen” eli kirkon tehtävissä toimiminen ja toisaalta ihmisten kanssa tekemisissä oleminen. Tapio Luoma sanookin olevan seurakuntapappi-sieluinen kirkon johtaja.

Vaikka arkkipiispa olikin koronakevään aikana useissa eri medioissa esillä, jotkut ihmiset kokevat, että kriisin keskellä kirkon ääni ei tullut riittävästi esille. Arkkipiispa sanoikin ottavansa tämän huolen vakavasti – työ on jatkuvaa oman tekemisen kehittämistä

Meidän pitää ehdottomasti pohtia, miksi kirkon ääni ei kuulu riittävästi.