Zoolandiassa löydettiin hopeareunus poikkeusaikana: ”Maalia on vedetty satoja litroja”

Yksi Zoolandian omistajista, Liisa Tuominen, päätti heti poikkeustilan alkaessa keskittyä positiiviseen.

Zoolandiassa lähdetään tulevaan kesään luottavaisin mielin. Omistajat toivovat väljän, enimmäkseen ulos sijoittuvan huvipuiston ja eläintarhan vetävän kävijöitä myös tänäkin kesänä poikkeustilasta huolimatta. Zoolandia avautuu kävijöille 22. kesäkuuta.

LIETO. Kaikin tavoin tavallisesta poikkeava kevät pisti Liedossa sijaitsevan Zoolandia-puiston kalenterin uusiksi: vapun Rompetori, luokkaretket ja äitienpäivälounaat piti unohtaa kokonaan, ja myös avajaispäivä siirtyi normaalia myöhemmälle kesään. Eläintarhan ja huvipuiston henkilökunta ei kuitenkaan heittänyt hanskoja tiskiin vaan tarttui niihin entistä suuremmalla tarmolla.

Ollaan otettu kaikki hyöty irti tästä ajasta. Maalia on vedetty satoja litroja rakennuksiin ja paikkoja kunnostettu kesää varten. Aiempina vuosina meillä on usein ollut ongelmana, että ennen puiston avajaisia ei ole hyviä maalauskelejä. Sama juttu syyskuussa. Tänä vuonna on ollut todella kova kiire, eikä yhtäkään työntekijää ole lomautettu, yksi puiston omistajista, Liisa Tuominen, kertoo.

Tuomisen mukaan he päättivät jo poikkeustilan alkaessa, että tilanteessa ei lamaannuta. Maalausten lisäksi teemapuistossa on kunnostettu liikennepuiston liikennemerkit ja kiipeilyteline. Myös täysin uusi vetonaula on rakenteilla.

160-neliöiset savusaunat ovat lähes valmiita. Niiden lauteille mahtuu 50–60 henkeä kerrallaan, ja niitä vuokrataan yrityksille ja yksityisille henkilöille. Tarkoitus olisi myös, että saunaan voisi mennä puiston vesilaitteiden ohella. Saunat ovat kuitenkin tulevaisuuden juttu, sillä tähän kesään ne eivät vielä ehdi, kertoo Tuominen.

Muun muassa liikennepuiston liikennemerkit on kunnostettu Zoolandiassa.

Turvallisuus ensin

Poikkeustilan vuoksi puistossa on muun muassa asennettu pleksejä ja lisätty ruokailupöytiä ja turvavälimerkintöjä. Työntekijät desinfioivat laitteita käyntien välissä, ja vessoista löytyy käsipaperia kuivauspuhaltimien sijaan. Ravintolamaailma piti miettiä kokonaan uudestaan.

Noutopöytäruokailu ei ole mahdollinen enää rajoitusten takia, mutta ruokaa saa kyllä: ranskalaisia, nugetteja ja muuta suolaista. Kahvilatuotteet pussitetaan valmiiksi ja kahvimaito on valmiiksi annosteltu. Asiakkaiden turvallisuus on meille tärkeintä, sanoo Tuominen.

Tuomisen mukaan Zoolandian etu on laaja pinta-ala: 25 hehtaarin alueella kävijät kykenevät toimimaan väljästi ja levittäytymään.

Suurin osa puiston aktiviteeteista on ulkona, ja sisätilat ovat isot. Toivotaan, että asiakkaat pitävät huolta turvaväleistä ja lähtevät liikkeelle kotimaan sisällä. Uskoisin kyllä, että ihmiset uskaltavat tulla Zoolandiaan.

Zoolandian huvilaitteet ottavat kävijät vastaan 22. kesäkuuta puiston avautuessa.

Yhdessä tekemistä perheen kanssa

Vuonna 1985 perustetusta Zoolandiasta löytyy Tuomisen mukaan jokaiselle jotakin: puistossa on muun muassa huvi- ja vesilaitteita, kauhukuja sekä kotieläinpiha. Tuominen kertoo omien lastenlastensa olevan hyviä konsultteja puiston suhteen.

Lapset ovat aitoja, ja he kertovat heti, mikä on kivaa. Toisen suosikki on eläimet ja toisen uiminen. Täällä on paljon erilaista tekemistä. Esimerkiksi huvilaitteisiin tarvitsee aikuisen mukaan, jotta se lähtee toimimaan painorajan takia. Perheet ovat tykänneet siitä, että he saavat yhdessä tehdä.

Myös henkilökunnalla on suuri vaikutus Zoolandian ilmapiiriin.

Me panostamme siihen, että kaikilla olisi kiva päivä. Kun työporukassa on hyvä henki, niin silloin on mukava tulla töihin ja se välittyy myös asiakkaille.

Liisa Kallio