Ydinkeskustayhdistys elävöittää keskustaa Heli Järvelän johdolla

Turun ydinkeskustayhdistyksen toiminnanjohtaja Heli Järvelä on aiemmin työskennellyt muun muassa viestintäkonsulttina, yrittäjänä sekä markkinointi- ja viestintäjohtajana.

Turun Ydinkeskustayhdistykseen kuuluu noin 400 jäsenyritystä, joilla on yhteinen tavoite: kehittää Turun keskustaa aina vain vetovoimaisemmaksi.

TURKU. Turun Ydinkeskustayhdistys on tunnettu muun muassa monista järjestämistään tapahtumista. Tapahtumat ovat yksi keino saada ihmisiä keskustaan. Mitä enemmän keskusta houkuttelee ihmisiä, sitä paremmin kauppakin käy. Tapahtumajärjestämisen lisäksi yhdistys vaikuttaa monissa eri työryhmissä, joissa pohditaan keskustan kehittämistä.

Joulukuussa Turun Ydinkeskustayhdistyksen toiminnanjohtajana aloitti paimiolainen filosofian maisteri Heli Järvelä, joka on mukana muun muassa kauppatorin suunnittelukilpailun tuomaristossa.

Tulokset julkistetaan 17. kesäkuuta. Sen jälkeen tiedetään, millainen tulee Turun uudesta kauppatorista, hän kertoo.

Lisäksi hän vaikuttaa työryhmässä, jossa suunnitellaan kaupunkikeskustan valaistusta ja ryhmässä, jossa pohditaan logistisia ratkaisuja.

Ydinkeskustayhdistyksen tavoite on, että keskusta olisi mahdollisimman saavutettava tasapuolisesti kaikilla kulkukeinoilla. Tänne täytyy olla helppo tulla, Järvelä linjaa.

Tällä hetkellä yhdistykseen kuuluvissa yrityksissä katsotaan tulevaisuuteen positiivisin mielin.

Joulukuussa tehdyn kyselyn perusteella enemmistö luottaa ja uskoo tulevaan. Tässä on käynnissä nyt historiallisen suuri muutos. Ensin uusittiin Wiklund, sitten Hansakortteli. Kohta valmistuu myös toriparkki ja kauppatori ja sitten vielä uusi Hamburger Börs. Koko keskustassa tulee olemaan parin vuoden päästä ihan eri fiilis, Järvelä hehkuttaa.

Yliopistonkatu on keskustan vetonaula

Yliopistonkatu sai nimensä vuonna 1924 sen laidalla sijainneen yliopiston mukaan. Vuonna 2001 Yliopistonkadusta tehtiin lämmitetty kävelykatu Aurakadun ja Humalistonkadun väliseltä osuudelta. Nyt se toimii useimpien keskustan tapahtumien tukikohtana. Elokuussa pidetään taas Yliopistonkadun katumarkkinat ja joulu huipentaa vuoden. Yliopistonkatu on toiminut Turun joulukatuna vuodesta 1948 asti.

Tulossa lastenkarnevaali ja paljon muuta

Ydinkeskustayhdistys järjestää Lasten karnevaalin 28. maaliskuuta supersankariteemalla.

Tulossa on ainakin halittavia hahmoja, kuvausseinää ja kaikenlaista muutakin, vinkkaa Järvelä.

13.–17. toukokuuta yhdistys on mukana Finfringre-tapahtumassa, eli lyhyiden esitysten festivaalissa, jossa tullaan näkemään yli 20 suomalaista ja kansainvälistä alle tunnin mittaista esitystä.

Ja ensi talveksi Turkuun puuhastellaan valotaidetapahtumaa. Senkin suunnittelussa olemme mukana, hän paljastaa.

Valaistuksen kautta kaupunkiin saadaan paitsi roppakaupalla hymyä, myös lisää turvallisuutta.

Haastattelututkimus käynnissä

Turun keskustassa on käynnistynyt haastattelututkimus, jonka tavoitteena on selvittää Turun keskustassa asioivien ja palveluja käyttävien rahankäyttöä, kulkumuotoa ja syitä tulla keskustaan. Tutkimusprojekti toteutetaan yhdessä Turun Ydinkeskustayhdistyksen, Turun kauppakorkeakoulun, Turun kaupungin ja Turun kaupunkitutkimusohjelman kanssa.

– Turun keskustan vahvuus kauppapaikkana on perinteisesti ollut sen keskeinen sijainti suhteessa alueella asuviin kuluttajiin. Keskustan saavutettavuus kuitenkin vaihtelee kuluttajan asuinpaikan ja käytettävissä olevien kulkumuotojen mukaan. Nyt tarkoitus on selvittää, millä keskustaan tullaan ja keskustassa asioivien rahankäyttöä, kertoo tutkimuksesta vastaava professori Heli Marjanen Turun kauppakorkeakoulusta.

– Useat tutkimukset ja selvitykset osoittavat, että ravintolat ja erilaiset ajanviettopalvelut yleistyvät Turun keskustassa, kun taas erikoiskauppojen lukumäärä ja usein myös kannattavuus ovat jo pitkään olleet laskussa. On hyvä saada ajankohtaista tietoa, missä nyt mennään. Tällaista pelkästään Turun keskustaan kohdistuvaa tutkimusta ei ole ennen tehty, jatkaa Marjanen.

Turun yliopiston opiskelijat haastattelevat kuluttajia vielä ensi viikolla eri puolilla keskustaa: kaduilla, liikkeissä, kahviloissa, ravintoloissa jne. Gallup-haastattelujen lisäksi satunnaisesti valituille kuluttajille tarjotaan mahdollisuus osallistua tutkimukseen myös verkossa webropol-kyselyn kautta.

Janica Vilen