Warma-Uuneilta muotokaakeliuuni markkinoille

Pyöreä muotokaakeliuuni on Warma-Uunien viimeisin uutuus.

ASUMINEN. Yksi harvoista kotimaisista uunivalmistajista, uusikaupunkilainen Warma-Uunit on juuri tuonut markkinoille pyöreän muotokaakeliuunin, joka on pitkällisen suunnittelutyön tulos.

– Pyöreän uunin tekeminen ei ole mitenkään helppo juttu, kun otetaan vielä huomioon, että sen pitää läpäistä myös VTT:n tiukat testit, kertoo Warma-Uunien toimitusjohtaja Vesa Salminen.

Isona haasteena oli saada pidettyä pyöreä uuni lämmitettäessä ehjänä. Tämä tarkoittaa sitä, että uunin tulee lämmetä mahdollisimman tasaisesti, jotta isoja lämpötilaeroja ei pinnoille tule ja sitä kautta lämpölaajenemisesta johtuvaa kaakeleiden halkeamista.

– Muotokaakeliuunien lämmönkierto toteutetaan eri tavalla kuin näissä pyöreissä, hän kertoo. Kaikissa uuneissa on kuitenkin yrityksen patentoima Puupihi-palotekniikka, joka minimoi lämmitykseen tarvittavan puumäärän takan varauskyvystä tinkimättä.

Saminen kertoo, miten nelikulmaiset takkauunit alkavat jäädä pikkuhiljaa pois klassisten pyöreiden suosion kasvaessa.

– Pyöreät varaavat takat ovat ajattomia ja muun muassa peltikuoriset varaavat takat ovat suosittuja nykyään.

Pyöreän muotokaakeliuunin valmistuksen haastavimpia osia olivat kaakelit.

– Kaakelit ovat itsevalmistettuja. Valmistusprosessissa tulee huomioida kaakelin kutistuminen ja vielä se, että muoto säilyy oikeana. Muotokaakelin valmistuksessa käytetäänkin yhteensä neljää eri muottia ennen kuin kaakeli on valmis kiinnitettäväksi, Salminen selitttää.

Yli 30 toimintavuotensa aikana Warma-Uunit on valmistanut satoja tulisijoja. 20 viime vuoden aikana yritys on valmistanut elementtirakenteisia valmistulisijoja.

Vuodesta 2006 lähtien yritys on valmistanut muotokaakeleita omiin tulisijoihinsa. Kaakelitehdas, myyntinäyttelytilat, kokoonpanohalli ja lähettämö sijaitsevat Uudessakaupungissa. Pyhämaassa, tehtaan perustamispaikalla sijaitsee edelleen tulisijavalimo.

Rainer Tähtinen