Turku ei aio sulkea kouluja ja päiväkoteja, mutta valmiussuunnitelma on tehty

Turun kaupunki ei sulje kouluja ja päiväkoteja koronaviruksen aiheuttamassa tilanteessa tässä vaiheessa, mutta kaupungilla on valmiina valmiussuunnitelma oppilaitosten sulkemiseksi. Turun kouluissa ja päiväkodeissa ei ole tiedossa yhtään koronatartuntaa. Myös nuorisotilat pidetään auki.  

Turku myös sulkee osan toimintojaan ja muuttaa käytäntöjä ja ohjeistuksia: esimerkiksi kaupunginteatterin ja orkesterin esitykset peruutetaan ja kaikki liikuntapaikat suljetaan. Muut toiminnot pidetään avoimina.  

Kaikissa peruuttamisiin ja siirtämisiin liittyvissä linjauksissa Turku noudattaa aluehallintoviraston antamaa määräystä, joka kieltää kaikki yli 500 henkilön yleisötilaisuudet 12.4. asti.  Kaupunki seuraa tilannetta koko ajan, ja tekee päätökset aina tilanteen mukaisesti. 

 Yhteiskunnan toimivuuden takia on hyvin tärkeää, että oleelliset perustoiminnot pidetään käynnissä. Koulut ja päiväkodit ovat tällaista toimintaa. Haluamme myös turvata sen, että terveydenhuollon henkilökunnan toimintakyky ei vaarannu ja työntekijät pääsevät töihin, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve 

KaupunginjohtajArve esittää, että kaikki kaupungin toimielinten kokoukset järjestetään pääsääntöisesti etäkokouksina 12.4. saakka, mikäli kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä hallintosääntömuutoksen. 

Kaupunginvaltuuston maanantaina 16.3 järjestettävään kokousta yleisö voi seurata kaupungin verkkosivujen kautta suorana lähetyksenä, kaupungintalolle yleisöä ei oteta. Tilaisuuden alussa annetaan ajankohtaiskatsaus koronatilanteesta.  

Osallisuusryhmien, kuten vanhus- ja vammaisneuvostojen, kokoukset peruutetaan. 

Lukiokoulutus siirtyy etä- ja verkko-opetukseen  

Turun kaupungin johto seuraa aktiivisesti valtion, THL:n, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja Turun kaupungin hyvinvointitoimialan suosituksia koronaviruksen leviämisen estämiseksi. 

Kaupungin toimintojen, kuten koulujen sulkeminen edellyttää valtiotason päätöksiä, mutta kunta voi päättää tartuntatautilain päätöksellä toimipistekohtaisesta sulkemisesta.  

 Tilanne on Turun sivistystoimialalla toistaiseksi odottava. Keskeytämme ensimmäisessä vaiheessa Turun työväenopiston ja Åbo SvenskaArbetarinstitutin toiminnan maanantaista 16.3. alkaen kahden viikon ajaksi, kertoo sivistystoimialan johtajaTimo Jalonen. 

Lukiokoulutus siirtyy toistaiseksi maanantaista 16.3. alkaen etä- ja verkko-opetukseen sekä tuettuun itseopiskeluun. 

 Emme sulje lukioita vaan siirrymme toisenlaiseen opetukseen. Opettajat tulevat työjärjestyksensä mukaisesti lukioihin jatkamaan työtään. Ylioppilaskirjoitukset jatkuvat Ylioppilastutkintolautakunnan ohjeiden mukaisesti niin, että kaikki kokeet järjestetään ensi viikolla, Turun lukiokoulutuksen palvelualuejohtaja Esko Heikkonenkertoo. 

Opiskelijoilla on mahdollisuus kouluruokailuun tai noudettavaan eväspakettiin. Asiasta ohjeistetaan tarkemmin Wilman kautta. 

Turun kaupungin sivistysala on lähettänyt kaikille huoltajille ja opiskelijoille Wilman kautta ohjeet yleisesti koronavirukseen varautumisesta kodeissa, päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa. Kotiin on jäätävä kaikissa hengitystieinfektion oireissa, sairaana ei saa tulla päiväkotiin tai kouluun.  

Oppilaita ja opiskelijoita on pyydetty huolehtimaan siitä, että oppikirjat ja tärkeimmät opiskelutarvikkeet ovat otetaan koulusta kotiin mahdollisen karanteenin tai sairastumisen varalta. Mikäli koulussa, oppilaitoksessa tai päiväkodissa todetaan koronavirusta, tiedotetaan huoltajia ja opiskelijoita Wilmassa sekä puhelimitse.  

Kouluterveydenhuolto vastaa yhdessä numerossa

Epätietoisuutta on viime päivinä aiheuttanut se, saako töihin, kouluun tai hoitoon mennä, mikäli on palannut ulkomailta.  

 Kyselytulva on aiheuttanut kaupungin terveydenhoidon neuvontapuhelimien ruuhkautumista, kertoo tartuntataudeista vastaava lääkäri infektiolääkäri Jutta Peltoniemi. Toiveenamme on, että puhelinpalveluihin soitetaan nyt vain, mikäli on oireita ja syytä epäillä tartuntaa.  

Kouluterveydenhuollon neuvontapuhelinlinja puh.  02 2662012  on tarkoitettu Turun peruskoululaisten, lukiolaisten, ammatillisten oppilaitosten ja ammattikorkeakoulun opiskelijoiden neuvontaan. 

Sosiaali- ja terveysministeriöltä on tulossa tarkentavat ohjeet, miten toimia ulkomailta tullessa. Sivistystoimiala välittää Wilma-viestin päivitetyistä toimintaohjeista vielä viikonlopun aikana, miten toimia, jos on palannut Suomeen ulkomailta 9.3. alkaen.   

Föli seuraa terveysviranomaisten ohjeistusta koronaviruksesta 

Koronaviruksen leviäminen on herättänyt kysymyksiä myös Föli-matkustajien keskuudessa. Joukkoliikenne kulkee Turun seudulla tällä hetkellä normaalisti. Föli on kuitenkin varautunut toimenpiteisiin, mikäli tilanne tulee vaatimaan reagointia. Seuraamme asiassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä muiden viranomaisten ohjeistusta.  

Suosittelemme maksamaan bussimatkan matkakortilla tai Föli-sovelluksesta ostetulla lipulla. Matkakortti kannattaa ladata bussin sijaan nettilatauspalvelussa. Pyrimme tällä välttämään ylimääräistä rahan käsittelyä sekä vähentämään kuljettajien ja matkustajien välisiä kontakteja.  

Jos matkustustarpeesi sallivat, voit ajoittaa liikkumisesi ruuhka-aikojen ulkopuolelle ja pienentää näin ihmiskontaktien määrää. Jos sinulla on flunssaoireita, suosittelemme välttämään joukkoliikenteen käyttöä.    

Asiakaspalvelupisteet pidetään auki  

Kaupungin asiakaspalvelupisteet pidetään normaalisti avoinna kansallisten linjausten mukaisesti. Näin ollen esimerkiksi Fölin palvelutoimisto, Puolalankatu 5:ssä oleva Turku-piste ja Skanssin Monitori pidetään auki. Turun kaupunki suosittelee kuitenkin, että kaikki mahdollinen asiointi hoidetaan verkossa tai puhelimitse. 

Kirjastot ja museot pidetään auki toistaiseksi, mutta kaikki niiden tapahtumat on peruutettu. Myös nuorisotilat pysyvät auki koulujen ja päiväkotien tapaan.  

Kaikkien avoinna olevien tilojen siivoukseen kiinnitetään erityistä huomioita ja saniteettitilat desinfioidaan kansallisen tason ohjeistuksen mukaisesti. 

Turun filharmonisen orkesterin ja Turun kaupunginteatterin kaikki esitykset peruutetaan 12.4. saakka aluehallintoviraston määräyksen mukaisesti. Orkesterin esitykset pyritään striimaamaan TFO:n verkkosivuilla. 

Myös kaikki kaupungin liikuntapaikat, kuten uimahallit ja kuntosalit suljetaan 12.4. saakka. 

Muista hyvä käsihygienia  

Koronavirustartuntoja ehkäistään hyvällä käsihygienialla. Jos epäilet tartuntaa, ota puhelimitse yhteyttä terveydenhuoltoon. Turkulaisille tarkoitettu koronaneuvontapuhelin, p. 02 266 2714 palvelee arkisin klo 8-15. (päivitetty 13.3.2020)