Torikauppaa käydään nyt Yliopistonkadulla

Jarno Sundell on myynyt kukkia torilla 90-luvulta saakka. Myynnin lomassa hän löysi itselleen vaimon viereisestä kojusta.

Nyt kun Turun kauppatori on remontissa, torikauppaa käydään väliaikaisella torilla Yliopistonkadulla ortodoksisen kirkon edessä.

TURKU. Sateisena ja jopa vähän myrskyisänäkin perjantai-iltapäivänä 21. helmikuuta Turun väliaikaisella torilla on hyvä tunnelma. Myyjät ovat kääntäneet kojunsa niin, että saavat niistä tuulen suojaa. Ihmiset pysähtyvät sateenvarjoineen ostoksille kuten joka päivä.

Ellän Kukassa palvelee Jarno Sundell. Kaupaksi käyvät niin ruusut kuin tulppaanitkin.

Kohta alkaa jo pääsiäissesonki ja heti huhtikuussa alkaa kesäkukkien myynti. Ensin tulee orvokit ja sitten muut kukat, hän kertoo.

Sundell on myynyt kukkia torilla jo 90-luvun puolivälistä asti: ensin vanhempiensa kojulla eli mynämäkeläisessä Sundellin puutarhassa. Pian hän kuitenkin löysi itselleen vaimon viereisestä kukkakojusta ja niin hänkin siirtyi appivanhempiensa yritykseen eli kalantilaiseen Ellän Kukkaan.

Nykyisin Sundell pyörittää Ellän Kukan torimyyntiä, vaimo Eija Sundell (os. Ellä) taas kukkien verkkomyyntiä. Sundellin puutarha siirtyi Jarnon veljelle. Kukkia he ottavat myyntiin sekä Mynämäeltä että Kalannista.

Tulppaanit kasvatetaan itse, mutta muuten leikkokukat ovat suurimmaksi osaksi ulkolaisia, Sundell lisää.

Pitkän historiansa vuoksi Ellän Kukalla on paljon vakiasiakkaita, jotka eivät toriremontista piittaa.

Täällä käy sekä minun äitini aikaiset että anoppini aikaiset asiakkaat, Sundell kertoo hymyillen.

Kauppa on käynyt Sundellin mukaan remontin ajan aivan kuten ennenkin.

Varmaan myynti olisi muuten laskenut, mutta tässä jäi kaksi kukkakauppiasta eläkkeelle juuri, kun remontti alkoi ja yksi lopetti talviajan myynnin, joten se on kompensoinut sitä, että ihmisiä käy vähemmän, hän selittää.

Remontin aikana kauppiaiden ei myöskään tarvitse maksaa paikkamaksuja.

Meilläkin on niin iso myyntipaikka, että vuosimaksu on noin 5 000 euroa. Sen eteen saa aika monta kukkaa myydä, joten kyllä se on tosi iso etu, Sundell kiittelee.

Yleensä Sundell on paikalla puoli yhdeksästä puoli viiteen, mutta myyntiaika kasvaa kesää kohden, kun asiakkaita alkaa olla enemmän.

Yleensä huhtikuussa alkaa näkyä enemmän ihmisiä. Nyt huomaa, että moni välttelee keskustaa remontin vuoksi. Ajatellaan, ettei täältä mitään parkkipaikkaa saa, mutta täällähän on päivisin ihan hyvin tilaa, Sundell toteaa.

Torivalvojat myyjien ja asiakkaiden apuna

Teemu Rissanen (vas.) ja Reima Kastman ovat olleet torivalvojina pian 20 vuotta.

Reima Kastman ja Teemu Rissanen ovat kumpikin olleet Turun torivalvojina jo lähes 20 vuotta.

Tämä on kivaa työtä, ei kai me muuten tässä näin pitkään oltais viihdyttykään, sanoo Rissanen.

Me autetaan kaikkia, jotka apua tarvitsevat, niin myyjiä kuin asiakkaitakin, hän jatkaa.

Kastman on samoilla linjoilla.

Tämä on työtä, jossa saa tehdä monenlaisia tehtäviä siivoojasta melkein poliisiksi saakka. Välillä saa olla psykologina ja välillä turistioppaana. Kahta samanlaista päivää ei ole eteen tullut, hän naurahtaa.

Kun torikauppiaiden paikkamaksut poistettiin remontin ajaksi, torivalvojat varautuivat ruuhkiin. Sellaisia ei kuitenkaan ole tullut. Syksyllä oli aika paljon liikkeellä sienien ja marjojen myyjiä, mutta muuten lähes kaikki myyjät ovat tuttuja kasvoja, jotka tietävät omat paikkansa ja torin tavat.

Nyt olisi hyvin tilaa tulla kokeilemaan. Myyntimökin saa vuokrata kympillä koko päiväksi, torivalvojat kertovat.

Kun tori aikanaan valmistuu, torivalvojat ennustavat, että tapahtumien ja ihmisten määrä tulee kasvamaan reilusti.

Torilla on nykyisin myös infokontti, jossa kaupungin työntekijät kertovat kiinnostuneille torin historiasta, tulevaisuudesta ja remontin etenemisestä.

Janica Vilen