Raisioon saatiin ensimmäinen kiropraktikko

Raision Fysioterapian kiropraktikko Jussi Järvinen valmistui ammattiinsa vuonna 2018. Kiropraktikolle voi varata ajan ilman lääkärin lähetettä.

Naksauttelu, niksauttelu, rusauttelu… Kiropraktikoiden työlle on monta nimeä. Suurin osa ihmisistä hakee kiropraktikon vastaanotolta helpotusta selkäkipuihin, päänsärkyyn tai puutumiseen, mutta osa haluaa vain tietää, miltä kunnon rusautus tuntuu.

TERVEYS. Suomessa on koulutettuja kiropraktikkoja noin 90, joista Turun alueella toimii kymmenkunta. Piikkiöläinen kiropraktikko Jussi Järvinen avasi vastaanoton loppuvuodesta 2019 Raision Fysioterapiassa.

Ainakaan tietääkseni Raisiossa ei ole koskaan aiemmin ollut kiropraktikkoa, hän toteaa.

Kyseessä on yli sata vuotta vanha nivelten käsittelyyn perustuva hoitomuoto, joka on kehitetty Amerikassa. Suomessa kiropraktikoita ei kouluteta, ja siksi he ovat harvassa. Sen sijaan samoista juurista tuleva osteopatia on suositumpaa.

Jussi Järvinen opiskeli kiropraktikoksi Walesin yliopistossa. Lähin opiskelumahdollisuus on Tanskassa. Briteissä ja Tanskassa kiropraktikot käyvät läpi tieteellisen maisteriohjelman. Järvinen on tietoinen, että samaa kiropraktikon titteliä käyttävät joissain maissa myös kansanparantajat, joiden tietotaito ei perustu tieteeseen. Hän itse kuitenkin edustaa nimenomaan tieteeseen perustuvaa suuntausta, ja onkin nyt aloittelemassa väitöskirjaa alaselkäkivusta.

Kokemuksen nälkäisiä asiakkaita

Youtubessa on nykyisin paljon videoita, joissa mehustellaan kehon rusauttelulla. Mikrofonilla tallennetaan naksahdus, joka tekee silminnähden hyvää. Tämä trendi on tuonut Järvisenkin vastaanotolle kokemuksen nälkäisiä ihmisiä, jotka haluavat vain tietää, miltä ammattilaisen tekemä naksautus tuntuu.

Siitä tulee vähän ristiriitaiset fiilikset, sillä ajattelen itseäni kuitenkin terveysalan ammattilaisena, enkä rusautuspalveluiden tarjoajana. Mutta tietysti näissäkin tapauksissa kartoitetaan ensin tilanne, ja sitten katsotaan, miten hoidetaan, hän toteaa.

Jotkut ihmiset naksauttavat itsekin sormiaan tai selkäänsä joka päivä, koska kokevat sen helpottavan oloaan. Kiropraktikon vastaanotolla voidaan yrittää selvittää, mistä tarve johtuu. Joskus naksauttelun on varoiteltu aiheuttavan nivelten löystymistä, mutta Järvisen mukaan tällaisesta ei ole tutkimusnäyttöä. Naksahdus johtuu nivelen sisällä olevassa nivelnesteessä muodostuvien kaasukuplien rikkoutumisesta, mikä on täysin vaaratonta.

Mutta toki jos vedät samasta sormesta sata kertaa päivässä monta vuotta putkeen, niin voihan sillä jo vahinkoa saada aikaan, hän lisää.

Kiropraktiikan tarkoitus on saada ihminen liikkuvaksi ja kipu kontrolliin. Manipulaatiohoito eli rusauttelu tai niksauttelu kuuluu asiaan, mutta hoito ei painotu pelkästään sen ympärille.

Hoidan aika paljon myös esimerkiksi jännevaivoja. Joskus käydään läpi pehmytkudoksia ja rauhoitetaan aluetta, joka käy ylikierroksilla. Tarkoitus on myös antaa ihmisille työkaluja omasta hyvinvoinnistaan huolehtimiseen, Järvinen sanoo.

Joskus olen taluttanut ihmisen sisälle ja tämä on päässyt hoidon jälkeen omin avuin ulos. Mutta hoidon vaikutus on todella yksilöllistä. Joillekin riittää yksi hoitokerta ja jotkut tarvitsevat useamman käynnin, Järvinen jatkaa.

Alaselkäkipu lamauttaa ympäri maailman

Tällä hetkellä maailmassa ihmisille eniten kyvyttömyyttä aiheuttava tekijä on alaselkäkipu, joka on yleistynyt viimeisten vuosikymmenten aikana räjähdysmäisesti.

Jopa 85 % maailman ihmisistä kokee alaselkäkipua elämänsä aikana, Järvinen kertoo.

Alaselkäkivulle altistaa toisaalta fyysinen rasitus ja toisaalta liikkumattomuus, hän lisää.

Järvinen järjestää alaselkäkivusta Raisiossa luennon myöhemmin. Alun perin tilaisuuden piti olla Raision kaupungintalolla 1. huhtikuuta, mutta tilaisuus siirretään myöhempään ajankohtaan korona-virustilanteen vuoksi.

Janica Vilen