Puun suosio kasvaa sisustajien keskuudessa

Kuva: Siparila. Sängynpäädyn suunnittelija: Sirkka-Liisa Hietaniemi.

Puu on materiaalina kovassa nosteessa sisustajien keskuudessa. Ekologinen, terveellinen ja näyttävä materiaali luontuu vaikka ja mihin.

SISUSTAMINEN. Siparilan tuotepäällikkö Sinikka Huhta-aho on vakuuttunut siitä, että puu on tulevaisuuden materiaali niin rakentamisessa kuin sisustamisessakin.

Puu materiaalina lisää tutkitusti luovuutta ja onnellisuutta. Siksi se suosittu sisustusmateriaali kouluissa. Lisäksi se vaikuttaa mielialaan ja laskee verenpainetta. Olemme tällä hetkellä mukana tutkimushankkeessa, jossa selvitetään puun vaikutusta ihmisiin sairaalamiljöössä, kertoo Huhta-aho.

Rauhoittavan vaikutuksensa vuoksi puu sopii Huhta-ahon mukaan hyvin makuuhuoneisiin, mutta toki myös muihin tiloihin. Nykyaikaisten pintakäsittelymahdollisuuksien myötä se toimii hyvin myös märkätiloissa ja onkin viimeaikoina yleistynyt kylpyhuoneissa.

Siparilan tuotepäällikkö Sinikka Huhta-aho esittelu puulla sisustamista Turun Rakenna & Sisusta -messuilla helmikuussa. Kuvassa makuuhuoneen seinää koristaa puinen sisustuspaneeli.

Pehmeämpi akustiikka

Puu on suosittu sisustusmateriaali myös siksi, että sillä on pehmentävä vaikutus akustiikkaan. Mitä enemmän puulla on muotoa, sitä enemmän se vaikuttaa äänimaisemaan. Huhta-aho esitteli Turun Rakenna & Sisusta -messuilla Risto-Matti Ratian Siparilalle suunnittelemaa VIRE-paneelia.

Se pehmentää hyvin akustiikkaa kolmiulotteisen aaltoilevan pintansa vuoksi. Paneelin voi laittaa joko pystyyn tai vaakaan ja se sopii yhtä hyvin seinään kuin kattoonkin, Huhta-aho esittelee. VIRE-paneeli sopii myös kosteisiin tiloihin, joten sillä voi sisustaa vaikka saunan.

Puupanelointi on suosittua julkisissa tiloissa juuri akustisten ominaisuuksiensa vuoksi, mutta nykyään yhä useampi kiinnittää huomiota myös kotinsa akustiikkaan. Hektisen työpäivän jälkeen kotona halutaan ennen kaikkea rentoutua.

Esimerkiksi kivitaloissa puupinnat tuovat helpotusta kolkkoon akustiikkaan ja samalla ne tuovat kivaa vaihtelua, Huhta-aho toteaa.

Turun Rakenna & Sisusta -messujen messutalon nuorten huoneen seinissä oli käytetty Siparilan VIRE-paneelia, jota on saatavana valkoisena, kuultavan hiekan ja mattamustan sävyissä. Kuvassa olevan kerrossängyn ovat valmistaneet Rasekon opiskelijat. Massiivisen tilaa jakavan sängyn sisälle voi upottaa vaikka äänentoistolaitteet.

Sävyjä luonnosta

Siparilan sisustuspaneelit on käsitelty vesiohenteisilla ja hengittävillä materiaaleilla. Uusimmat sävyt on haettu saariston luonnosta.

Esimerkiksi helmiäissävyt ovat saaneet ideansa lumesta ja merestä, jotka auringonvalo saa kimaltamaan. Sisustuspaneeli toimii aivan samoin yhteistyössä valaistuksen kanssa, Huhta-aho selittää.

Valaistukseen kannattaakin kiinnittää huomiota, kun sisustaa puulla, sillä puupinnat taittavat valoa aivan eri tavoin kuin vaikka valkoinen sileä kiviseinä.

Sisustuspaneelien valmistajien sävykartoilta löytyy varmasti mieleinen sävy jokaiselle. Ja lisäksi puuta on helppo käsitellä itse mieleisekseen vahoilla, lakoilla ja maaleilla.

Tärkeintä on se, että koti on sellainen, josta itse pitää. Kannattaa miettiä, mikä sävy voimaannuttaa ja mikä rauhoittaa ja käyttää sitten eri sävyjä eri tiloissa, Huhta-aho neuvoo.

Suunnittelussa kannattaa myös huomioida se, miten uv-valo patinoi puuta. Puupinta ei säily vuosikausia samanlaisena.

Myös kylpyhuoneissa puupinnat ovat suosittua. Rakenna & Sisusta -messujen messutalon kylpyhuoneesta löytyi vanhasta juottokaukalosta tehty puinen käsienpesuallas.
Puun on tutkittu lisäävän luovuutta. Siksi se on oiva materiaali esimerkiksi työhuoneeseen.
Kuvassa rimaseinä toimii kodinhoitohuoneessa ovena. Pintakäsittely on tehty petsilakalla. Petsilakka kannattaa levittää sienellä tai rievulla, koska sivellin jättää jälkiä.

Janica Vilen