Kustavissa alkaa suolistosyövän seulonta

Seulontanäyte otetaan kotona, jonka jälkeen se tutkitaan seulontalaboratoriossa. Kuvituskuva.

Kustavi on mukana ensimmäistä kertaa suolistosyövän seulonnassa. Seulontaan kutsutaan 60–74-vuotiaat miehet ja naiset. Osallistuminen on tärkeää, jotta mahdollinen suolistosyöpä havaitaan varhaisessa vaiheessa.

KUSTAVI. Suolistosyöpäseulonnat aloitetaan Kustavissa näinä päivinä. Seulontojen aloittamisesta teki päätöksen kunnan sosiaalilautakunta. Lautakunnan puheenjohtaja Sirpa Koskisen mukaan Kustavissa halutaan ennalta ehkäistä sairauksia mahdollisimman hyvin.

Seulonnan avulla suolistosyöpä saadaan nopeasti kiinni. Juuri ennalta ehkäisy on tärkeää. Tämä on mahdottoman hieno asia täällä Kustavissa, Koskinen sanoo.

Seulontakutsun saavat kustavilaiset 60–74-vuotiaat asukkaat, sillä siinä ikäryhmässä syöpäriski on olennaisin. Kustavissa seulontakutsun saa 75 kuntalaista. Koskinen toivoo niin miesten kuin naistenkin osallistuvan seulontaan.

Naiset ovat tottuneet seulontatutkimuksiin muun muassa mammografian ja papakokeiden takia. Miesten mukaan saanti voi olla haastavampaa. Osallistuminen on kuitenkin todella tärkeää, Koskinen tähdentää.

Näytteenotto kotona

Syöpäseulontaan osallistuminen on helppoa, sillä kutsun mukana tulee hyvät ja selkeät ohjeet. Seulontanäyte otetaan itse kotona, jonka jälkeen se lähetetään tutkimuksiin valmiiksi maksettuna kirjepostina. Näytteestä etsitään verta, jota ei ihmissilmällä havaitse. Tuloksen saa kuukauden kuluessa.

Mikäli näyte on positiivinen, niin Kustavin kunta järjestää jatkotutkimukset. Positiiviset tulokset käsitellään kiireellisinä, sairaanhoitaja Tuula Leino kertoo.

Jos näyte on negatiivinen, niin seuraava kutsu seulontaan tulee kahden vuoden kuluttua. Leinon mukaan mahdollisuus seulontaan kannattaa ehdottomasti käyttää hyödyksi.

– Onhan todella hieno etuoikeus, että on mahdollisuus ilmaiseen tutkimukseen. Suolistosyövän hoito on yksi kalleimmista syöpähoidoista. Syövän varhainen toteaminen ja hoitojen aloittaminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa pienentää yhteiskunnan kustannuksia, saatikka sairastuneen kärsimystä ja lähipiirin huolta, Leino sanoo.

Kuntakohtaista seulontaa

Suolistosyövän seulonta alkoi Suomessa vuonna 2019. Varsinais-Suomessa sitä järjestävät Kustavin lisäksi Paimio ja Sauvo. Koskisen mukaan seulontaa yritetään saada valtakunnalliseksi.

– Heti kun seulonnasta tulee valtakunnallinen, niin kuntakohtaiset seulonnat päättyvät. Tällä hetkellä on kuitenkin kunnan tarpeesta kiinni, miten kauan seulontaa jatketaan. Lautakunnan seulontapäätös on avoin.

Myös Laitilassa harkitaan suolistosyöpäseulonnan aloittamista. Maanantaina 10. helmikuuta SDP:n valtuustoryhmä esitti suolistosyövän seulonnan aloittamista 60–74-vuotiaille kaupunkilaisille. Esitystä perusteltiin seulontatestauksen pienillä kustannuksilla verrattuna suolistosyövän hoidon maksuihin.

Liisa Kallio