Kuntapäättäjän kulma: Velkaa, velkaa, velkaa

KOLUMNI. Muutamia vuosia sitten Suomessa arvosteltiin kovin sanoin Kreikkaa vastuuttomasta velkaantumisesta. Nyt on jotenkin toinen ääni kellossa. Halpaa rahaa on saatavissa ja sitä myös Suomen valtio ja kunnat ottavat. Jotenkin tuntuu unohtuneen, että korot saattavat nousta eikä ole puhettakaan siitä, että velkojen määrää vähennettäisiin edes tulevaisuudessa.

Turun kaupunginhallitus päätti vastikään, että tänä vuonna velkaa voidaan kasvattaa 106 M€, jolloin kokonaisvelka on 857 M€. Onneksi viime vuonna onnistuttiin myymään sotekiinteistöjä 128M€ arvoisesti, muuten lainamäärä olisi ensi vuonna rikkomassa miljardin euron haamurajan.

Toki on muistettava, että myynti lisäsi kaupungin ulkoisia vuokramenoja melkoisesti.

Minua huolestuttaa kovasti se, että meillä on lähivuosille lähes miljardin euron investointiesityksiä. Osa on välttämättömiä tila- ja infrastruktuuri-investointeja, mutta paljon on myös sellaisia hankkeita, joiden tarpeellisuudesta voidaan olla eri mieltä. Jos kuitenkin päätetään tehdä ”mukavia” investointeja velkarahalla ilman, että lainojen takaisinmaksusta on oikeasti sovittu, niin sääliksi käy tulevia päättäjiä. Minimivaatimuksena pitäisi olla sitova lainakatto, muuten tulevaisuudessa on tehtävänä vain tuskallisia leikkauspäätöksiä.

Jos kaupungin talous olisi siinä kunnossa, että käyttötalous kattaisi edes poistot eli omaisuuden arvon laskun, tai jopa tuottaisi aitoa ylijäämää, niin mahdollisuudet investointeihin olisivat paremmat. Viime vuonna tilinpäätös oli kuitenkin 36M€ miinuksella. Talousarvion hyväksymisen yhteydessä toki päätettiin, että tänä vuonna tehdään uudistuksia, joilla taloutta tasapainotetaan, mutta niistä päättäminen ei tule olemaan helppoa. Vaalit lähenevät, eikä kukaan haluaisi tehdä epäsuosittuja toimenpiteitä.

Lisää päänsärkyä on tulossa palkkaneuvottelujen myötä. Yleinen palkankorotustaso on 3,3 %. Tuskin kuntasektorilla päästään ainakaan sen alle, eikä valtio ainakaan toistaiseksi ole ollut halukas maksumieheksi. Turun osalta 3,3 % korotus merkitsee noin 20M€ vuotuista lisäkulua. Paine kunnallisveron korotuksen on suuri, mutta historia kertoo, että korotus lämmittää vain hetken ja taas kassan pohja ammottaa tyhjyyttään. Jos korot nousevat pari prosenttia, eli normaalille tasolle, 1 % veronkorotus ei riitä alkuunkaan.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että Turussa elinkeinoelämällä menee hyvin. Samalla kaupunki kasvaa ja työttömyys vähenee. Turku on hieno kulttuurikaupunki, jonka kruunaa Aurajoki siltoineen. Vielä, kun saamme torin ja ydinkeskustan kuntoon, voimme olla todella ylpeitä kaupungistamme. Siitä on kuitenkin pidettävä huolta, myös taloudellisesti, jotta voimme ylläpitää nykyistä palvelutasoa tai edes lähellä sitä.

Olli A. Manni

kaupungin valtuutettu

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja