Kuntapäättäjän kulma: Ratikka vai palveluita ihmisille?

KOLUMNI. Yksi poliittisen päätöksenteon suurimmista vaikeuksista on tasapainottelu tulevaisuuden investointien ja jo olemassa olevien ongelmien välissä. Suuressa kuvassa Suomessa on kolme kasvualuetta: pääkaupunkiseutu, Tampere ja Turku, muualla uhkaa näivettyminen.

Raisio kuuluu Turun talousalueeseen ja on mukana kasvavassa kehityksessä. Sekä Turussa että Raisiossa tasapainotellaan juuri investointien ja palveluiden ylläpidon ristipaineissa. Kaupungeissa keskustellaan raitiovaunuliikenteeseen siirtymisestä, vaikka samanaikaisesti molempien kaupunkien peruspalveluissakin olisi todella paljon kohentamista.

On selvää, että Turussa ristiriita on vielä paljon Raisiota suurempi. Turulla on miljardi velkaa ja miljardin investoinnit jonotuslistalla. On ratikkaa, musiikkitaloa, historiamuseota, taidemuseota ja homekouluja. Raisiossa keskustan tunnelit ja elinkeinoelämän kehitys sen mukana luovat kustannuspaineita lähivuosina. Laita niitä sitten tärkeysjärjestykseen.

Kaksi vuotta sitten, juuri eduskuntavaalien alla, nousi valtakunnalliseksi keskustelunaiheeksi ikäihmisten hoitotilanne. Järkyttäviä väärinkäytöksiä paljastui, puolueet oikealta vasempaan olivat sitä mieltä, että tilanteeseen on puututtava ripeästi ja tilanne on korjattava. Yksikään poliitikko ei yrittänyt hankkia irtopisteitä puhumalla raitiovaunuista, koska vanhusten hoitoasiassa oltiin oleellisen äärellä. Tuli vaalit ja vesi virtasi. Ratikka palasi voittajana keskustelun ytimeen.

Vanhustenhoidon perusongelmaan on säädetty hoitajamitoitus, mutta käytännössä mikään ei ole muuttunut. Palveluongelmat ovat yhä oven takana ja investoinnit edessä. Raision Kaupunginhallituksessa ja valtuustossa on nyt päivitelty taloutta, kun ei nostettu veroprosenttia! Samaan aikaan perheillä, nuorilla ja lapsilla on kasvava tarve ennaltaehkäiseville palveluille. Ne vaativat resursseja ja rahaa. Mielelläni ottaisin ratikan, mutta ennen sitä pitää hoitaa ihmisten hyvinvointi kuntoon koko kaupungissa. Raisio kaipaa uusia asukkaita, jotta pitkällä tähtäimellä voidaan toteuttaa investointeja ja hyvinvointia. Miten käännämme kurssimme näiden suhteen voitolliseksi?

Vastuuntuntoiset poliitikot tiedostavat tämän tilanteen tarkasti. Populistit puolestaan näkevät siinä mahdollisuuden pikavoittoihin ja suosion kasvattamiseen. Media antaa sivustahuutajille yllättävän paljon tilaa, perusteluja ei juuri peräänkuuluteta. Fakta on, että selvitykset ratikasta ovat ristiriidassa todellisuuden kanssa. Väestönennusteet ja arvojen nousut ovat niissä ylimitoitettuja! Ja kenen etu on, että tietoisesti nostamme maan ja asuntojen kustannuksia?

Janne Laulumaa, sd.

Raision kaupunginvaltuuston pj.