Kaarinalaisen Iris Virtasen sadat paperinuket esillä Koristontallissa

Yksi Iris Virtasen paperinukeista on nimeltään Iris hänen itsensä mukaan. Sen on piirtänyt 50-luvulla hänen äitinsä Sirkka Lundgrén.

Iris Virtanen on aktiivinen paperinukke-, barbie- ja nukkekotiharrastaja. Hänen barbie-näyttelynsä on nähty aiemmin muun muassa Turun ja Kaarinan kirjastoissa. Nyt Koristontallissa pääsee ihailemaan hänen paperinukkekokoelmaansa 40-luvulta 90-luvulle.

Tiesitkö?

Paperinukkeja on ollut niin kauan kuin paperia on ollut yleisessä käytössä. Museoissa on säilynyt paperinukkeja aina 1650-luvulta asti. Niillä ovat aikojen saatossa leikkineet kaikkien yhteiskuntaluokkien lapset lähes kaikissa maissa. 1900-luvulla paperinuket yleistyivät aikakauslehdissä. Nykylapset leikkivät myös virtuaalisilla paperinukeilla.

KAARINA. Kaarina-Seuran Koristontallilla on 2. huhtikuuta asti nähtävillä kaarinalaisen Iris Virtasen paperinukkenäyttely. Seinille on koottu kehyksiin kymmeniä, ellei jopa satoja paperinukkeja ja lisää niitä pääsee selaamaan kansioista. Myös pikkuväki on huomioitu näyttelyssä, sillä lapsille on laitettu esiin muutama paperinukke, jonka kanssa saa leikkiä. Lisäksi näyttelystä voi napata mukaan oman paperinuken kotiin väritettäväksi.

Kaarina-Seura ilmoitti keskiviikkona 18. maaliskuuta sulkevansa Koristontallin koronatilanteen vuoksi. Näyttelyajan jatkamista pohditaan, jotta sen ehtisi nähdä vielä poikkeustilan jälkeen.

Näyttelyn tuoreimmat paperinuket ovat 90-luvulta ja vanhimmat 40-luvulta. Eri vuosikymmenten nukeista on hauska hämmästellä muun muassa vaatemuodin ja naisvartaloon liittyvien kauneuskäsitysten muutoksia.

– Vanhimmat ovat äitini keräämiä. Hän myös piirsi paperinukeille paljon uusia asuja. Hän oli taitava piirtäjä ja kävikin nuorena piirustuskoulua, kertoo Virtanen.

Hän itse on syntynyt vuonna 1954.

– Aloin leikkiä paperinukeilla 5-vuotiaana ja sain leikkiä myös kaikilla äidin paperinukeilla. Suurin osa nukeista on kuitenkin 60-luvulta, sillä silloin minulla oli aktiivisin leikki-ikä, Virtanen kertoo.

Lapsen leikeistä aikuisen keräilyharrastukseksi

Julkkisnuket olivat muodissa 80- ja 90-luvuilla. Niitä julkaistiin muun muassa Apu-lehdessä. Kuvassa prinsessa Diana ja prinssi William.

Useimmiten Virtanen leikki paperinukeilla missikisoja, joissa oli arkipuku-, uimapuku- ja juhlapukukierros. Suomea edusti aina Prinsessa Ruusunen, joka myös aina voitti.

– Silloin lapsilla ei ollut samalla tavalla leluja kuin nykyään. Barbitkin tulivat vasta 60-luvulla, muistelee Virtanen.

Paperinukkeharrastus jatkui aikuiseksi asti. Teini-ikäisenä leikit tosin jäivät, mutta keräily ja uusien asujen piirtäminen nukeille jatkui. Joillekin paperinukeille pystyi myös leikkaamaan vaatteita aikakauslehdistä, jos asento oli oikea.

70-luvulla harrastus oli hetken katkolla, mutta 80-luvulla se alkoi uudestaan yhdessä Virtasen omien tytärten kanssa. Toinen heistä innostui leikkimisen lisäksi piirtämään paperinukeille vaatteita ja hetken miettikin muotisuunnittelijan uraa. Nyt Virtasella on jo yksi lapsenlapsikin. Nähtäväksi jää, innostuuko hän leikkimään äitinsä, isoäitinsä ja isoisoäitinsä vanhoilla nukeilla.

Filmitähtiä ja muita julkkiksia

Virtasen omia suosikkeja ovat tällä hetkellä 40-, 50- ja 60-lukujen filmitähdet.

Virtasen omat suosikkinuket näyttelyssä ovat filmitähtiä 40-, 50- ja 60-luvuilta. Näyttelyyn ovat päässeet muun muassa italialaisnäyttelijätär Gina Lollobrigita ja Hollywood-tähti June Allyson lukuisine asuineen. Julkkisnuket olivat muodissa uudestaan taas 80- ja 90-luvuilla, jolloin esimerkiksi Seura- ja Apu-lehdissä oli paperinukkeina muun muassa Mikko Alatalo, Dingon Neumann, Kauniiden ja Rohkeiden kaikki päähenkilöt sekä prinsessa Diana ja muutaman vuoden ikäinen prinssi William. Ruotsalaisista Allers- ja Året-lehdistä Virtanen löysi myös paljon julkkispaperinukkeja, muun muassa Bruce Springsteenin.

Virtasen paperinuket ovat säilyneet vuosikymmeniä kirjekuorissa.

– Samassa kuoressa oli aina nukke ja kaikki sen vaatteet ja nuken nimi luki kirjekuoressa. Monella on leikitty niin paljon, että päätä ja raajoja on teipattu takaisin paikoilleen, Virtanen muistelee hymyillen.

Bruce Springsteen on leikattu talteen ruotsalaisesta aikakauslehdestä.
60-luvulla leikki-ikäistä Virtasta ilahduttivat myös monikulttuuriset paperinuket.
Näyttelyn lapsivieraat pääsevät leikkimään Virtasen itsensä piirtämillä paperinukeilla.

Janica Vilen

* 19.3. lisätty kappale, jossa kerrotaan koronaviruksen vaikutuksesta näyttelyyn.