Älylaitteiden käyttö yksi kuivasilmäisyyden aiheuttajista

Silmän vetisyyskin merkkinä kuivista silmistä

Kuivasilmäisyydestä potevien mikroskooppitutkimuksessa selvitetään muun muassa silmän öljykerroksen paksuus kuin myös ylä- ja alaluomien rauhasten tila. Optikkoyrittäjä Anna Pietilän silmää tutkii optikko Tarja Semenius.

Moni ei tule ajatelleeksi, että vetistävät silmät voivat olla merkki kuivista silmistä. Lisäksi kuivasilmäisyys on yleistynyt lasten ja nuorten keskuudessa. Syynä tähän on älylaitteiden runsas käyttö.

TERVEYS. Kuivasilmäisyys on useimmiten iän mukanaan tuoma vaiva, johon vaikuttavat myös ilmastointi ja kuiva sisäilma sekä ilman epäpuhtaudet.

– Näyttöpäätetyö on yksi kuivasilmäisyyteen altistava tekijä. Viime vuosina kuivasilmäisyyttä on enenevässä määrin myös lapsilla ja nuorilla. Älylaitteiden, kuten tablettien ja puhelimien näytön pitkäaikainen katsominen on tähän syynä. Kun ihminen katsoo päätelaitetta, luontainen silmien räpyttely vähenee huomattavasti, kertoo uusikaupunkilainen optikkoyrittäjä Anna Pietilä Uusi-Optiikka -liikkeestä.

Hänen mielestään vanhempien olisi hyvä rajata lastensa näyttölaitteiden käyttöä ainakin niin että ennen nukkumaanmenoa viimeiset pari tuntia lapsi tekisi jotain muuta kuin tuijottaisi joko kännykkäänsä tai tablettiaan.

Kaksi eri syytä kuivasilmäisyyteen

Kuivasilmäisyys vaikuttaa myös näön terävyyteen, eli aina ei ole edes silmälasien tarvetta, jos näkö on hiukan heikentynyt tai näkökyky vaihtelee, vaan silloin hoidetaan silmän kosteutus kuntoon. Pietilä kertookin, kuinka kuivasilmäisyyttä hoidetaan kotikonstein silmätipoilla, joita tulisi käyttää neljästä kuuteen kertaan päivän aikana.

– Silmätipat ovat oireiden hoitoa ja aina kannattaa selvittää syy siihen, miksi silmät kuivuvat, hän painottaa.

Syitä on kaksi. Joko yksinkertaisesti se, ettei kyynelnestettä erity riittävästi, tai sitten ylä- ja alaluomien rauhaset (meibomin rauhaset) eivät eritä öljyä silmän pinnalle suojaamaan nestekerrosta.

– Öljykerroksen puute on yleisempi vaivan syy. Peräti 90 prosenttia kuivasilmäisyydestä johtuu riittämättömästä öljynerityksestä ja mikäli sitä pyritään hoitamaan vain silmätipoilla, ei vaiva poistu, Pietilä kertoo.

Hoitamalla silmät kuntoon

Pietilän mukaan on tärkeää, että kuivasilmäisyyden syy selvitetään, jotta sitä voidaan myös hoitaa oikein.

– Mikäli kysymyksessä on liian vähäinen kyynelnesteen eritys, niin silloin ihmisellä on usein myös kuivuutta muualla limakalvoilla, kuten suussa, nenässä, nielussa ja genitaalialueilla.

Tällöin asiaan voidaan vaikuttaa esimerkiksi ruokailutottumuksilla, kuten syömällä hyviä rasvoja ja avuksi otetaan myös kosteuttavat silmätipat.

– Omega 3 ja 7 -rasvahappojen syöminen on hyvä hoitokeino varsinkin, jos kyseessä on öljykerroksen puute silmissä, Pietilä sanoo.

Silmäluomien öljyä erittävät rauhaset voivat olla myös tukossa. Tällöin kyynelneste haihtuu silmästä nopeasti, kun rasvakerrosta ei ole.

Myös silmien vetistäminen saattaa olla merkkinä öljykerroksen puutteesta. Kun silmän pinnalla olevaa rasvakerrosta ei ole tai se on hyvin vähäinen, niin kyynelneste haihtuu silmän pinnalta nopeammin ja kuiva pinta aiheuttaa kyynelnesteen liikaeritystä.

– Normaalisti kyynelneste haihtuu silmästä noin kymmenessä sekunnissa ja ilman öljykerrosta haihtuminen voi tapahtua jopa kahdessa sekunnissa.

Muun muassa näyttöpäätteiden katsomisen aikana silmien räpyttelyä tapahtuu vähemmän ja silloin rauhasissa oleva öljy saattaa kovettua ja näin tukkia tiehyet.

– Hoitona rauhasten osalta käytetään yksinkertaisesti lämpöhoitoa. Lämmitettävällä geelimaskilla tai vaikkapa lämmitetyllä kaurapussilla lämmitetään silmäluomia, jotta kovettunut rasva sulaa ja lähtee liikkeelle, Pietilä ohjeistaa.

– Lämmityksen jälkeen silmäluomien hellä hieronta auttaa rauhasten avaamisessa, hän jatkaa.

Pietilä kertoo, että rauhasten avaamishoito kestää neljästä kuuteen viikkoa ja tällöin optikolla kannattaa käydä kontrollikäynneillä, jotta hoidon teho varmennetaan.

– Lisäksi on saatavana myös silmäluomien päälle suihkutettavaa öljyä, joka imeytyy luomista silmän pinnalle.

Pietilä painottaakin lopuksi, että optikolla tehtävä tutkimus kannattaa tehdä, mikäli kärsii kuivasilmäisyyden oireista. Tällöin selvitetään oireiden tosiasiallinen syy ja silmiin saadaan asianmukainen hoitosuunnitelma ja hoito.

Rainer Tähtinen