Vuoden 2019 vauvaperheet kävivät treffeillä Laitilassa

Maksuton synnytys sai perheiltä kannatusta

Tiina Sirosen vetämästä loruttelutuokiosta nauttivat niin lapset kuin vanhemmatkin.

Apilaniityn päiväkodissa 11.2. järjestetyillä vauvatreffeillä kahviteltiin, loruteltiin, tutustuttiin ja vaihdettiin kuulumisia. Tarjolla oli myös tietoa Laitilan kaupungin ja muiden toimijoiden palveluista lapsiperheille. Koolla oli 24 vuonna 2019 syntynyttä vauvaa perheineen.

LAITILA. Kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen avasi tilaisuuden toivottaen kaikille mukavaa, lämminhenkistä iltaa. Hän kannusti perheitä nauttimaan kaikista kaupungin palveluista ja ottamaan niistä irti kaiken mahdollisen.

− Näissä pienissä lapsissa on kaupungin sydän, Luukkonen painotti.

Hän mainitsi myös, että Laitilan kaupungin strategian mukaan sen asukkaat ovat kultamunia. Lastenneuvolan infopisteellä olikin kyltti, jossa luki ”Asiakas on kultamunamme” ja sieltä löytyi omalla syntymäpäivällä merkitty kultamuna jokaiselle viime vuoden vauvalle.

Kultamunat odottavat vielä omistajiaan. Infopisteellä lastenneuvolan terveydenhoitajat Arja Varjonen (vas.) ja Josefiina Raiskinmäki.

Syntyvyys on viime vuosina laskenut koko maassa ja sama kehitys näkyy myös Laitilassa. Kaiken kaikkiaan Laitilaan syntyi viime vuonna 61 vauvaa.

Eräänä keinona syntyvyyden laskun hillitsemiseksi on vireillä oleva valtuustoaloite synnytysten maksuttomuudesta. Aloitteessa esitetään, että Laitilan kaupunki korvaisi synnyttäville äideille synnytykseen liittyvän vuodeosastohoidon omavastuuosuuden. Maksuttomuus kattaisi kaikki synnytyksen jälkeen osastolla vietettävät vuorokaudet ja se korvaisi myös perhehuoneen kustannukset. Myös muiden kuntien kuten Turun, Raision ja Ruskon esimerkki on ollut aloitteen innoittajana.

Vertaistuki tärkeää

Salla ja Vesa Varjonen painottivat vanhempien vertaistuen tärkeyttä. Onni on havainnut jotain hyvin mielenkiintoista.

Varjosen perheen vanhemmat Salla ja Vesa pohtivat aloitteen merkitystä samalla kun Onni Varjonen pyrki tutustumaan lähiympäristöönsä. Mukana tapahtumassa oli myös Onnin 3-vuotias isosisko Ofelia, joka oli leikkimässä isommille lapsille tarkoitetussa lapsiparkissa.

− Kaikki tuki auttaa, mutta pitäisimme perheiden yhteisiä tapahtumia vieläkin tärkeämpinä. Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL:n) perhekahviloissa tapaa muita samassa elämäntilanteessa olevia lapsiperheitä. Enemmänkin voisi olla vanhemmille suunnattuja juttuja, joissa olisi aikaa keskustella myös aikuisten kesken. Usein lasten myötä entiset kaverisuhteet etääntyvät, kun ollaan eri elämäntilanteessa.

− Tilaisuuksista tiedottamista voisi vielä lisätä. Vaikka kotiin lähetettyjä kutsukirjeitä ja ilmoituksia paikallislehdissä, että tietäisi, mitä vaihtoehtoja on tarjolla, Varjoset tuumivat.

Vuoden 2019 vauvat saivat mukaansa pipon ja lapion. Helvi Rämö poseerasi äitinsä Jennan sylissä.

Helvi Rämön äiti Jenna piti aloitetta synnytysten maksuttomuudesta hyvänä.

− Tosi hyvä asia, varsinkin, jos jostain syystä sairaalavuorokausia tulee useampia. MLL:n perhekahviloista on tullut paljon tuttuja, itse en ole oikeastaan muita palveluja kaivannut, Rämö totesi.

Infoa palveluista

Tilaisuudessa oli mahdollista tutustua moniin lapsiperheille suunnattuihin palveluihin.

Laitilan kaupungin neuvola, varhaiskasvatus ja sosiaalityö olivat mukana omilla infopisteillään. Näiden lisäksi toimintaansa esittelivät Mannerheimin Lastensuojeluliitto, uimakoulu Pikku Joutsen ja päiväkoti Verkanappulat.

Kolmen kuukauden ikäinen Aria Mast ja vanhemmat Emmi Kilpeläinen ja Jeremy Mast olivat tyytyväisiä neuvolapalveluihin Laitilassa. ”Maksuton vauvauinti olisi ehkä sellainen palvelu, jonka kaupunki voisi tarjota”, Kilpeläinen tuumi.

Helka Suomi