Valokuvaaja Pauliina Tähkäpää haluaa muuttaa buduaarikuvien käsitystä

Buduaarikuvauksissa on tärkeää, että asiakas luottaa kuvaajaan ja tuntee olonsa kuvauspaikassa turvalliseksi.

Buduaarikuvat mielletään usein puolisolle annettavaksi huomenlahjaksi. Sauvolaiselle buduaarikuviin erikoistuneelle valokuvaaja Pauliina Tähkäpäälle genre tarkoittaa kuitenkin kokonaisvaltaista kauneutta. Kuvat otetaan nimenomaan itseä varten.

SAUVO. Intiimiä. Henkilökohtaista. Alusvaatteita. Jokainen edellä mainittu sana kuvaa jollakin tavalla buduaari-genreä, mutta sauvolaiselle valokuvaaja-yrittäjä Pauliina Tähkäpäälle ”buduaari” tarkoittaa kokonaisvaltaista kauneutta.

– Koen, että jokaisen tulisi nähdä itsensä kauniina, riittävänä ja arvokkaana. Haluan hehkuttaa kaikkien erilaisuutta ja sitä täydellisyyttä, jota jokainen omana itsenään on. Asiakkailta tulleen palautteen mukaan buduaarikuvat koetaan voimaannuttavina, mikä on askel itsensä hyväksymiseen ja rakastamiseen, Tähkäpää kertoo.

Neljä vuotta valokuvaaja-yrittäjänä toiminut Tähkäpää on erikoistunut buduaarikuvauksiin. Kuluvan vuoden alussa yritystoiminta muotoutui nykyiseen muotoonsa, jonka kulmakivi rikkoo perinteisen buduaarikuvakäsityksen.

– Usein buduaarikuvat otetaan puolisoa varten esimerkiksi huomenlahjaksi. Itse haluan muuttaa buduaarikäsitystä, sillä buduaarikuvat voi ottaa vain itseä varten. Jos kuvat haluaa antaa lahjaksi, niin se on plussaa.

Kaikenkokoisille ja -näköisille naisille

Tähkäpään asiakaskunta on erittäin laaja: noin 20–60-vuotiaita, erinäköisiä ja -kokoisia naisia. Tähkäpään mukaan moni asiakas on kokenut aiemmin epävarmuutta ja haluaa nähdä itsensä kauniina ja riittävänä tässä kohtaa elämää. Taustalla voi olla myös suuria elämänmuutoksia: ero, sairaus tai muodonmuutos omassa ulkonäössä. Moni haluaa sen jälkeen löytää polun itsensä hyväksymiseen buduaarikuvien avulla.

– Haluan painottaa, että asiakkaat ovat todella erilaisia. Buduaarikuvauksissa ei tarvitse olla tietynlainen tai suhteessa, vaan ne ovat kaikille naisille. Arjessa usein elää muita varten ja aikatauluttaa muut ennen itseään, mutta tässä on kyse vain itsestä. Kaikki suunnitellaan asiakkaan mukaan ja siitä saa luksuskokemuksen arjen keskelle.

Pauliina Tähkäpää on erikoistunut buduaarikuvauksiin. Kuva: Susanna Nordvall

2–3 tuntia kestävä buduaarikuvaus voi tapahtua esimerkiksi omassa kodissa, Airbnb-asunnossa, hotellihuoneessa tai Tähkäpään kotona. Yhdet kuvaukset olivat Levillä tunturissa. Tärkeintä on, että miljöö on asiakkaalle mieluinen.

– Keskustelemme asiakkaan toiveista etukäteen. Haluan personoida jokaisen kuvauksen asiakkaan mukaan, joten kuvauspaikka valitaan sen mukaan, missä asiakkaalla on hyvä ja turvallinen olo. Itse kuvaustilanne on kiireetön, mikä hälventää jännitystä. Voimme juoda kahvit, lasit shampanjaa ja lähdemme fiilistelemään kuvausta asiakkaan lempparimusiikilla, Tähkäpää sanoo.

Asiakkaiden palaute on työn suola

Intiimi, henkilökohtainen ja herkkä buduaarikuvaus vaatii luottamuksen syntymisen valokuvaajan ja asiakkaan välille, ja sen saavuttaminen on Tähkäpäälle tärkeää.

– Tunnen itseni onnistuneeksi, kun asiakas kertoo palautteessa kokeneensa kuvaustilanteen rennoksi ja tuntee itsensä kauniiksi ja voimaantuneeksi nähdessään kuvat. On hienoa, kun asiakkaalle tulee edes vähän parempi olo itsestään. Juuri asiakkaiden palautteet ovat parasta työssäni.

Tulevaisuudessa Tähkäpää haluaisi vakiinnuttaa käsityksen siitä, että buduaarikuvia voi ottaa vain itseään varten. Myös työpajojen pitäminen muille valokuvaajille niin Suomessa kuin ulkomailla kiinnostaa häntä.

– Koen oman tyylini olevan omintakeinen, koska teen vain buduaarikuvauksia ja olen erikoistunut tähän. Vaikka olen jonkinlaisessa pioneeriasemassa, niin koen sen rikkautena asiakkaan kannalta, sillä panostan vain buduaariin. Silloin asiakkaalle on enemmän annettavaa.

Liisa Kallio