Raision teatteri täyttää 40

Kahden herran palvelijaa esitettiin Raisiossa viimeksi vuonna 1993. Kuvassa Florindo (Juha-Pekka Mikkola) antaa piiskaa Truffaldinolle (Toni Enholm).

Raision teatteri esittää juhlavuotensa aikana kolme näytelmää menneiltä vuosilta. 1. maaliskuuta pidetään avointen ovien tilaisuus, jossa pääsee juttelemaan ohjaajien kanssa ja vaikka ilmoittautumaan mukaan työryhmiin. Uusia tekijöitä kaivataan joukkoon.

RAISIO. Raisio teatteri ry juhlii 40-vuotista taivaltaan vuonna 2020. Juhlavuoden kunniaksi teatteri nostaa ohjelmistoonsa takavuosina jo aiemmin esitettyjä näytelmiä. Kevätkauden avaa Kahden herran palvelija, joka nähtiin edellisen kerran Raisiossa vuonna 1993. Kesällä Krookilassa seikkailevat Lumikki ja seitsemän kääpiötä 38 vuoden tauon jälkeen. Syksyllä lavan valtaa Molièren Luulosairas, jota esitettiin edellisen kerran 1989. Lumikin tulee ohjaamaan Jouni Röyskö ja muut näytelmät ohjaa teatterin puheenjohtaja Toni Enholm.

Juhlavuoden arkistosta kaivettujen näytelmien lisäksi teatterilla nähdään jotain ihan uutta, kun

Rebellions United ryhmän fantasiaa sivuava Draglesque-show valtaa lavan 3. lokakuuta. Luvassa on

mielenkiintoinen ja yllätyksellinen ilta drag- ja burleskitaidetta yhdistävien artistien tarjoamana.

Avoimet ovet 1.3.

Raision teatteri kutsuu kaikki kiinnostuneet tutustumaan teatteriin 1. maaliskuuta klo 12–16,

jolloin teatterilla on avoimet ovet. Silloin pääsee kurkistamaan pukuvarastoon ja kulisseihin. Päivän aikana

voi ostaa palan teatteriin historiaa itselleen pieneltä teatterikirppikseltä ja päästä paistattelemaan

parrasvaloissa.

Viime vuosina teatterin ydinjoukko on pienentynyt ja innokkaita harrastajia kaivataan mukaan toimintaan. Aiempaa kokemusta teatteriharrastuksesta ei tarvitse olla, sillä tekemällä oppii. Teatterin tekeminen on joukkuelaji ja näyttelijöiden lisäksi toivotaan yhdistyksen toimintaan mukaan myös lavastamisesta, puvustamisesta, teatteritekniikasta ja kiinnostuneita henkilöitä. Lipunmyyntiin ja kahvioonkin tarvitaan aina porukkaa.

Avoimissa ovissa paikalla ovat myös juhlavuoden näytelmien ohjaajat, joilta voi kysellä tarkemmin

produktioista ja ilmoittautua niihin mukaan. Teatterin kahvio palvelee koko tapahtuman ajan.

Toni Enholm antaa puheenjohtajan nuijan seuraavalle

Teatterin historia on värikäs ja monivaiheinen. Se on toiminut useassa eri paikassa, noussut kirjaimellisesti tuhkasta vuonna 2003 kohtalokkaan Koskelan tulipalon jälkeen, jolloin teatteri menetti tuhopolton seurauksena puvustonsa, tarpeistonsa ja kootun historiansa. Koskelan jälkeen teatteri oli hetken Harkossa, josta jouduttiin muuttamaan sisäilmaongelmien takia. Vuodesta 2015 se on toiminut vanhan kauppiksen talossa. Ensimmäinen uusissa tiloissa tehty esitys oli Sig-musikaali, joka toi paikalle valtavat yleisömäärät.

Perustajajäseniä ei enää ole toiminnassa mukana.

Teatteri perustettiin 40 vuotta sitten Työväenopiston aikuisryhmän näytelmäpiirin seurauksena. Perustajat olivat keski-ikäisiä silloin, eli nyt elossa olevat ovat jo huomattavan iäkkäitä, Toni Enholm kertoo.

Teatterin puheenjohtaja Toni Enholm liittyi joukkoon vuonna 1989.

Harrastin täällä teatteria aktiivisesti vuoteen 1996 asti, minkä jälkeen lähdin opiskelemaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi. Valmistuin vuonna 2000 ja tulin Raisioon puheenjohtajaksi ja ohjaajaksi vuonna 2008, Enholm kertoo.

Kuluva juhlavuosi jää Enholmin viimeiseksi puheenjohtajavuodeksi.

Tämä on ollut pitkä ja työteliäs rupeama. Nyt on aika siirtyä muihin juttuihin ja antaa jollekin toiselle mahdollisuus. Toivon, että toiminta jatkuu vahvana ja elinvoimaisena, hän kommentoi.

Hänelle itselleen tärkeimpiä näytelmiä historiasta ovat olleet muun muassa vuoden 2008 Max ja Moritz sekä vuoden 2009 Liian paksu perhoseksi. Teatterin evakkovuosista hänelle on jäänyt mieleen Martinsalissa esitetty Yhä pimenevä talo, jossa oli lavalla kaksi naista.

Se oli sellainen näytelmä, josta en ohjaajana tiennyt, mihin se tulee päätymään, kun aloitimme, vaan lähdimme näyttelijöiden kanssa yhdessä etsimään ja tutkimaan. Lopulta meillä kaikilla kolmella oli eri käsitys siitä, mitä näytelmän loppu merkitsee. Katsojillekaan ei tyrkytetty mitään teoriaa, vaan annettiin kaikille mahdollisuus tulkita omalla tavallaan, Enholm muistelee.

Hän muistaa hyvin myös vuoden 1989, jolloin hän näytteli ensi kertaa Raisiossa näytelmässä Leijonalla ratsastava paviaani.

Siinä oli kehyskertomus surkeasta sirkuksesta. Sitä pääsimme esittämään myös Mikkelin teatteripäiville, mikä oli hieno kokemus. Saman vuoden syksynä esitettiin Luulosairas, josta tehdään tänä vuonna uusi versio, Enholm kertoo.

Janica Vilen