Lähellä kaukainen maa -niminen monologi saa ensi-iltansa Kaarinassa keskiviikkona 19. helmikuuta.
TEATTERI. Kaarina-teatterin kahvilanäyttämölle tehdään helmi–maaliskuussa vieraileva esitys: muistisairaan Siirin elämästä kertova monologi Lähellä kaukainen maa. Siirin roolissa nähdään turkulainen Tuula Waldén, jonka alkuperäisteksteihin käsikirjoitus pohjautuu.
– Näytelmän Siiri on kuvitteellinen henkilö, mutta se perustuu muistoihin, joita kirjoitin hoitaessani omaa muistisairasta äitiäni, kertoo Tuula Waldén näytelmän taustasta.
Waldén antoi muistiinpanonsa draamaohjaaja Tuomo Norvasuolle, joka lähti niiden pohjalta luomaan käsikirjoitusta ja dramatisoimaan sitä näyttämölle.
– Tarinoissa oli mukana paljon tunteiden kirjoa. Teimme tietoisen ratkaisun siinä, että toimme mukaan myös huumoria. Vaikka aihe on vaikea, emme halunneet tehdä synkkää näytelmää, Norvasuo kertoo.
Tarinassa käydään läpi vaikeita asioita toivon kautta.
– Esitys kuvaa sitä, kuinka vaikeaa on saada yhteys lähellä elävän sairaan ihmisen sisäiseen todellisuuteen – ja sitä kuinka inhimillinen ja ymmärrettävä tuo todellisuus samalla voi olla, luonnehtii Norvasuo.
Hän muistuttaa kuitenkin, että niin esityksen Siiri kuin muutkin muistisairaat ovat paljon enemmän kuin sairautensa.
– Tämä ei ole sairauskertomus, vaan välähdyksiä yhdestä elämän todellisuudesta. On hyvä muistaa, että sairaus ei määritä koko ihmistä. Elämässä on aina esimerkiksi toiveita ja pelkoja, Norvasuo toteaa.
Ammattilaiset apuna
Tuomo Norvasuon ja Tuula Waldénin lisäksi työryhmään kuuluvat säveltäjä-muusikko Kari Mäkiranta sekä valosuunnittelija-lavastaja Ville Salminen. Asiantuntijoina teatterituotannossa ovat olleet validaatiokouluttaja Timo Säilä ja ohjaajan puoliso, sairaalapastori Anne Norvasuo, jolla on 20 vuoden kokemus sielunhoitotyöstä muistisairaiden kanssa.
Norvasuo sai heiltä arvokasta tietoa ja näkemyksiä muistisairauksista esityksen käsikirjoitusta varten.
– Kumpikin on tuonut työryhmälle paljon tietoa siitä, miten muistisairaus ilmenee ja millaista käytöstä se saa aikaan. He ovat kommentoineet ja tuoneet mukaan omia näkemyksiään, Norvasuo kiittelee, ja uskookin, että juuri heidän panostuksellaan monologista saatiin aito ja uskottava.
Tarina kenelle tahansa
Norvasuo uskoo, että muistisairaiden kanssa työtä tekevät tai lähipiirissä elävät voivat saada näytelmästä paljon irti. Yksi ajatus onkin ollut tarjota vertaistukea ja esimerkiksi esityksen jälkeen pidettävää keskustelutilaisuutta on jo pohdittu.
– Toisaalta näytelmä sopii myös kaikille niille, jotka haluavat tutustua yhdenlaiseen tarinaan ja tapaan elää, Norvasuo sanoo.
Noin tunnin mittainen esitys on suunnattu ennen kaikkea aikuisille, mutta mitään sellaista siinä ei ole, etteikö lapsiakin voisi ottaa mukaan.
Norvasuo on näytellyt ja ohjannut yksittäisissä projekteissa, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun hän on yhteistyössä Kaarina-teatterin kanssa. Waldén taas on ollut aktiivisesti mukana Kaarina-teatterin toiminnassa ja sitä kautta yhteistyö luontevasti syntyikin.
– On ollut mukava päästä tekemään näytelmää näin hyvissä ja ammattimaisissa puitteissa, vaikka tämä harrastajateatteri onkin, Norvasuo kehuu.
Janica Vilen