Kaarina hyvässä rakennusvireessä – muut kunnat seuraavat perässä

Monissa varsinaissuomalaisissa kunnissa omakotitalorakentaminen on mukavasti kasvussa. Kuvituskuva Raision Ihalasta.

Rakennusvire Turun seudulla jatkuu vahvana. Kaarinaan valmistui viime vuonna lähes 100 uutta omakotitaloa. Raisiosta ja Ruskolta kysellään pieniä tontteja, isoja taas Paimiosta ja Mynämäeltä.

RAKENTAMINEN. Turun Seutusanomien tekemässä omakotitalojen rakentamiskattauksessa selvisi, että Kaarinassa rakennetaan varsin hyvällä volyymilla. Viime vuonna valmistui komeat 98 omakotitaloa, aloitettiin 89:n talon rakentaminen ja rakennuslupia myönnettiin 98:lle uudisomakotitalolle.

Kaarinaan uuden kotinsa rakentavat hakevat ensisijaisesti varsin kompaktin kokoisia tontteja, sillä kaupunkikehityspalveluista saatujen tietojen mukaan viime vuonna myydyt tontit olivat pääasiassa 800–1200 neliön kokoisia. Omakotitontteja myytiin viime vuonna Kaarinassa 50 kappalta.

Tontteja on Kaarinassa edelleen varsin hyvin tarjolla, sillä jatkuvan haun piirissä on vajaat 90 vapaata tonttia ja helmikuun aikana tarjolle tulee 11 tonttia lisää. Isoin menekki on ollut peltotonteilla, mutta myös metsäisiä tontteja on saatu kaupaksi.

Kaarinan 98 uuden, viime vuonna valmistuneen omakotitalon lukemiin eivät muut Turun Seutusanomien kyselyyn vastanneet kunnat yltäneet. Lietoon valmistui viime vuonna 66 uutta omakotitaloa, Raisioon 32, Paimioon 26, Ruskolle 14, Mynämäelle 13 ja Nousiaisiin 10. Sauvoon ei valmistunut viime vuonna yhtään uutta taloa.

Kaikissa kyselyyn vastanneista kunnista viime vuoden aikana aloitettiin uusien omakotitalojen rakentaminen. Aloitettuja omakotitaloja oli Kaarinassa 89, Paimiossa 23, Sauvossa 2, Liedossa 68, Ruskolla 20, Raisiossa 29, Nousiaisissa 5 ja Mynämäellä 10. Valtakunnallisesti uudisasuntojen rakentamisen on ennustettu tänä vuonna hiljenevän edellisiin vuosiin verrattuna.

Kompaktit tontit asemakaava-alueella kiinnostavat

Turun seudun kunnista saatujen vastausten perusteella suurin osa uuden omakotitalon rakentajista hakee ensisijaisesti pienehköä tai keskikokoista tonttia asemakaava-alueelta, läheltä palveluja. Isot ja syrjäisemmät metsätontit menevät yleensä kaupantekoon yksityisten myyjien kautta.

Haluttujen tonttien koot toki vaihtelevat, mutta Kaarinan lisäksi esimerkiksi Raisiossa ja Ruskolla suosituimpia ovat kompaktit, noin tuhannen neliön tontit. Paimiosta ja Mynämäeltä kerrotaan, että noin 1500-neliöisiä tontteja kysellään kaikkein eniten.

Liedossa, jossa viime vuonna valmistui 66 uutta omakotitaloa, kaikenkokoiset tontit käyvät kaupaksi. Samantyyppisiä kommentteja kerrotaan Sauvosta, josta tontin sijainnin kerrotaan olevan paljon tärkeämpi kuin sen koko. Sauvossa rakentamisbuumia ei ole viime vuonna nähty, sillä vuoden 2019 aikana kuntaan aloitettiin vain kahden uuden omakotitalon rakentaminen.

Nousiaisista kerrotaan puolestaan, että jopa hehtaarin kokoisia tontteja kysellään.

Tontteja myös vuokrataan

Varsinais-Suomessa on monen kunnan osalta ollut myös mahdollista vuokrata kunnalta tontti.

Vaikka monilla alueilla ihmiset haluavat omistaa tontilla olevan talonsa lisäksi myös tontin, on Varsinais-Suomen kunnissa edelleen voimissaan oleva tonttien vuokraustapa.

Esimerkiksi Ruskolla viime vuonna myytyjen ja vuokrattujen tonttien määrä on sama – seitsemän. Myös Raisiossa tonttien vuokraus on varsin suosittua, viime vuoden tilastoissa oli 12 vuokrattua tonttia, kun kaupaksi Raisiossa meni 9 tonttia.

Toisaalta, ihmiset myös lunastavat jokusen vuoden uudessa kodissaan asuttuaan vuokratontin omaksi. Mynämäellä kunta myi viime vuonna yhteensä 13 omakotitonttia – tästä määrästä 8 oli nimenomaan vuokratonttien lunastuksia.

Marko Vuosjoki