Forum Marinumissa on paljon tekemistä lapsiperheille. Hiihtoloman työpajojen ja uuden eläinaiheisen näyttelyn lisäksi lasten merimuseo ja muiden näyttelyiden aarteet kutsuvat seikkailuun.
MUSEOT. Merenkulun valtakunnallisessa vastuumuseossa Forum Marinumissa järjestetään hiihtolomaviikolla 17. helmikuuta alkaen monenlaista tekemistä lapsikävijöille. Yli 6-vuotiaille tarkoitetuissa työpajoissa pääsee tiistaina ja torstaina tekemään japanilaisen karppi-aiheisen viirin, eli koinoborin, jonka uskotaan tuovan onnea lapsille. Keskiviikon ja perjantain työpajoissa mennään Töissä merellä -näyttelyyn selvittämään, mitä ovat kapteenintaulut ja sen jälkeen lapset saavat kokeilla taitojaan merimaalareina. Päänäyttelyssä taas on lapsia varten museosuunnistustehtäviä.
Lisäksi 13. helmikuuta avataan Forum Marinumin uusi näyttely, joka varmasti on myös lapsikävijöiden mieleen. Lemmikit laineilla -näyttely kertoo tarinoita eläimistä, jotka ovat eläneet valtamerialuksilla. Osa on otettu mukaan syötäväksi, osa pitämään seuraa, osa taas on muuttanut laivoihin luonnosta omatoimisesti.
– Näyttelyssä kerrotaan esimerkiksi Suomen laivaston Kurre-oravasta, joka asusti sodan aikana Miinalaiva Ruotsinsalmen lemmikkinä. Orava tuli lopulta Miinalaivan tunnuseläimeksi ja laivaan maalattiin Kurren kuva, kertoo näyttelyä suunnitellut tutkija Pauli Kivistö.
Yksi kansainvälisesti kuuluisimpia esimerkkejä laivalemmikeistä on Britannian kuninkaallisen laivaston Timothy-kilpikonna, joka eli yli 150-vuotiaaksi ja kuoli 2000-luvun alussa.
– Se oli eri laivojen lemmikkinä jo Krimin sodan aikana. Kun se kuoli, sille pidettiin hienot hautajaiset kunnianosoituksin, Kivistö kertoo.
Yleisimpiä lemmikkejä ovat kuitenkin olleet laivakissat ja laivakoirat.
– Yksi esimerkki laivakissasta on Jokke-kissa, joka eli 20–30-luvuilla kaukoliikenteessä kulkevassa Archibald Russell -rahtipurjealuksessa. Se jalkautui aina vieraiden maiden satamissa ja lähti minne lähti. Tavalla tai toisella se kuitenkin aina osasi palata juuri ennen laivan lähtöä, kertoo puolestaan Forum Marinumin suunnittelija Otto Holmborg.
Myös papukaijoja on ollut jonkin verran. Näyttelyssä pääsee tutustumaan puhuvaan papukaijaan ja muutenkin näyttelyyn on suunniteltu interaktiivisia yksityiskohtia lasten riemuksi.
Toisen maailmansodan jälkeen lemmikit ovat vähentyneet laivaliikenteessä, koska matkat ovat lyhentyneet ja laivoihin on tullut uusia hygieniasäädöksiä. Kuitenkin lemmikit seilaavat yhä edelleen, esimerkiksi risteilyaluksilla on lemmikeitä varten omia kenneleitä.
Tyrskyn myrskyn
Forum Marinumissa on myös Tyrskyn myrskyn -niminen lasten oma merimuseo, jossa voi leikkien kautta oppia paljon merenkulusta. Leikkiin kutsuvan näyttelyhuoneen keskipisteenä on seitsemän metriä pitkä laiva, jonka reelinki on parin metrin korkeudessa. Kannelle pääsee kiipeämään ja ohjaamosta näkyy tähtitaivas, jonka avulla voi harjoitella navigoimaan ja lukemaan tähtikuvioita. Kapteenin salongissa syntyy myös mahtavia leikkejä ja lisäksi huoneessa on muun muassa majakka.
– Aluksi ajattelimme, että tehdään jotain lastenkin iloksi, kun vanhemmat haluavat tulla näyttelyyn, mutta pian huomasimme, että perheet alkoivat tulla tänne nimenomaan lastennäyttelyn vuoksi. Tarve tämäntyyppiselle pysyvälle tilalle on ollut iso, kertoo Holmborg.
Piilotettu helmi museon ullakolla
Forum Marinumin ullakko ehti vuosia olla museon varastona. Nyt se on siivottu ja sen Aurajoelle suunnatut isot maisemaikkunat on remontoitu.
– Täällä on valtavat neliömäärät näin hyvällä paikalla. Uskomme, että tällä tilalla olisi paljon potentiaalia, Holmborg esittelee.
Museon ajatuksena on tiivistää ullakko talvikäyttöön. Projekti kulkee nimellä Meriheureka.
– Ajatuksena on yhdistää tiede ja matkailu. Mutta tämä on iso hanke, joka on vasta alkamassa, Holmborg sanoo.
Yksi idea on kuitenkin jo esitelty.
– Kaikki saaristoon menevät yhteysalukset voisivat lähteä tästä. Se helpottaisi erityisesti turisteja, mutta myös monille paikallisille on nykyään epäselvää, mistä mikin paatti lähtee ja minne, selittää Holmborg.
Pysyvät näyttelyt samalla lipulla
Myös museon pysyviin näyttelyihin pääse kurkistamaan samalla lipulla. Päänäyttelyssä voi lähteä laivakoira Axelin tassunjäljille, ja Axelin tarinaa seuraten merelliset taidot tulevat tutuksi kokeillen ja touhuten. Suomalaisesta laivanrakennuksesta kertovassa näyttelyssä on useita lapsille sopivia toimintapisteitä. Esimerkiksi kastesimulaattorilla pääsee kastamaan laivan kuohuviinipullolla.
Janica Vilen