Juhlavuotensa kunniaksi historiikin julkaissut Uudenkaupungin matkailuoppaat ry tuo lähimatkailua entistä tunnetummaksi.
UUSIKAUPUNKI. Uudenkaupungin matkailuoppaat ry vietti 30-vuotisjuhliaan 17. joulukuuta julkaisemalla Uuskaupunk tutuks omil ja viarail -historiikin. Historiikki paneutuu kaupungin matkailuun ja opastoimintaan aina 1960-luvulta lähtien.
Yhdistys on tehnyt arvokasta kotiseututyötä vuosikymmenten ajan tuomalla kaupunkia myönteisellä tavalla tunnetuksi niin matkailijoille kuin paikallisillekin. Matkailuoppaiden yhdistys on kiitollinen Uudenkaupungin Suomalaisen Seuran säätiön antamasta tuesta historiikin julkaisemiseen.
Uudenkaupungin matkailuoppaat ry:n puheenjohtaja Tuula-Riitta Karlin kertoo, että yhdistyksen varsinainen rekisteröintipäivä ajoittuu marraskuulle 1989.
– Uudenkaupungin matkailulla on sen sijaan vieläkin pidempi historia, joka ulottuu 1960-luvulle asti. Toiminta oli tuolloin kerhotyyppistä ja opaskurssin saattoi suorittaa yhdessä illassa. Virallinen yhdistys toi mukanaan Suomen Opasliiton auktorisoimat matkailuoppaat, joiden koulutus on vuoden mittainen.
Karlin luonnehtii paikallisia matkailuoppaita alueensa käyntikorteiksi.
– Oppaan tehtävänä on houkutella lisää matkailijoita sekä kehittää toimialueensa matkailuelinkeinoa.
Kotiseututyötä parhaimmillaan
Auktorisoidun oppaan voi tilata Uudenkaupungin matkailutoimistosta kiertoajelulle, kävelykierrokselle tai vaikka opastetulle pyöräilykierrokselle. Vuosittain opastettujen ryhmien määrä on yhdistyksessä vaihdellut 32–89 ryhmän välillä.
– Opastuskierroksia vedämme pääasiassa räätälöidysti tilauksesta, mutta ohjelmastamme löytyvät myös vuosittain toistuvia kierroksia. Myös täysin uutta opastusmatkaa on luvassa ensi kesänä, Karlin sanoo.
Viime vuosina on tehty opastettuja kotiseutukierroksia keskikaupungin alueella sekä Kalantiin, Lokalahdelle ja Pyhämaahan. Näillä kierroksilla on tehty tunnetuksi kaupungin ja liitosalueiden historiaa, luontoa, elinkeinoja, nähtävyyksiä ja nykypäivää.
– Kotiseutukierrokset ajoittuvat toukokuisiin arki-iltoihin. Kesäkuun alkupuolella järjestetään ensimmäistä kertaa matka Vehmaalle. Lähikuntiin suuntaavat retket aloitettiin edellisvuonna Laitilasta ja viime vuonna vuorossa oli Taivassalo, esittelee Karlin.
Jo useampana vuotena Uudenkaupungin matkailuoppaiden toukokuiseksi kohteeksi on valikoitunut Kustavi, josta matka jatkuu sujuvasti Ahvenanmaan Brändöhön.
– Brändössä pääsemme tuttuun tapaan ihastelemaan Eva ja Adam -seljakämmeköiden kukintaa. Samalla reissulla tutustumme jälleen Kustavissa sijaitsevaan sirkusstudioon, jossa esiintyvät sirkuskoululaiset, hän jatkaa.
Ruusuja myönteisestä julkisuudesta
Kansainvälistä matkailuoppaiden päivää 21.2. Uudenkaupungin matkailuoppaat juhlistavat vuosittain jakamalla ruusun sellaisille paikallisille toimijoille, jotka ovat työllään ja toiminnallaan tehneet kaupunkia myönteisellä tavalla tunnetuksi.
– Ruusuja on jaettu nyt 20 vuoden ajan kaupungin matkailuelinkeinoon positiivisesti vaikuttaneille paikallisille tahoille ja henkilöille, Karlin kertoo.
Säännöllisiä aktiivisuuskokeita
Uudenkaupungin matkailuoppaat ry koostuu viidestätoista Suomen Opasliiton auktorisoimasta matkailuoppaasta. Opastuksia tehdään suomen lisäksi myös muilla kielillä. Aktiivisuuskokeen oppaat suorittavat joka 5. vuosi.
– Opasliiton auktorisoimia oppaita kaupungissamme on ollut yhtä kauan kuin yhdistyskin on ollut olemassa. Joskus aktiivisuuskoe piti suorittaa jopa kolmen vuoden välein, mutta nykyisin viiden vuoden väli on riittävä, Karlin toteaa.
– Opaskokeessa ovat mukana sekä Opasliiton että paikalliset arvioitsijat. Kokeeseen osallistuvat saavat tietää etukäteen reitin, mutta eivät sitä, missä kohtaa on heidän opastusvuoronsa. Koko reitti täytyy siis olla tarkasti hallussa, lisää Karlin.
Karlinin mukaan yhdistyksen oppaat ovat hyvin aktiivisia niin Uudessakaupungissa ja sen lähialueilla kuin muuallakin Varsinais-Suomessa.
– Meillä on paljon oppaita, jotka ovat suorittaneet aktiivisuuskokeet myös esimerkiksi Turun ja Raision matkailuoppaissa.
Katariina Mäkinen-Önsoy