Kuntapäättäjän kulma: Ostetaanko hyviä työolosuhteita vai ammattilaisia?

KOLUMNI. Perusturvakuntayhtymä Akselissa oli vuoden 2019 loppupuolella terveyspalvelujen linjajohtajan määräaikainen pesti avoinna. Määräaikaan mennessä ei ilmaantunut yhtään hakijaa, mikä on huolestuttavaa. Akselin hallitus päätti joulukuun kokouksessaan, ettei se jatka paikan hakua, vaan tehtävä täytetään sisäisin järjestelyin. Sijaisuusjärjestelyihin liittyvästä palkkakompensaatiosta tehtiin äänestyspäätös. Olikohan tämä kovin järkevää tilanteessa, jossa terveyspalvelujen tarve uhkaa nousta Akseli-kuntien alueella tulevina vuosina? Voimmeko tällä ratkaisulla taata, että hoitohenkilökuntamme jää taloon jatkossakin?

Helsingin kaupunki ilmoitti viime vuoden lopulla, että se aikoo nostaa terveysasemiensa lääkärien palkkoja pysyvästi 250 eurolla/kuukausi ja määräaikaisesti 1000 euroa/kuukausi kesäkuun loppuun asti. Syynä tähän tuntuvaan korotukseen on lääkäripula ja Helsingin maksamat heikommat palkat naapurikuntiin verrattuna. Tarina ei kerro, tulevatko tähän päälle vielä mahdolliset työehtosopimusneuvottelujen mukaiset korotukset, koska lääkärien sopimusneuvottelut ovat keväällä katkolla. Kilpailu ammattitaitoisista ja työlleen omistautuneista lääkäreistä ja muusta hoitohenkilökunnasta näyttäisi olevan kova.

Estääkö palkankorotus terveyskeskuksien lääkärien ja hoitajien karkaamista paremman leivän perään yksityiselle sektorille tai muihin ammatteihin?

Onko raha ainoa motiivi saada hoitohenkilökunta sitoutumaan työnantajaansa? Mikä on todellinen syy, miksi lääkärit ja hoitohenkilökunta vaihtavat työpaikkaansa? Palkan korjaus ylöspäin on vain tilapäinen teko. Jos työpaikalla on muita ongelmia, joiden vuoksi työpaikalle ei aamuisin haluta mennä, tulee työnantajan katsoa omaa peilikuvaansa, myös kuntatyönantajan.

Perusturvakuntayhtymä Akselin tämän vuoden talousarviota käsiteltäessä, nousi kuntayhtymässämme tarve puolikkaaseen lääkäriin, jota ei hyväksytty. Tämän lisäksi tiettyjä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, joilla erikoissairaanhoidon kustannusten nousu estettäisiin, ei oltu kaikilta osin valmiita hyväksymään. Perusterveydenhoitomme Akselissa on mielestäni tällä hetkellä sekä alibudjetoitu että aliresurssoitu. Kovin kauaa ei henkilökuntamme Akselissa jaksa, mikäli epävarmuus rahan ja tarvittavien käsiparien riittävyydestä kuormittaa.

Pelkkä palkankorotus ei tietenkään riitä, mutta ylimääräisen työn tekemisestä se on kiitos, jonka jokainen työntekijä varmasti arvostaen ottaa vastaan. Uskon kuitenkin, että palkankorotusta suuremmassa arvossa pidetään turvallisia ja terveellisiä työolosuhteita, millä tahansa työpaikalla. Työtä, jossa on aikaa tehdä työnsä kunnolla ja työpaikkaa, jossa on kehittämisen ilmapiiri ja resurssit siihen.

Mikäli emme arvosta hoitohenkilökuntamme tekemää työtä ja luo heille terveellisiä ja turvallisia työolosuhteita jatkossa, ei meillä ole tulevaisuudessa terveysalan ammattilaisia oman kuntamme alueella.

perusturvakuntayhtymä akseli