Rauno Luttinen pystytti Vehmaalle näyttelyn iloisesta 20-luvusta

Rauno Luttinen: Tanssit Vehmassalmella.

VEHMAA. Pyhärantalainen kuvataiteilija Rauno Luttinen pitää Vehmaan kirjaston vastikään laajennettujen näyttelytilojen ensimmäisen taidenäyttelyn. Hän on ripustanut Iloinen 20 -luku -näyttelyynsä 24 maalausta, jotka ovat esillä 10. helmikuuta asti.

Taiteilijalle tyypillisin voimakkain vedoin ja räiskyvin värein toteutettujen ekspressiivisten töiden aiheina ovat muun muassa tanssit Vehmassalmella, laivaliikenne- ja kylpylätoiminta Rautilassa, maisemia vanhasta Vinkkilästä, kirkosta ja kirkonmäeltä. Unkarilaiset ja ranskalaiset puistoravintolamaisemat ovat saaneet rinnalleen tutun Café Artin Turun Läntiseltä rantakadulta. Arkipäiväisempää aiheen käsittelyä edustaa talvimaisema Pyhärannan Ihodesta. Muotokuviin on ikuistettu paikkakunnan tuttuja julkkiksia sekä taiteilijan omakuva.

Åbo Akademin ja Turun yliopiston historiantutkijana ja -opettajana työuransa aloittanut Rauno Luttinen (s. 1946) toimi Sampo- konsernin sisäisten palvelujen osastopäällikkönä 1977–2002. Tällöin hänen vastuullaan oli mm. maamme suurimpiin kuuluva, yli 5000 teoksen yksityinen taidekokoelma. Siitä ilmestyi vuonna 1999 hänen ja museonjohtaja Berndt Arellin kirjoittama teos Ars assicurata. Sammon taidetta kultakaudesta nykypäivään.

Rauno Luttinen siirtyi vuonna 2002 kokopäivätoimiseksi kuvataiteilijaksi ja johtamaan yhdessä vaimonsa Eevan kanssa heidän synnyinpitäjässään Pyhärannassa toimivaa Hannulan konsertti- ja taideyhdistys HANTLA ry:tä. Se on järjestänyt vuodesta 1999 lähtien nelisenkymmentä klassisen ja kevyen musiikin konserttia sekä kuvataidenäyttelyä Turussa, Uudessakaupungissa, Raumalla, Pyhärannassa ja kolmasti Saksassa.

Rauno Luttinen: Vanha maisema Rautilasta.

Kuvataitelijana Luttinen on erikoistunut muotokuva- ja maisemamaalaukseen. Hänen laajan tuotantonsa tunnetuimpia tavaramerkkejä ovat ekspressiivisen voimakkaat vedot ja värit. Hän on pitänyt vuodesta 1993 lähtien nelisenkymmentä yksityisnäyttelyä Turussa, Vakka-Suomessa ja Raumalla ja lähiympäristössä sekä Saksassa. Parin viime vuoden aikana Luttinen on osallistunut yksityisnäyttelyjensä ohella Rauman Taidemuseon ja Vakka-Suomen Taideyhdistyksen yhteisnäyttelyihin. Hän on toiminut Rauman Taideyhdistyksen hallituksessa vuosina 2006–2013 ja Vakka-Suomen Taideyhdistykseen puheenjohtajana 2009–2106. Hän on myös ollut Ateneumin Ystävien hallituksen jäsen vuosina 1998–2002.

Rauno Luttisen teoksia on muun muassa Yrjö Saarisen taiteeseen keskittyvässä C.O. Sonckin sekä Sampo oyj:n/Ifin , Lähivakuutuksen, Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen, Turun maakunta-arkiston, Pyhärannan kunnan ja seurakunnan, Uudenkaupungin kaupungin, Rauman Taidemuseon ja Pyhärannan Säästöpankin kokoelmissa, Turun Seudun Osuuspankin kokoelmissa sekä Turun klassillisen lyseon ja Helsingin yliopiston muotokuvakokoelmissa. Hän on kuvittanut Tapio Eräheimon toimittaman Suomalaisen yrittäjäliikkeen 100-vuotisjuhlakirjan Consilia pro patria. Päätöksiä isänmaan puolesta, joka julkaistiin vuonna 2008 sekä Pyhärannan kunnan matkailuteoksen vuodelta 2014.