Emma Teatterissa nauretaan ensi kesänä eroon pääsemisen vaikeudelle

Helppo ero saa ensi-iltansa Naantalin Emma Teatterissa 28.5.2020 ja esitykset jatkuvat aina elokuun puoleenväliin saakka.

Kesällä 2020 Emma Teatteri marssittaa näyttämölle aiemmilta vuosilta tutun tekijäkaartin, kun sketsikomedia Helppo ero naurattaa kesäteatterikansaa toukokuusta elokuuhun. Näytelmä pohtii hersyvällä otteellaan sitä, miten vaikeaa meidän on päästä eroon asioista. Komedia vaikuttaakin iskevän suomalaisyleisöön kesästä toiseen.

TURKU. Jokainen meistä tunnistaa itsessään varmasti piirteen, että haluamme eroon tietyistä asioista: liiasta tavarasta, lehtimyyjistä, tupakasta tai huonosta parisuhteesta. Haluamme ehkä eroon myös kanssaihmisten ärsyttävistä tavoista. Lopulta on kuitenkin niin, että useasti eroon on vaikeaa päästä oikein mistään.

Tätä pohdiskelivat Turun Kaupunginteatterin Satu Rasila, Mikko Kouki ja Arto Valkama, ja niin lähti syntymään Kaupunginteatterin ja Emma Teatterin ensi kesän yhteistuotanto, sketsikomedia Helppo ero.

Hervoton näytelmä tutustuttaa katsojat muun muassa Mika Laakso -nimiseen mieheen, joka päättää konmarittaa kaiken turhan elämästään pois, mistä syntyy kaikkien aikojen ero-operaatio. Omintakeisia keinoja käyttävä itseoppinut terapeutti pyrkii ratkomaan vastaanotollaan potilaidensa eropulmia, mutta ei tahdo itsekään päästä riippakivistään eroon, ja pian vastaanotolla onkin jo liuta myös muita ongelmia.

Inhimillisyydelle on hyvä nauraa

Helpon eron ohjaa Kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki ja käsikirjoituksesta vastaa dramaturgi Satu Rasila.

– Kirjoitustyön aloitin viime kesän jälkeen. Prosessin aikana olen tajunnut paljon asioita myös itsestäni: jos haluan vaikkapa eroon suklaasta, tekee mieleni sitä silloin oikeastaan vain enemmän! Ihmiset suhtautuvat näihin asioihin neuroottisesti ja tietyllä tavalla on ollut lohdullista havaita, että ihminen on jatkuvassa prosessissa, ja se on inhimillistä. Tälle asialle on hyvä nauraa, Rasila hymähtää.

Näyttelijöinä nähdään edellisiltä vuosilta tuttuja kasvoja: Teemu Aromaa, Miska Kaukonen, Tom Petäjä sekä Linda Wiklund. Harjoitukset aloitetaan huhtikuussa.

– Näytelmä soveltuu ihan kaiken ikäisille ja se on monelle varmasti hyvin samaistuttava. Helppo ero on eräänlainen donquijotemainen taistelu tuulimyllyjä vastaan, Rasila kuvaa.

Puvustuksesta vastaa Tuomas Lampinen ja terapeutin vastaanoton on näyttämölle loihtinut lavastaja Jani Uljas.

Komedia uppoaa suomalaisiin

Turun Teatterisäätiö jakoi joulukuussa Satu Rasilalle vuoden 2019 tunnustuspalkintonsa. Hänet palkittiin merkittävästä pitkäaikaisesta työstä näytelmäkirjailijana ja dramaturgina 15 000 eurolla.

Satu Rasilan mukaan ympäri maan tehdään kesäteatterinäytelmiä kiinnostavista aiheista.

– Esimerkiksi monissa maaseututeattereissa tehdään hienoja näytelmiä isoista yhteiskunnallisista aiheista, sotateemoista tai sitten vaikkapa ihan Tankki täyteen. Emma Teatteri on vakiinnuttanut paikkansa Turun seudun teatterikesässä uusien komedioiden tekijänä. Useasti aiheet ovat olleet myös jollakin tavoin paikallisia.

Suomalaiseen kesäteatterimakuun hän uskookin komedian uppoavan hyvin.

– Kesäteatterissa yleisö on tasa-arvoista ja kesällä halutaan ennen kaikkea nauraa yhdessä.

Käsikirjoittaja katselee tulevaa kesää kohti hyvillä mielin.

– Odotan tietenkin valoa ja aurinkoa, mutta ennen kaikkea sitä, että saamme työskennellä juuri näiden näyttelijöiden kanssa. Toinen iso projektini on tällä hetkellä huhtikuussa ensi-iltansa saava Kaupunginteatterin Toinen tuntematon, joka perustuu samannimiseen novellikokoelmaan. Teosta varten pyydettiin suomalaisia kirjailijoita kirjoittamaan sodasta Linnan Tuntematon sotilas -romaanin naishenkilöiden silmin. Vastaan esityksen dramatisoinnista ja ohjauksesta, Rasila kertoo.

Jaakko Virrankoski