20-vuotias Tehdas Teatteri on kuljettanut turkulaista teatterikenttää yhteisöllisempään suuntaan

Juhlavuoden ohjelmistoon kuuluu muun muassa H.C. – Poeettinen kohtaaminen Englannissa, joka saa ensi-iltansa 31.1.2020. Kuva: Jussi Virkkumaa.

Manillassa toimiva Tehdas Teatteri täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Teatterin ansioksi voi lukea sen, että se on pyrkinyt yhdistämään alan eri toimijoita. Myös juhlavuonna Tehdas Teatteri tarjoilee omaperäistä ohjelmaa, ja tulevaisuus näyttää kaiken kaikkiaan valoisalta.

TURKU. Manillan entisessä tehdaskiinteistössä sijaitseva Tehdas Teatteri tunnetaan Turussa kulttuuritoimijana, joka uskaltaa kokeilla ja ottaa riskejäkin. Tänä vuonna tämä vapaan kentän teatteri täyttää pyöreät 20 vuotta.

Timo Väntsin seuraajaksi teatterinjohtajan saappaisiin astui vuonna 2018 Venla Luoma, joka ehti tätä ennen asua muun muassa Lontoossa.

– Se tuntui mahtavalta. Muutin Suomeen vuonna 2009 ja sitten löysin tieni tänne, ja tämä teatteri tuntui heti omalta paikalta. Pidän tärkeänä itse teatteria, mutta myös yhteisöä. Tuntuu, että sydän sykkii oikeassa paikassa, Luoma iloitsee.

Muutos yhteisöllisempään suuntaan

Venla Luoma toimii teatterinjohtajana nyt kolmatta vuotta.

20 vuodessa Tehdas Teatteri on vakiinnuttanut asemansa turkulaisella kulttuurikentällä omaleimaisten esitysten tuottajana.

– Olemme villi ja vaihtoehtoinen teatteri, jota leimaa yllätyksellisyys ihan jo silläkin tavoin, että muunneltava teatteritilamme on aina erilainen kunkin esityksen mukaan. Emme välttämättä ole suuren yleisön teatteri, mutta kyllä ihmiset ovat tänne kuitenkin tiensä löytäneet. Esitykset saattavat olla hyvinkin erilaisia keskenään, ja toimintaamme leimaakin monitaiteisuus ja mukautuvaisuus, Luoma kertoo.

Monet jo kutsuvat Tehdas Teatteria kotiteatterikseen, mikä kertonee siitä, että vuonna 2000, kun teatteri perustettiin ja se toi yleisön nähtäville ensimmäisen näytelmänsä Prinsessa Tättähäärä ja Rokkenrolli, vaihtoehtoiselle teatteritaiteelle oli selvä tilaus.

– Tuolloin vapaan kentän teatteritilaa ei ollut. Kiitos kuuluukin pioneereille! Vuosien saatossa Tehdas Teatterista on kehittynyt hieno mahdollisuus myös nouseville taiteilijoille, jotka ammattiin valmistumisensa jälkeen ovat omillaan. Tällä tavoin saadaan teatterikentälle myös uusia tyyppejä, teatterinjohtaja muistuttaa.

Luoman mukaan Tehdas Teatteri on osaltaan muuttanut turkulaista teatterikenttää yhteisöllisempään suuntaan.

– 20 vuotta sitten kukin toimija puhalsi lähinnä omaan hiileensä ja jopa keskinäistä vihamielisyyttä oli ilmassa. Me kuitenkin olemme alusta alkaen suuntautuneet ulospäin ja tehneet paljon yhteistyötä esimerkiksi pienempien ryhmien kanssa. Tekemisemme on taiteilijalähtöistä, ja yhteistyön tekeminen on merkityksellistä jo ammatillisen kehittymisenkin kannalta. Sittemmin Turusta on mielestäni kehittynyt edelläkävijä kulttuuriyhteistyössä, Luoma toteaa ja kiittelee muun muassa Turun Kaupunginteatteria siitä, että se on avannut Sopukka-näyttämönsä myös vapaan kentän tekijöille.

Yhteisöllisyydestä kertoo myös se, että useasti yleisö jää viettämään iltaa teatterin lämpiöön esityksen jälkeen. Itse teatteritila sijaitsee Manillan entisen viinatehtaan kuplintasammiossa.

– Se kuvaa hyvin teatterimme eetosta; olemme jatkuvassa käymistilassa, Luoma nauraa.

Eri toimijoiden yhteistyön tuloksena on syntynyt myös Taidekahvit-verkosto, joka tarjoaa jäsenilleen vertaistukea, sisältöjen ja toimintatapojen ristiinoppimista ja konkreettisia yhteiskunnallisen vaikuttamisen tapoja.

Valoisa tulevaisuus, ja vähän höyryäväkin

John – Eleanor saavutti myös kansainvälistä mainetta. Kuva: Milla Järvipetäjä.

Tehdas Teatterissa on vuosien saatossa toiminut monia merkittäviä kulttuurivaikuttajia, kuten esimerkiksi Finlandia-palkinnon taannoin pokannut Juha Hurme, joka vieraili teatterin alkuaikoina oman Nälkäteatterinsa kanssa usein. Hurmeelta muistetaan myös ohjaus nimeltä Roskaväkeä.

– Timo Väntsin ja Tom Linkisen queer-näytelmä John – Eleanor oli todellinen menestystarina, jota esitettiin Yhdysvaltoja myöten. Väntsin myötä tulikin nukketeatteri keskeiseksi osaksi Tehdas Teatteria ja sitä häntä pyydettiinkin tänne kehittämään, Luoma kertoo.

Nukketeatterin lisäksi myös performanssitaide ja klubikulttuuri ovat olleet keskeisessä asemassa Tehdas Teatterissa. 20-vuotisjuhlaesityksenä nähdään suurteos Huoneiden kirja, joka perustuu Saila Susiluodon samannimiseen runoteokseen. Kyseessä on immersiivinen esitys, jossa on mukana 100 taiteilijaa ja 64 huonetta, joissa kaikki tapahtuu. Esitys saa ensi-iltansa elokuussa.

Tehdas Teatterin ja muiden pienten teattereiden tulevaisuuden teatterinjohtaja näkee valoisana, vaikka paljon on työtä edelleen tehtävänä.

– Raha on vapaan kentän teattereilla ikuinen puheenaihe. Olemmehan me valovuosien päässä esimerkiksi laitosteattereiden ansioista, mutta toisaalta tähänkin ollaan jo totuttu. Turun kaupunki nosti rahoitustaan jonkin verran ja meillä on myös Taiken kolmivuotiskausi, jolloin rahoitusta ei tarvitse joka vuosi enää odottaa, Luoma kertoo.

Kaiken kaikkiaan hän katsoo tulevaisuuteen positiivisin mielin, sillä mielenkiintoisia toimijoita riittää ja Tehdas Teatterissa onkin teoshaku parhaillaan käynnissä.

– Kesäkuun 13. päivänä sisäpihalla järjestetään Vilpola – Koko kaupungin kesäjuhla, joka on 20-vuotisjuhlamme. Tuolloin Manillan historiallinen tehdasmiljöö muuttuu höyryäväksi kesäklubiksi. Höyryäväksi kirjaimellisesti, sillä Manillan pihapiiriin pystytetään sauna ja se muutetaan kaupungin yhteiseksi Vilpolaksi. Musiikin ja taiteellisen ohjelmiston siivittämän illan aikana juhlavierailla on mahdollisuus löylytellä sielunsa kyllyydestä ja vilvoitella yhteisöllisessä ja tunnelmallisessa ympäristössä.

Jaakko Virrankoski