Elokuva-arvio: Jumanji 3 päihittää edeltäjänsä

Jumanji: The Next Level

Ohjaus: Jake Kasdan

Pääsosissa: Karen Gillan, Dwayne Johnson, Kevin Hart, Jack Black

Ensi-ilta 4.12.2019

Kesto: 2 h 5 min

ELOKUVA-ARVIO. Maailman ensi-iltaan Suomessa saapunut Jumanji: The Next Level vien katsojat kolmatta kertaa mystisen, kiehtovan ja vaarallisen pelin pariin. Peli on jälleen saanut yhden ihmisen pauloihinsa, ja on aika järjestää pelastusoperaatio.

Kun 1995 elokuva valloitti teinejä ihanan ja helposti lähestyttävän isähahmon Robin Williamsin kautta, tuo Dwayne Johnson ja Karen Gillanin rymistely Jumanjin näiden ysärin teinien omien lasten – teini-ikäisten sellaisten – luokse. Tämä onkin ollut Hollywoodin kaava jo pitkään. Luodaan nostalgiaa, jolloin vanhemmat täyttävät lippuluukut jälkikasvunsa kanssa.

Edellisessä osassa ystävystyneet Spencer, Bethany, Martha ja Anthony saapuvat opiskelupaikoistaan joulun viettoon kotikaupunkiinsa. He ovat sopineet yhteisestä brunssista, mutta Spencer jättää saapumatta paikalle. Kun muut nuoret lähtevät etsimään ystäväänsä, törmäävät he hänen kodillaan Spencerin isoisään Eddieen (Danny DeVito) ja tämän pitkäaikaiseen yhtiökumppaniin Miloon (Danny Glover). Kumpikaan ei tiedä Spencerin olinpaikkaa, kunnes alkaa kuulua tuttu ja pelottava rumpujen kumina. Rummut, jotka kutsuvat Jumanjiin.

Tuorein Jumanji on koko elokuvasarjan hauskin – ja surullisin. Pelimaailmassa seikkaillessaan entiset ystävykset Eddie ja Milo kokevat tuskallista kasvua yli 15 vuoden takaisesta välirikostaan johtuen. Siinä ohessa vanhusten pitäisi oppia ymmärtämään olevansa konsolipelimaailmassa ja ohjaavansa avatareja yrittäessään voittaa Jumanjin. Sekä tietysti olla tapattamatta kaikkia muita, sillä Jumanjissa on vain rajattu määrä elämiä, eikä mahdollisuutta ”continueen”.

Elokuvasta on pakko nostaa esiin Johnsonin roolityö. Entinen show-painija on tuttu muskelimiehen rooleistaan, mutta viimeistään Jumanjin tuorein osa osoittaa hänen kykynsä näyttelijänä. Johnson näyttelee vakuuttavasti ruumiiseensa teljettyä Danny DeVitoa. Jopa niin pelottavan hyvin, että silmät sulkemalla luulisi DeViton käyskentelevän valkokankaalla. Myös Kevin Hart onnistuu roolisuorituksessaan kiitettävästi.

Jumanji on hieman jännittävä, paljon naurun syitä tarjoava isojen lasten koko perheen seikkailuelokuva. Tuorein Jumanji yhdistää kahden aiemman osan parhaat puolet lisäten siihen hieman omaa maustettaan nousten elokuvasarjan tähänastiseksi täysosumaksi.

Mikko Seppälä