Teatteripaja nuorille aikuisille U:gissa – Kokemuksen puute katsotaan eduksi

Kaamosaika on monelle mieltä rassaavaa, mutta Uudessakaupungissa siihen on tarjolla täsmäase, joka ladataan improvisaatiolla, itseilmaisulla ja teatterilla ja jopa itselle nauramisella. Sen laukaisee marraskuussa aloittava, Varsinais-Suomen Nuorisosäätiön rahoittama teatteripaja.

UUSIKAUPUNKI. Vakka-Suomen Mielenterveysseura aloittaa uutena toimintanaan teatteripaja-projektin, jonka tarkoituksena on saada kotisohvilta 16–22-vuotiaat nuoret mukaan toimintaan.

– Erityisesti syrjäytymisuhan alla ja ilman kodin ulkopuolista harrastusta olevia nuoria ja nuoria aikuisia toivomme tähän pajaan mukaan, kertoo Sinna Suvitie, toinen Varsinais-Suomen Nuorisosäätiön rahoittaman toiminnan vetäjistä. Suvitie itse on tuttu näky Uudenkaupungin teatterin lavalla näyttelijänä kuin myös toinen ohjaajista, Johanna Sillgren. Hän käy tällä hetkellä myös koulutusta improvisaatio-ohjaajaksi.

– Ei tarvitse olla minkäänlaista teatterialan kokemusta, jos haluaa tulla mukaan. Pikemminkin se lasketaan eduksi, Suvitie kertoo.

Kokoontumisia helmikuuhun asti

Helmikuun loppuun asti kestävän teatteripajan pohjimmaisena tarkoituksena ei ole tehdä porukalla näytelmää estradille esitettäväksi, vaikka sitäkään Suvitie ei sulje pois.

– Jos porukalla päädymme teatterikappaleen tekemään, niin mikäs siinä. Päätarkoitus pajalla on kuitenkin iloista meininkiä ilmaisun, teatterin ja improvisaation merkeissä.

– Mikäli yksikin osallistujista kokee saaneensa iloa elämäänsä, esimerkiksi kokee selvinneensä talviajasta aiempaa paremmin, olemme onnistuneet tehtävässämme, Suvitie kiteyttää.

– Pajalla harjoitellaan tunteiden tunnistamista, niiden ilmaisua sekä sietämistä. Ennen kaikkea opetellaan mokaamaan sopivasti ja nauramaan itselle. Unohdetaan hetkeksi murheet ja ollaan vaan, Suvitie kertoo hymyssä suin.

Vaikka kyseessä on työpaja, niin minkäänlaista pakkoa ei ole osallistua harjoitteisiin.

– Tärkeintä on se, että jos haluaa olla mukana, niin se mahdollistetaan.

Suvitien ja Sillgrenin ohjaama Teatteripaja kokoontuu ensimmäisen kerran Aktivointikeskus Puustin (Liljalaaksonkatu 10) tiloissa keskiviikkona 13.11. klo 18. Kaikkiaan kahden tunnin viikoittaisia kokoontumisia pidetään helmikuun loppuun saakka. Ensimmäisen kokoontumiskerran jälkeen paja työskentelee kulttuurikeskus Crusellissa, teatterin tiloissa. Osallistuminen pajaan on maksutonta.

Ilmoittautumiset ja lisätietokyselyt voi laittaa sähköpostitse osoitteeseen sinna.suvitie(at)gmail.com.

Rainer Tähtinen