Sudet puheenaiheena Laitilassa 5.11.

LAITILA. Laitilan kaupungin valtuustosalissa järjestetään tiistaina 5. marraskuuta kello 17.30–20 yleisötilaisuus, jossa käydään läpi Laitilan alueen susitilannetta. Kaikille avoimen tilaisuuden järjestävät Suomen riistakeskus ja Laitilan seudun reviiriyhteistyöryhmä. Keskustelun puheenjohtaja toimii riistasuunnittelia Jörgen Hermansson.

Tilaisuudessa on tarkoitus jakaa tietoa ja keskustella sudesta ja Laitilan susitilanteesta sekä mahdollisista toimenpiteistä. Alustuksia pitävät muun muassa Suomen riistakeskuksen Varsinais-Suomen edustajat ja Luonnonvarakeskuksen (LUKE) sekä Poliisin edustaja. Tilaisuuden avaa kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen.

Euroopan unionin tuomioistuimen 10. lokakuuta antama susituomio tiukentaa suden metsästyksen ehtoja. Suden metsästyksen poikkeusluvat ovat luontodirektiivin mukaan mahdollisia, mutta luvat pitää perustella aiempaa paremmin. Suden kiintiömetsästystä ei Luonnonsuojeluliiton mielestä voi aloittaa ennen kuin kanta on kasvanut elinvoimaiseksi. Sitä se ei vielä ole.

Suden kiintiömetsästystä ei voi aloittaa ennen kuin Suomen kanta on saatu perinnöllisesti turvalliseksi. Se tarkoittaa vähintään 25 lisääntyvää laumaa eli noin 300–500 sutta vuodesta ja vuodenajasta riippuen. Nyt siihen ei ole vielä päästy, toteaa Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä.

Maaliskuussa 2019 Suomen susikannan kooksi arvioitiin 185–205 sutta.

Luonnonsuojeluliiton mukaan Suomen uusi suden hoitosuunnitelma julkaistaan marraskuussa. Hoitosuunnitelman lausunnolla olleessa luonnoksessa linjattiin, että suden kannanhoidollisen metsästyksen toimintamalli ja tavoitteet sekä niiden perustelut suunnitellaan laajapohjaisessa työryhmässä, mikäli luontodirektiivin tulkinta antaa siihen mahdollisuuden.

Kannanhoidollinen metsästys mitoitetaan aina siten, että se ei vaaranna pienimmän elinvoimaisen susikannan ylläpitämistä eikä estä suden suotuisan suojelun tason saavuttamista, luonnoksessa sanotaan.

Janica Vilen