Sauvon kirjastotalon syntymäpäiviä vietetään tällä viikolla

Sauvon kirjasto
Sauvon kirjasto on toiminut vanhaan meijeriin peruskorjatuissa tiloi­ssa vuodesta 2005 alkaen. Kuva: KATARIINA MÄKINEN-ÖNSOY.

Vanhaan meijeriin 14 vuotta sitten rakentunut Sauvon kirjasto juhlii merkkipäiväänsä taiteen, historian, ruoan ja satujen parissa.

SAUVO. Sauvon kirjastotalo avautui lokakuussa 2005 Sauvon vanhan meijerin peruskorjatuissa tiloissa. Kirjastotalossa on toiminut 14 vuoden ajan kirjasto- ja kulttuuritoiminnan lisäksi kunnan nuorisotilat.

Esa Villikan näyttely Sauvon kirjastossa
Kuka hukkasi piparkakkunsa peltoon Karunassa? -näyttelyn nimessä piparkakulla viitataan venäläiseen viiden kopeekan arvoiseen kuparikolikkoon. Tässä vuodelta 1775 peräisin olevassa viiden kopeekan rahassa on Katariina Suuren monogrammi. Kuva: Esa Villikka.

Lauantaina 5. lokakuuta kirjastossa aloitetaan syyskauden lauantaiset aukioloajat kello 10–14. Kirjastotalon 14-vuotista toimintaa juhlistavan päivän ohjelmassa on niin satuja ja perinneruokaa kuin historiaakin.
– Sauvon kirkonkylän Martat maistattaa kävijöille Sauvon perinneruokaa holomuussia. Luvassa lisäksi on Laura Parkkusen pitämä satutunti sekä näyttely Esa Villikan metallinpaljastimella tekemistä löydöistä, kirjastonjohtaja
Päivi Inkinen kertoo.

Kuka hukkasi piparkakkunsa peltoon Karunassa? -näyttely esittelee tänä vuonna metallinpaljastimella Karunasta, Ruskullan pellosta tehtyjä löytöjä. Näyttelyn nimessä piparkakulla viitataan venäläiseen viiden kopeekan arvoiseen kuparikolikkoon. Niitä kutsuttiin kokonsa ja värinsä takia piparkakuiksi

Merihelena Leskisen taideteoksen julkistus

Juhlallisuuksiin otetaan varaslähtö keskiviikkona 2. lokakuuta, kun Sauvon kirjastossa julkistetaan sauvolaisen taidemaalarin Merihelena Leskisen teos Tulevaisuuden meri. Maalaukseen pääsee tutustumaan lukusalissa lokakuun ajan.

Merihelena Leskinen
Keskiviikkona 2. lokakuuta Sauvon kirjastossa julkistetaan sauvolaisen taidemaalarin Merihelena Leskisen Tulevaisuuden meri -teos.

– Olen työstänyt näitä suuria aikameriäni jo kymmenisen vuotta. Maalaan aikojen alun aaltoja; hyppään kauas ajanlaskun taakse ja käyn katsomassa barokin, renessanssin ja keskiajan aaltoja ja maalaan niitä, Leskinen toteaa.
– Sauvon kirjaston jälkeen
Tulevaisuudenmeri siirtyy näyttelyyn Helsingin Pietarinkadulle, Galleria Merentuomaan. Tulevaisuudenmeri on pari Menneisyydenmeri-maalaukselle, joka on tällä hetkellä Pietarinkadun galleriassa, Leskinen lisää.

Leskinen on viettänyt kaikki kesänsä merellä aivan pienestä saakka.
– Olen kolmannen polven purjehtija, joka on asettunut asumaan Sauvon Ruonaan ikuisen meren rantaan, hän sanoo.

Osana Taidemaalariliiton 90-vuotisjuhlatapahtumaa järjestettävä Tuubit auki on yleisölle avoin tilaisuus tutustua Merihelena Leskisen Sauvon ateljeeseen lauantaina ja sunnuntaina 26.–27. lokakuuta kello 12–16.

Rakennus henkii paikallishistoriaa
Sauvon meijeri
Sauvon kunnankirjasto sijaitsee vanhan meijerin saneeratuissa tiloissa. Kuva: SAUVON KIRJASTO.

Sauvon kirjasto sijaitsee vanhassa kivinavetassa, joka kuuluu Wintersin tilaan. Tila koostuu vuosina 1905–1906 Sauvon ja Karunan osuusmeijeriksi muutetun navetan lisäksi 1800-luvulla rakennetusta entisestä pakarituparakennuksesta ja 1850-luvulla rakennetusta entisen tilan päärakennuksesta. Meijeritoiminta lopetettiin Sauvossa elokuussa 1955. Vuonna 1965 Marco California osti paikan teollisuuskäyttöön. Rakennuksella oli 1980–1990-luvuilla useita omistajia ennen kuin se siirtyi kunnan omistukseen 2000-luvun alussa.

Käyttämällä Sauvon vanhaa rakennuskantaa peruskorjattuna uuteen käyttötarkoitukseen voitiin säilyttää paikallishistoriallisia arvoja sekä luoda kirkonkylän keskustan rakennuskannasta monipuolisesti eri ajallisia kerrostumia edustava kokonaisuus.

Katariina Mäkinen-Önsoy