Paimion Kesäteatterilla kolme ensi-iltaa puolen vuoden sisään – musikaaleja tietenkin

Paljon palkittu Annika Mutila debytoi kesäteatterin koreografina

Iltatähden ohjaaja Laura Hurme (vas.), musiikista vastaava Outi Ollilla ja Tähkäpään käsikirjoittaja–ohjaaja Hanna Mäkinen työstävät jo kovaa vauhtia tulevia esityksiä. Kuvat: Janne Nurminen.

Paimion Kesäteatterin ensimmäinen näytelmä Paimiolaissi olla nähtiin Museomäellä 40 vuotta sitten vuonna 1979. Toiminnassa on mukana edelleen muutamia perustajajäseniä ja heidän lisäkseen lähes 200 muuta harrastajaa.

PAIMIO. Paimion Kesäteatterissa riittää kiirettä. Luvassa on kolme ensi-iltaa puolen vuoden sisään. 31. joulukuuta ensi-iltansa saa musiikkikomedia Iltatähti. 3. huhtikuuta sytytetään fantasiamusikaali Tähkäpään parrasvalot ja kesäkuussa Museomäen valtaa tunnettu Broadway-musikaali Nunnia ja konnia.

Iltatähden ja Tähkäpään treenit ovat käynnissä ja kesäteatterinkin harjoitukset alkavat vielä tämän vuoden puolella.

Casting-tilaisuus on jo pidetty, mutta rooleja ei olla vielä jaettu, kertoo kesäteatterin uusi teatterisihteeri Mona Ilola.

Mona Ilolan mukaan paimiolaiset rakastavat isoja musikaaleja ja puffetin puolella on saatu aina kuulla pettyneitä kommentteja, kun vuorossa on ollut puhenäytelmä.

Paimion Kesäteatterin musikaaliperinne alkoi vuonna 1996 näytelmällä Viulunsoittaja katolla. Silloin viulua katolla soitteli Roope Kivimaa ja kapellimestarina toimi Outi Ollilla, joka onkin sen jälkeen ollut mukana jokaisessa kesäteatterin musikaalissa. Ensi vuonna hän kuitenkin astuu sivuun tekemään Salon Vuohensaareen musikaalia Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen, jota puolestaan esitettiin Paimiossa vuonna 1997. Hänen tilalleen kapellimestariksi marssitetaan sieltä vuodelta 1996 tuttu viulisti Roope Kivimaa. Kuorojen harjoituksesta vastaa kanttori, diplomilaulaja ja laulunopettaja Silvia Koski ja musikaalin ohjauksesta Eija-Irmeli Lahti. 

Broadway-musikaalissa myös tanssi on suuressa osassa. Koreografiksi on saatu ensi kertaa paimiolainen Annika Mutila, joka on tuonut Paimioon kosolti kunniaa, muun muassa maailmanmestaruuden. Paimiossa tanssijan uransa aloittanut Mutila on opiskellut alaa muun muassa Lontoossa ja New Yorkissa – eli juuri siellä, mistä parhaat musikaalit tulevat.

Iltatähden näyttämöllä äiti ja tytär

Tytär ja äiti, Vilma Koskela ja Sari Koskela, näyttelevät molemmat Iltatähdessä.

Iltatähti on musiikkikomedia, jonka kantaesitys nähtiin Ryhmäteatterissa vuonna 1994. Sen on käsikirjoittanut Raila Leppäkoski. Tarina sijoittuu Iltatähti-nimiseen hoitokotiin, jossa asustaa Hertta (Minna Suomi), Eeva (Sari Koskela) ja Olga (Marjut Ruusumo). Naisten päiväunien myötä Iltatähteen saapuu vierailulle niin tukkilaisia, seiloreita, naturisteja kuin Hitler ja Kekkonenkin.

Yhdeksän henkisen ensemblen esittämänä kuullaan runsaasti musikaaleista, elokuvista ja radiosta tuttuja musiikkinumeroita. Musiikin sovituksesta vastaa Outi Ollila ja laulutaustoista ja äänisuunnittelusta Pasi Ketola. Näytelmän ohjaa muun muassa Teatteri Terve tyttö – ryhmästä tuttu Laura Hurme.

Luvassa on paljon musaa, komediaa ja kommelluksia, hän lupaa.

Hurme ohjaa Paimion Kesäteatterissa ensimmäistä kertaa. Musikaalin nimirooleissa taas on tuttuja kasvoja. Minna Suomi on nähty muun muassa Talviteatterin näytelmissä Ihan iskussa (2018) ja Lenin jäillä (2019) sekä Sipilänmäen kesäteatterissa lukuisissa rooleissa. Sari Koskela on näytellyt Paimion Kesäteatterilla jo vuodesta 1988. Viimeisimpiä näytelmiä ovat olleet muun muassa Pesulan likat (2015) ja Flirttikurssi 50+ (2016). Marjut Ruusumo on nähty muun muassa Suruttomissa (2018) ja Myrskyluodon Maijassa (2011).

Ensemblessä nähdään Sari Koskelan tytär Vilma Koskela, joka on kasvanut aikuiseksi kesäteatterin treenejä seuraten.

Nyt hän opettaa minulle tanssikuvioita ja kotona lauletaan stemmoja yhdessä, äiti hymyilee.

Tähkäpää on paimiolainen taidonnäyte

Fantasiamusikaali Tähkäpään on käsikirjoittanut ja ohjannut paimiolainen Hanna Mäkinen.

Kävin tekemässä kaksi työpajaa lasten ja nuorten kanssa, ja sieltä tuli paljon herkullisia yksityiskohtia mukaan käsikirjoitukseen. Lopputulos on aika kaukana siitä Disneyn Tähkäpäästä, jonka moni muistaa, hän paljastaa.

Lavalla nähdään 31 näyttelijää, joista kaksi on aikuisia. Suurin osa on 7–16-vuotiaita – ja yhtä lukuunottamatta kaikki ovat paimiolaisia. Myös musiikki on paimiolaista käsialaa. Sävellyksestä vastaa Merita Seppälä.

Hanna Mäkisen edellisiä töitä Paimion Kesäteatterille ovat olleet Peter Pan ja Ihana kamala yläaste.

Tässäkin näytelmässä on tosi monta tosi isoa roolia. Se on minulle teatteripedagogina tärkeä asia, että kaikki mukana olevat pääsevät kehittämään vahvuuksiaan, hän kertoo.

Lasten ohjaaminen on hänen suosikkipuuhaansa.

Lapset eivät koskaan sano, ettei nyt onnistu, kun mulla on just toi lonkka leikattu. Lisäksi lapset ovat ihanan rehellisiä, ja sanovat heti, jos joku ei toimi, Mäkinen toteaa.

Janica Vilen

 

 

Katso myös Seutusanomien Instagramista ennakkotunnelmia Iltatähdestä.