Paimiolta intohimoton esitys

”Nyt vedetään henkeä investoinneista!”

Paimion kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki ja hallintojohtaja Jaana Hölsö ovat tyytyväisiä koulukeskuksen remonttiin. Kuvassa näkyvä vanha yhtenäiskoulu, joka palveli vuosikymmeniä myös lukiona, valmistuu tammikuussa. Aikataulu ja budjetti ovat pitäneet.

Paimion kaupunginjohtajan esitys talousarvioksi on palvelut säilyttävä. Investoinneista pidetään nyt taukoa velkamäärän kasvun pysäyttämiseksi ja sopeutustoimia mietitään vasta keväällä.

PAIMIO. Paimion kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki on antanut hallitukselle esityksensä ensi vuoden talousarviosta. Sen mukaan tilikauden tulos olisi ensi vuonna 570 000 euroa alijäämäinen. Tänä vuonna tulos tulee olemaan alijäämäinen noin 2,4 miljoonaa euroa. Kaupunginhallitus käsittelee esitystä keskiviikkona 30. lokakuuta ja tarvittaessa vielä 6. marraskuuta. Valtuuston käsittelyyn se tulee 13. marraskuuta.

Kaupunginjohtajan esitys on palvelut säilyttävä – intohimoton esitys, kuten hän itse kuvailee. Suuria investointeja ei ole siis tulossa.

– Nyt tämä velkaantuminen pysäytetään. Ensi vuoden osalta investoinnit alittavat poistot, hän toteaa.

Tällä hetkellä Paimion kaupungilla on velkaa 4 700 per asukas. Konsernilainoja on lisäksi 1 100 euroa asukasta kohden, eli yhteensä lainamäärä on 5 800 euroa per asukas.

Kouluihin mennyt 25 miljoonaa

Paimio on Jussinmäen mukaan viimeisten vuosien aikana investoinut koulurakennuksiin 25 miljoonaa euroa. Tälläkin hetkellä koulukeskuksesta on remontissa entisen lukion talo, jossa alkaa alakoululaisten opetus ensi vuoden tammikuussa. Sekin on 5 miljoonan euron työmaa. Jäljelle jää vielä 2-salin peruskorjaus, jota suunnitellaan vuodelle 2022 ja puukoulun saneeraus vuonna 2024. Molemmat ovat reilun miljoonan euron investointeja. Paimiontien kevytväylän rakentamista suunnitellaan vuodelle 2021. Paimiontien ja Kravinkujan risteyksen kiertoliittymä on tulossa vuonna 2022 ja Kaaritien kiertoliittymä vuonna 2024.

Ihan lepotilaan kaupunki ei ole ensi vuonnakaan pysähtymässä. Ensi vuonna rakennetaan kunnallistekniikka Tiilitehtaan ja Pakurlanmetsän alueille, joihin tulee myyntiin sekä rivitalo- että omakotitontteja, noin 60 kappaletta. Lisäksi Vanhan Turuntien Isosilta peruskorjataan. Siihen on varattu 250 000 euroa. Viereen on tulossa uusi silta vuonna 2022, jolloin nykyinen vanha ja historiallinen silta voidaan rauhoittaa kevyelle liikenteelle.

Sopeutustoimet suunnittelee Perlacon Oy

Jos valtuusto hyväksyy asian 13. marraskuuta, sopeutustoimia alkaa selvittää julkishallinnon konsulttiyhtiö Perlacon Oy. Konsultointi alkanee tammikuussa ja valmistunee huhtikuussa. Kaupungille konsultointi tulee maksamaan 30 000 – 40 000 euroa.

– Sopeutusohjelma tulee olemaan useamman vuoden kestävä. Pidän sen tekemistä erittäin hyvänä. On hyvä, että joku ulkopuolinen kuntatalouden osaaja katsoo tätä nyt läpi, Jussinmäki kommentoi.

Kun sopeutusohjelma valmistuu, se viedään valtuuston käsittelyyn.

Omatoimikirjasto aloittaa ensi vuonna

Paimion kirjasto palvelee ensi vuonna myös omatoimikirjastona.

Paimion kaupunki on saanut 20 000 euron suuruisen valtionavustuksen omatoimikirjaston perustamiseen. Omatoimikirjastoa suunniteltiin jo tälle vuodelle, mutta kaupunginjohtaja siirsi hankkeen vuodella eteenpäin. Kaupunki investoi omatoimikirjastoon itse 30 000 euroa.

– Kyse on käynnistyskustannuksista. Summa pitää sisällään tarvittavat rakenteelliset muutokset, kortinlukijat ja valvontajärjestelmät, Jussinmäki avaa.

Omatoimikirjaston vuosittaiset kustannukset tulevat olemaan muutaman tuhannen euron luokkaa.

Janica Vilen